Featured TRAVEL

VERSLAG: OP PERSREIS MET IKEA

februari 23, 2016

Speciaal voor Tête-à-Tête mocht ik naar Zweden afreizen om te overnachten in het enige echte Ikea hotel en de nieuwste boxsprings te testen. Lees je mee?

Samen met Michelle en Annique van Ikea en twee andere journalisten (van Elsevier en Elle Decoration) reizen we af naar Kopenhagen. Ik hoor je denken: maar dat is toch in Denemarken? Dat klopt. Maar onze eindbestemming is Älmhult in Zweden, dat dichterbij Kopenhagen ligt dan Stockholm. Dus na een korte vlucht (minder dan een uurtje) en een lange treinrit (meer dan twee uur) komen we ‘s avonds aan in het pittoreske dorpje.

Waarom Älmhult?
ikea-hotel-restaurant

Mijn Ikea-kamer in het hotel

Dit dorpje is ligt in het landschap Småland (ja, echt) en heeft zo’n 8.000 inwoners. Waarom dit kleine dorpje bezoeken, of all places? Nou, hier is het allemaal ontstaan. De allereerste Ikea winkel werd in 1953 hier geopend en die staat hier nog steeds. Noem het maar gerust Ikea town, want hier huist het Ikea hotel en komt binnenkort ook een gigantisch Ikea museum. Hemel op aarde voor de echte fans van het Zweedse meubelbedrijf. Let the good times roll!

Bij binnenkomst in het Ikea Hotel, moet ik eigenlijk een beetje lachen. Tegenover de receptie is het restaurant en ik zie mensen lekker smikkelen van de Zweedse balletjes en stukken zalm – just like home! Als ik mijn kamer binnenstap is mijn plezier helemaal compleet. Ik heb een jaar in Londen gewoond en had mijn kamer helemaal met Ikea-spullen ingericht en ik kreeg in het hotel gelijk een flashback. Ik duik met een glimlach mijn bed in, want de wekker gaat de volgende dag al om 7.30.

Eten bij Ikea

Het fijne van Scandinavië is dat alles altijd zo lekker gezond is. Iedere keer als ik afreis naar een bestemming boven Groningen, lijken mensen fitter, gezonder en groener te leven. Als ik ‘s ochtends aanschuif bij het ontbijt blijkt dat ook Zweden de dag gelijk goed beginnen. Muesli, yoghurt, gedroogd fruit, verse noten en zaden voeren de boventoon aan de ontbijttafel. Zelfs snoepen doen zij gezond. Ikea heeft – sinds kort ook in Nederlandse filialen – frozen yoghurt in het assortiment. I like it: IJs voor ontbijt zonder schuldgevoel.

Boxsprings ontleden
Een Tête-à-Tête met Jens en Ola

Een Tête-à-Tête met Jens en Ola

Dan is het eindelijk tijd voor het doel van deze trip: op naar de drie nieuwe boxsprings van Ikea. Wij gaan naar de plek waar het nieuwe Ikea-museum over enkele maanden geopend wordt, in de allereerste Ikea-winkel ter wereld. Hier spreken wij met Jens Bengtsson, product developer bij IKEA of Sweden, én designer Ola Wihlborg. ‘Aandacht maakt alles mooier’ is de nieuwe slogan van het bedrijf en dus staan de heren open voor al onze vragen.

Volgens Jens moeten bedden tegenwoordig steeds vaker het comfort van een sofa hebben omdat mensen steeds langer in bed liggen. “Het is niet alleen een plek om te slapen maar soms ook om te werken op je laptop of een filmpje te kijken op je tablet.”

Ik vraag me af of het niet lastig is om het perfecte ontwerp voor een boxspring te maken, terwijl je moet blijven rekening houden met dat het eindproduct niet extreem duur mag zijn. Volgens Ola heeft Ikea een andere manier van aanpak. Eerst wordt de prijs bepaald en dan pas krijgen de ontwerpers de opdracht. “Vooral bij boxsprings geldt: goedkoop is niet altijd slecht en duur niet altijd beter”. Hij doelt op een Duits onderzoeksprogramma, dat onlangs werd uitgezonden, waar de Ikea boxspring beter uit de test kwam dan haar dure soortgenoten.

Links: Lauvik boxspring € 499 Rechts: Dunvik boxspring € 799

Links: Lauvik boxspring € 499 Rechts: Dunvik boxspring € 799

Vallavik boxspring € 1.199

Vallavik boxspring € 1.199

Test lab

Op een wandeling van een paar minuten afstand vind je The Ikea Test Lab. Dat klinkt heel serieus en dat is het ook. Hier worden alle nieuwe producten getest op stevigheid, duurzaamheid, brandveiligheid etc. De producten die hier worden getest zijn nog niet in de winkels te koop, dus we mogen niets zeggen over wat er getest werd. Wat ik wel kan zeggen is dat ik nooit had geweten dat er zóveel getest werd voordat een matras op de markt werd gebracht. Dit komt omdat Ikea méér en langer test dan verplicht is. “Dat moet ook wel, als je klanten 25 jaar garantie biedt, moet je wel zeker zijn van je zaak”, aldus Stefan, de toezichthouder van het lab. En wat nou als een matras toch niet goed genoeg blijkt te zijn? “Geef het door! Wij nemen elke return heel serieus, dus laat het ons weten!”

Dit ding rolt 30.000 keer over het matras

Dit ding rolt 30.000 keer over het matras

Dan zit het bezoek aan Älmhult er alweer op. Een klein dorpje vol verrassing. Het zal niet zo gauw de bestemming worden voor mijn volgende girls trip, maar als het nieuwe museum geopend is kom ik wellicht nog wel een keer terug. Met mijn moeder.

Klik hier voor meer informatie over de boxsprings.

You Might Also Like