Featured NEWS

ZO, DUS JIJ WILT GAAN FREELANCEN?

januari 12, 2016
laptop

Voor het eerst als freelancer aan de slag gaan, het is een retespannende stap voor iedereen. Waar te beginnen ook echt? Zes tips die iedere beginnende freelancer in ieder geval in z’n oren moet knopen:

 1. Wees niet bang voor concurrentie

Het is een domme fout om anderen zzp’ers in jouw vakgebied te zien als concurrentie. Freelancers bundelen juist heel vaak hun krachten om elkaar naar een hoger platform te tillen. En geloof me, in de vijver zitten meer dan genoeg leuke opdrachten voor iedereen.

2. Neem een boekhouder aan

Boekhouders kunnen prijzig zijn (of je moet toevallig een handig iemand kennen) Maar believe me: het is een investering die je zeker wilt maken. Het is héérlijk om je bonnetjes en facturen aan het eind van het kwartaal bij een ander neer te leggen en je er verder niet meer zorgen over te maken. Al ben je zelf heel goed met cijfertjes en papierwerk, het scheelt echt een hoop tijd om dat uit te besteden. En die tijd kun je weer steken in het vinden van een leuke klus.

3. Hou vanaf dag 1 een urenadministratie bij

Hier ben ik zelf nogal de mist in gegaan. Toch kan het zijn dat de Belastingdienst inzage wil in het aantal uren dat je het afgelopen jaar hebt gedraaid. Reistijd, zakelijke telefoontjes, schrijf alles op!

4. Zorg voor meerdere opdrachtgevers

Als freelancer mag je in principe niet meer dan 70 procent bij één opdrachtgever verdienen. Probeer jezelf daarom als je begint met freelancen bij zoveel mogelijk bedrijven voor te stellen die er voor jou toe doen. Wie weet kun je er in de toekomst nog een mooie baan of klus uitslepen.

Schermafbeelding 2016-01-11 om 10.33.32 PM           Schermafbeelding 2016-01-11 om 10.33.52 PM

5. Wordt actief op social media

Als je dit nog niet bent tenminste (kan dat nog in deze wereld?) of als je dit best een beetje mag aanscherpen. Mogelijke werkgevers kijken niet alleen meer naar een Linked-in profiel. Ook het bijhouden van sociale media als Instagram, Facebook en Twitter kunnen je makkelijker aan opdrachten helpen. Je vindbaarheid in Google wordt simpelweg verhoogd hierdoor en daarnaast zijn sociale media een handige, laagdrempelige manier om je artikelen te publiceren. Zorg voor up to date profielen. Haal dus gênante foto’s die vier jaar geleden misschien nog nét konden, maar inmiddels niet meer, alsjeblieft weg.

6. Netwerken, netwerken, netwerken

In het begin stond ik ook niet echt te springen om naar die ene saaie netwerkborrel te gaan. Maar door het uiteindelijk toch te doen heb ik mensen leren kennen, waar ik uiteindelijk veel aan gehad heb. Een hoop freelancers krijgt de overgrote meerderheid van hun opdrachten uit hun persoonlijke netwerk. De kwaliteit van je netwerk is dus van doorslaggevend belang voor de kwaliteit van je carrière.

Maar bovenal: heb plezier in je vak, laat je altijd leiden door je onderbuikgevoel en geef niet op als het even tegenzit. Go get them, tigers!

You Might Also Like