Featured FOOD

TRUFFELLIEFHEBBERS OPGELET: HET IS JULLIE MAAND!

december 2, 2015

December is dé maand waarin truffelliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Veel restaurants hebben namelijk gerechten met truffel op de kaart staan. Restaurant 5&33 in het Amsterdamse Art’Otel spant de kroon met een speciaal truffelmenu van acht (!) gangen. Truffle overload!

Een truffel is een zwam die ondergronds groeit. Het opsporen van truffels in de grond is een lastige klus. Omdat truffels ook nog eens moeilijk te kweken zijn is de zwam zeldzaam. En duur! Koop een kilo verse truffel en je kan zo 2.000 euro lichter zijn. Geen wonder dat het regelmatig ‘zwart goud’ genoemd wordt!

nadia

Nadia Frisina van 55&3

Producten met truffel

Omdat truffel zo’n unieke en populaire smaak heeft, zijn er veel producten van truffel op de markt. Zo ook truffelolie, dat niet gemaakt is van geperste truffel. Truffels bevatten geen olie, dus dat is onmogelijk. Hoe scoor je dan toch een truffelolie van goede kwaliteit? Check de ingrediënten! Is er échte truffel gebruikt om de olie smaak te geven? En hoeveel?

Truffelmayonaise is ook een heerlijke smaakmaker. Een manier om een simpel vlees en aardappel-gerecht bijzonder te maken. Maar ook hier geldt: check de ingrediënten. Kunstmatige truffelsmaak kan toegevoegd zijn en the real deal is natuurlijk wel het allerlekkerst.

Italiaanse truffel bij 5&33

Truffel komt het meest voor in de Italiaanse keuken. Geen wonder dus dat gloednieuwe executive chef van 5&33, Nadia Frisina, een acht-gangen diner samenstelde voor de truffelmaand. Nadia is een echte Siciliaanse met passie voor de Italiaanse keuken in haar bloed. Niet zo raar dus dat er om de dag een lading verse truffels uit Italië wordt geleverd bij het Amsterdamse restaurant, daar staat ze op. You go, girl! Hiermee maakt zij voor de échte truffelliefhebber maar liefst acht gerechten. Een feestmaal om je vingers bij af te likken.

truffel

Het truffelmenu is tot 24 december te reserveren in 5&33. Het menu van acht gangen kost 80 euro.

You Might Also Like