Featured FOOD

WERELDPRIMEUR: EEN FRIETJE MET… KAVIAAR

december 17, 2015

Kaviaar staat al jaren bekend als een chique, prijzig en – laten we eerlijk wezen –  beetje onbereikbaar hapje. Kaviaar en luxe lijken onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Of toch niet? In samenwerking met House of Caviar heeft Frietboutique vanaf vandaag op de kaart staan: het frietje kaviaar. 

Wanneer je maar wilt kaviaar eten, gewoon bovenop je ouderwets lekkere frietje. Een absolute wereldprimeur! Althans, als je internet uitpluist blijkt er nergens anders kaviaar op de friet geserveerd te worden. Wat een te gek idee!

Fries before guys!

Fries before guys!

Maar waarom zou je dat, als luxe kaviaarmerk eigenlijk willen? House of Caviar hoopt hiermee de drempel tussen mensen en kaviaar te verlagen. “Er is een grote revolutie gaande, kaviaar wordt vaker op een andere manier gepresenteerd dan we tot nu toe gewend zijn. Op deze wijze kun je het ook op een normale manier eten”, legt Ashkan Mossafaian, eigenaar van House of Caviar, aan mij uit. En wat is er normaler dan een ouderwets frietje?

Tradities

Ashkan houdt zich al jaren bezig met de vraag: Hoe wordt kaviaar gegeten? “Ik ben oude kaviaartradities in verschillende landen gaan ontdekken. In Rusland eten ze het op blini’s, in Italië bij pasta’s. Fransen maken er een aardappelgerecht mee, terwijl in Kazachstan kaviaar in de erwtensoep wordt geserveerd.” En Iran, waar Ashkan vandaan komt, at hij voor het eerst kaviaar toen hij vijf jaar was. Als ontbijt bij wat witte rijst met een beetje boter.

Heel erg duur

“Ik heb heel veel verschillende bereidingen van kaviaar gezien. Zo zijn de visseneieren van klassieke volksgerechten belandt bij toprestaurants in het hoogste segment”, aldus Ashkan.  “Daarna is kaviaar een beetje in de vergetelheid geraakt. Vanwege overbevissing van steur (kaviaar bestaat uit de eitjes van steur) werd kaviaar zo enorm zeldzaam dat het eigenlijk onbetaalbaar werd”. Toen op een gegeven moment begonnen werd met het produceren van kaviaar van kweekvissen, werd het product weer betaalbaar en beschikbaar.

Pebbles van Noorden en Sammy Berendsen van Frietboutique delen met Ashkan het eerste frietje kaviaar

Pebbles van Noorden en Sammy Berendsen van Frietboutique delen met Ashkan het eerste frietje kaviaar

House of Caviar werkt ook met kweekvissen. Dat klinkt misschien makkelijk, maar het duurt elf jaar voordat steur oud genoeg is om eitjes te produceren. Daar gaat dus heel veel tijd in zitten, zonder dat je garantie hebt dat het slaagt. Toch zorgt deze manier van kaviaar vergaren voor lagere prijzen en betere beschikbaarheid.

Gewoon bij mensen op tafel

“Mijn missie is kaviaar bereikbaar maken, zodat niet alleen toprestaurantbezoekers maar ook een veel breder publiek van kaviaar kan genieten. Ik denk dat dat ook steeds vaker gaat gebeuren. Het zal vaker bij mensen op tafel komen. Tegenwoordig kost een potje prima kaviaar €12.50. Die prijzen gaan zelfs steeds meer dalen, denk ik.”

Dan is een frietje kaviaar eigenlijk best een logische keuze. Uiteraard wordt het zakje patat wel bereid bij de allerleukste frietzaak van Amsterdam: de Frietboutique in de Johannes Verhulststraat. Het kost wel iets meer dan je gemiddelde patatje oorlog, maar dan heb je wel wat. Voor €17.50 heb je een flinke zak friet, een flinke dot crème fraîche én een doosje met 10 gram kaviaar. Helemaal chique de friemel!

You Might Also Like