Featured NEWS

VICTOIRE KLAASSEN: ‘HET LEED DAT DOORZETTINGSVERMOGEN HEET’

maart 9, 2017

Fitgirls én niet zo fitgirls, deze is voor jullie. De prachtige Victoire Klaassen van Chicks with Barbells, is jou (en onze!) motivatie om het plezier in regelmatig sporten te vinden en te behouden. Hoe ze dat doet? In heerlijke columns over haar eigen ervaringen. Deze keer: het leed dat doorzettingsvermogen heet.

Het gedoe begint al de avond van tevoren, in bed neem ik de workout een keer of tachtig door en als ik dan eindelijk in slaap van zet het geheel zich voort in koortsachtige dromen over pull-ups, Wallballs en de rest van de ellende. ’s Ochtends zakt werkelijk alle moed me in mijn Metcons-sneakers en fiets ik stilletjes verstopt in een enorme trui achter mijn vriend aan naar de gym. Oh jee, er staat weer een Qualifier of andersoortige Crossfit competitie op het programma vandaag.

Goed verliezen is ook een kunst
vo2

Vergis je niet, ik heb me hier geheel vrijwillig voor aangemeld. Niemand anders heeft me ingeschreven en niemand sleept me aan mijn haren die sportschool in. Vergeet ook niet dat ik een leuk rondje kan Crossfitten, maar het niveau in Nederland zo hoog is dat ik me echt niet kwalificeer voor een volgende ronde van een toernooi. Je zou het niet zeggen, ik doe dit voor de lol. In mijn leven heb ik verkrampt van de zenuwen al redelijk wat van deze eventjes doorstaan: Turnen, hardlopen en nu Crossfit. Ik sta er met lood in mijn sportschoenen, win nooit iets en toch blijf ik gaan. Daarnaast raad ik jou aan om precies hetzelfde te doen! Dit is namelijk dé manier om aan je mental toughness te werken.

Ten tijde van dit schrijven zijn de Crossfit open in volle gang, een wereldwijde competitie waar duizenden athleten aan mee doen. 5 weken lang krijgen we elk weekend een workout voor onze kiezen. Dat betekent, jawel, 5 weken zenuwen en workouts uitspelen in mijn dromen. Daarom leek het me een goed idee om juist nu het principe en de kracht van ‘Mental Toughness’ hier te delen. Want dát is waar ik het voor doe, sterker worden in mijn hoofd, een groeiend zelfvertrouwen en innerlijke trots. Klinkt als een vorm van Mindfullness, is het ook, maar Mental Toughness klinkt toch een stuk toffer, vind je ook niet?

Besef je om te beginnen dat deze zenuwen je tot op zekere hoogte zullen helpen tijdens deze spannende sportprestatie. Het is endorfine die vrijkomt, die je ook aanmaakt en nodig hebt tijdens het sporten. Laat stromen die kranen en weet dat je zenuwen weer tot rust zullen komen en de euforie van dit gelukshormoon het over zal nemen aan het einde van je prestatie.

Go for it!

Net als bij Mindfulness is het goed om op je houding te letten tijdens sportprestaties, dat heeft in dit geval twee redenen. Ten eerste maak je het jezelf letterlijk makkelijker als je goed rechtop gaat staan en je longen opent om zoveel mogelijk zuurstof binnen te krijgen. Ten tweede krijgt ook je zelfvertrouwen een boost als je de wereld rechtop aan durft te kijken. Nu we het over goede houdingen hebben, mag ook die in je hoofd niet vergeten worden. Wees positief over je prestaties. Beeld jezelf vooraf in hoe je succesvol over de eindstreep komt en de kans is groter dat je dat ook zult doen. De echte beloning komt na afloop, als je die eindstreep hebt gehaald en je dat euforische gevoel de vrije loop kunt laten, jij hebt dit gedaan, niemand anders! Stel goede en realistische doelen en dit zijn de momenten waar je het voor doet, het behalen van die doelen. En er is er maar één die dat voor je kan doen, juist ja, jij!

Heel afgezaagd, maar tijdens de Crossfit Open is het meedoen het doel op zich. Uit de hele wereld duiken filmpjes en foto’s op van anderen die dezelfde workouts doorstaan als jij. Je voelt letterlijk wat zij doormaken! Dit jaar is meedoen extra feest voor mij en mijn sport vriendinnen, we leerden elkaar precies een jaar geleden kennen tijdens dit event. Als slagroom op de taart support ook Nike onze meiden dit jaar tijdens de open, dat wetende gaan we ongetwijfeld als de bliksem en een stuk zelfverzekerder – in mijn geval dan – die workouts door. Al met al een enorme community als achterban! Via onze Instagram houden we je de komende weken op de hoogte van onze struggles en overwinningen.

Tekst: Victoire Klaassen.

You Might Also Like