Featured TRAVEL

VLIEGTIP: ZO SCOOR JIJ GE-GA-RAN-DEERD EEN UPGRADE

januari 18, 2017

Iedereen wil een upgrade, maar slechts een handjevol kan het betalen. Ben jij niet een van die lucky bastards? Redacteur Elise Mooijman ook niet! Maar de juiste tips, die heeft ze wel.

“Het leven van een journalist is geen vetpot,” is ongeveer het eerste dat ze je op de opleiding vertellen. Wie niet sterk is, moet slim zijn. Ik leg al vijf jaar lang, twee keer per jaar de route Amsterdam-Chicago af. En tot nu toe, hebben mijn vriendlief en ik sowieso elke keer, ik herhaal ELKE KEER, op de terugweg een gratis upgrade gehad. Laat deze ouwe gratis-upgrade-rot haar kennis met jou delen door middel van vier tips die sowieso werken.

Stel vooral uit tot morgen,wat je vandaag kunt doen

De uitstellers onder ons zullen heel blij worden van deze tip. Waarom? Wachten tot het laatste moment is namelijk. Boek jij de vlucht voor jouw vakantie of familiebezoekje vaak slechts kort van tevoren? Onder het mom van ach doe ik morgen wel? Geweldig! Zeker wanneer je met een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij vliegt, is de kans groot dat meer tickets worden verkocht dan dat er plaatsen in het vliegtuig zijn. Komen al die mensjes wel naar de luchthaven, dan moeten onze vrolijke vrienden van de dit oplossen. De kans is groot dat in First en Business Class nog plaatsen beschikbaar zijn en dus wordt een aantal passagiers geüpgraded. Je vergroot jouw kansen door lid te worden van een frequent flyer programma. Dit gebeurde tijdens mijn vlucht naar Zuid-Korea voor mijn studie. Al mijn medestudenten vlogen Business Class. Helaas zat ik helemaal achterin gepropt (bij sommige maatschappijen heeft de achterste rij nóg minder beenruimte dan de rest). Waarom? Ik behoorde toen nog tot het soort mensen waar je meer over leest bij tip 2.

Everything is gonna be alright

vlieg2Ben jij een vroege vogel of een control freak? Ook voor jou is er hoop. Wanneer je niet zelf je stoel uitkiest, zal deluchtvaartmaatschappij dit voor je doen. Hoe moeilijk dit ook is – want je wilt persé bij het raam zitten – klem je kaken op elkaar en hou vol. Kies. Geen. Stoel. Géén. Stoel. Kiezen. Mogelijk is de vlucht in de tussentijd volgeboekt en hebben al die andere mensen wél een stoel gekozen. De oplossing? Zie tip 1. Of misschien vlieg je met iemand samen en zitten jullie niet naast elkaar. De meeste vliegtuigmaatschappijen willen graag dat jij een prettige ervaring hebt. Spreek het grondpersoneel aan bij de gate en vraag netjes om een oplossing. Mijn vriend en ik zitten dankzij deze trick altijd naast elkaar. Maar dan wel in Economy Plus. Voor noppes.

3. Wees lief

Kijk je hoeft echt niet te slijmen. Mag overigens wel. Werkt heel goed, geloof mij. Een grondsteward(ess) onthoudt jou eerder wanneer je aardig bent tijdens het inchecken, dan wanneer je -hoe zeg ik dit?- een eikel bent. Daar zien ze er namelijk dag in dag uit genoeg van. Maak een korte babbel. Toon oprecht interesse in iemand. Strooi hier en daar met een complimentje. Misschien kiezen ze jou dan wel uit wanneer iemand geüpgraded moet worden. Zo raakte ik ooit eens in gesprek met een grondsteward uit Detroit. Hij ging binnenkort met zijn dochter naar Amsterdam. Natuurlijk had ik tips. Na ons gesprek was hij zo blij dat vriendlief en ik opeens Business Class bleken te vliegen.

4. Praat Nederlands met me, even Nederlands met me…

Wanneer je vanuit het buitenland terugvliegt naar de lage landen, is de kans groot dat bij de gate een Nederlandstalige grondsteward(ess) staat. Obviously het geval bij Hollandse maatschappijen, maar ik doel met name op de buitenlandse. Toen ik laatst opnieuw vanuit Chicago terug naar Amsterdam vloog dacht ik vaag de Nederlandse grondsteward die ons vorige keer een upgrade gaf te herkennen. Hij woonde in Chicago en kon het zeer waarderen weer eens met iemand een uitgebreider gesprek in het Nederlands te voeren (zie tip 3). Ik bewoog mij richting de balie en legde net als vorige keer mijn paspoort neer. Ik besloot hem in het Engels te begroeten, want tsja stel ik had het fout. Hi! My partner and I aren’t seated together, is there anything you can do about that? (zie tip 2). Zijn antwoord was iets in de trant van nopenot happening, would loose my job. Pas nadat ons gesprek ten einde liep had hij door waar ik vandaan kwam. Of we even konden wachten. Straks zou hij ons nog wel roepen. Vijf minuutjes later en hoppa onze upgrade was in tha pocket.

Foto: Chris Reichard

You Might Also Like