Featured NEWS TRAVEL

WAAROM HEIMWEE ALS JE IN HET BUITENLAND LEEFT SUCKS (EN HOE JE ER MEE OMGAAT)

mei 31, 2017

Ik leef niet meer in Nederland. Heel raar om te zeggen, maar het is wel zo. Ik reis al meer dan een half jaar door Australië en Azië en maak daar de meest te gekke dingen mee. Maar ook deze droomreis heeft zijn ups en downs. Deze is dus voor iedereen die een lange reis maakt, in het buitenland studeert of naar het buitenland is geëmigreerd. Waarschuwing: voordat ik de tips ophoest, komt er even een persoonlijk verhaal over waarom ik besloot te vertrekken. Bare with me. 

Ik ben al een tijdje weg uit Nederland, dat hebben jullie vast wel gemerkt. En hoewel het Tête-à-Têteren tijdens mijn verblijf aan de andere kant van de wereld gewoon doorging – heb ik nog vrij weinig geschreven over wat ik allemaal uit spook. Zoals jullie weten vertrok ik in november 2016 naar Australië, om een paar maanden te wonen en werken in Melbourne. Niet om ergens van te ontvluchten, mijn leven in Amsterdam was top zoals ‘ie was: pas getrouwd met de leukste, fijn huisje, Tête-à-Tête liep na een jaar écht lekker en ik zat goed in mijn vel. Maar soms is het gewoon goed om even iets totaal anders te doen. Dit, én het feit dat je voor een Australisch working holiday visum (waarmee je een jaar lang legaal mag wonen en werken in het land) niet ouder dan 31 jaar mag zijn. En mocht het nou net zo zijn, dat Wouter die leeftijd naderde waardoor wij dus moesten beslissen: Nederland tijdelijk verlaten waar alles goed was óf de ervaring van ons leven mislopen. Wij kozen voor die ervaring and the rest is history, zoals ze dat zeggen.

Leven in het buitenland. Het klinkt heel idyllisch en dat is het met vlagen zeker ook. Maar zoals ik al zei: er zijn ups, en er zijn downs. Zelfs in Australië waar iedereen knap lijkt te zijn en de zon altijd schijnt. Mijn tips over hoe je heimwee overleeft:

img_4070Stop met het overromantiseren

Realiseer je dat je als je terug kijkt naar iets, je alleen de mooie dingen onthoudt. Het is een leuk dingetje dat onze hersenen onbewust doen. Als ik namelijk terug denk aan Amsterdam zie ik de etentjes met vriendinnen, toffe events voor werk en BBQs in het Westerpark. Maar Amsterdam is ook: in de schijtregen fietsen naar de Appie, en verdraaide treinvertragingen van de NS. En die dingen mis ik totáál niet. Voordeel hiervan is wel dat je als je straks terug bent in Nederland, je alle heimwee momenten tijdens je reis ook direct weer vergeet, en alleen de mooie herinneren over houdt.

Wees écht weg (ook digitaal)

Blijf uiteraard in contact met thuis om heimwee tegen te gaan, maar probeer ook je vleugels écht te spreiden. Dat houdt in: niet al het nieuws dat er in Nederland gebeurt bijhouden, dus niet wakker worden en gelijk die NOS of NU.nl app openen. Ik heb bijvoorbeeld de verkiezingsstrijd lekker van een afstand gevolgd en alleen de belangrijke dingen meegekregen. Ook zijn WhatsApp-groepen op je telefoon natuurlijk super leuk, maar je hoeft niet religieus iedere keer als je maar even WiFi hebt, de 347 nieuwe berichten te lezen. Ook hier geldt: laat het los, laat het gaan. Voor mij vooral in het begin heel moeilijk geweest, maar hoe minder je met thuis bezig bent, hoe minder je het mist.

Zwakke momenten? Plan ze in

Ik heb kerst, oud en nieuw, mijn verjaardag en Koningsdag in Nederland gemist. Allemaal dagen die ik jaar in jaar uit met mijn vrienden en familie doorbreng. Hoe fijn je het ook hebt tijdens je reis/in je nieuwe woonplek: er zijn momenten dat je ‘thuis zijn’ gewoon ontzettend mist. Als je weet dat je op Koningsdag een ‘zwak moment’ kunt hebben, plan dan een lekker dagje in de spa of spreek af met nieuwe vrienden. En ik bedacht me ook: missen is goed, want hoe extra leuk wordt het als ik volgend jaar wél weer in mijn oranje outfit door het centrum van Amsterdam kan ronddwalen.

Je mist niet, écht

Deze tip heb ik van vrienden gekregen die hun droomreis al achter de rug hebben en weer in Nederland wonen. ‘Hajar, het heeft geen nut om heimwee te hebben. Als je terug komt zul je erachter komen dat je he-le-maal niets gemist hebt. Zelf ben je ergens waar elke dag anders is, nieuwe indrukken, nieuwe mensen, nieuw alles. Geniet daarvan!’. Dus als je het gevoel hebt dat thuis het leven zoveel veranderd zonder jou, herhaal: Ik mis niets, ik mis niets, ik mis helemaal niets.

It’s all worth it

Als je de kans krijgt om te reizen/verhuizen naar het buitenland, doe het! Ondertussen heb ik zo ontzettend veel mooie plekken gezien, super veel over mijzelf geleerd en vrienden voor het leven gemaakt. Alle heimwee van de wereld zou ik ervoor over hebben. Eerlijk waar.

You Might Also Like