BEAUTY Featured

VICTOIRE KLAASSEN: ‘FIT WORDEN KOST TIJD, HEB GEDULD’

november 8, 2016

Fitgirls én niet zo fitgirls, deze is voor jullie. De prachtige Victoire Klaassen van Chicks with Barbells, jou (en onze!) motivatie om het plezier in regelmatig sporten te vinden en te behouden. Hoe ze dat doet? In heerlijke columns over haar eigen ervaringen. Deze keer: een strak lichaam krijg je niet van de ene dag op de andere. 

De rokjes, sandaaltjes en croptops mogen weer naar de achterste plank van de kast verhuizen. Die laatste zal ik missen, want de zomer van mijn 28e levensjaar mag wat mij betreft de boeken in als de zomer waarin in strakker in mijn lijfje zat dan ooit. Noem me oppervlakkig, maar de ontdekking van een heus setje blokjes (6 stuks!) die er zowel ’s ochtends als ’s avonds zijn vond ik een kleine high-five met mezelf waard.

The struggle is real.

The struggle is real.

Before and after

Hoewel ik geloof dat motivatie voor sporten hem niet moet zitten in hoe je er uit gaat zien van je workout, maar om hoe je je gaat voelen van het geheel, wil ik met het verdwijnen van mijn lijf onder dikke winterse lagen wol tóch terugblikken op de fysieke veranderingen van een voorjaar en zomer vol knallende workouts.

Allereerst is er dus die uiterlijke verandering. Er zijn heel wat fitness methodes die je op hun veelvuldig bekeken Instagram pages vol ‘before and after’ plaatjes beloven dat ook jíj binnen 8 weken – middels een streng dieet en hevige workouts – zo’n trendy sixpack kunt kweken. Het zal me wat, maar daar geloof ik dus niet in, langdurig resultaat vergt – ja helaas, het is niet anders – langdurige toewijding. Tenminste, als je dit resultaat niet weer kwijt wilt zodra er een koolhydraat je blikveld binnenwandelt. Een flink halfjaar door trainen in mijn geval.

Hoe mijn lichaam veranderde…

Nog een uiterlijk fenomeen waar ik mee te maken kreeg; Schouders. Ja, die met hoofdletter S. Getrainde brede schouders door de pull-ups, push-ups en de rest van het schouderwerk. Ik moest er even aan wennen, maar vind ze inmiddels prachtig, bij mezelf en bij andere dames.

De tweede verandering – wat minder zichtbaar, wél erg voelbaar – is een supersterk lijf. Bij het tillen van een barbell die 100 kilo weegt vallen die paar tasjes boodschappen van de Albert Heijn natuurlijk in het niets. Hop, alles in één keer naar boven toe. Op reis? Met het grootste gemak lanceer ik mijn koffer van de bagageband of een trappetje op. Wat is het fijn om sterk en onafhankelijk te zijn! Alhoewel, nu ik dit zo stoer aan het opschrijven ben, moet ik toegeven dat ik met enige regelmaat mijn vriend aankijk met puppy ogen en de vraag of hij mijn tas/koffer de trap op wil dragen wil dragen ‘omdat ‘ie zo zwaar is’. Sorry schat, emancipatie stopt nou eenmaal waar de luiheid begint bij mij…

Wijze (sport)les

De meest opvallende verandering is er een die een stukje subtieler is en voor mij verrassend is. Ik ben me enorm bewust geworden van de werking van mijn lijf en hoe het zich voelt. Door mijn technische manier van sporten heb ik geleerd welke spiergroepen ik gebruik, en voel ik bewuster hoe ik bewegingen uit kan voeren. In de gym en in mijn dagelijks leven. Van inspanning tot stretchen, alles gebeurt bewust. Ik weet wat ik voel, waar het vandaan komt en hoe ik een beweging kan maken.

Dit maakt dat ik me, hopelijk zonder al te zweverig te klinken, één voel met mijn lijf. Meer dan ooit tevoren. Op deze manier zorg ik dan nu ook voor mezelf, daar goed naar mijn lijf te luisteren. Zo maak ik bewustere keuzes op gebied van voedsel omdat ik aanvoel wat ik nodig heb. Ik bepaal hoe zwaar ik sport op welke dagen, wanneer ik even rust hou, of wanneer ik lekker door kan pakken en de blokkade gewoon in mijn hoofd zit door gebrek aan motivatie.  Als eindconclusie moeten we dat tóch weer stellen dat de nodige clichés waar zijn, dus de jezelf een lol en ga aan de slag met je lijf. Een beetje zweverige eenwording kan echt geen kwaad, je moet het tenslotte een heel leven met elkaar doen.

vic3Over Victoire (what’s in a name?)

Om te laten zien dat jij – ja jij! – óók je zelfvertrouwen naar een next level kunt trekken, is Victoire samen met haar Crossfit-vriendinnen het blog Chicks with Barbells begonnen en deelt ze haar verhalen vanaf vandaag ook op Tête-à-Tête. “Natuurlijk hoef je niet zoals wij met gewichten te gaan smijten en aan het Crossfitten te gaan, maar ik wil je helpen een workout en lifestyle te vinden die echt bij je past. Stay tuned dus!”

You Might Also Like