Interview TÊTE-À-TÊTE MET

TÊTE-À-TÊTE MET WINONAH DE JONG

november 23, 2015
Winonah de Jong

We vliegen van hot naar her. Tweets bestaan maximaal uit 140 tekens en in het kader van de snelheid worden interviews vaak telefonisch gedaan. In de rubriek ‘Tête-à-Tête met’ grijpen we terug naar de basis: een lekker onderonsje met een inspirerend persoon.

We trappen af met een Tête-à-Tête met stijlicoon en designer Winonah de Jong (34).

Dat Winonah serieuze stappen aan het maken is in modelandschap, bewees ze afgelopen september tijdens de Milan Fashion Week, waar ze éindelijk die langverwachte collectie kon laten zien. Ruim een jaar lang werd er over de kledinglijn van de populaire Instagrammer gespeculeerd, nu is het dan ook zover. Het high-end womenswear prêt-à-porterlabel WINONAH, bestaande uit 28 items aan hebberigmakende kledij, is gelanceerd. En de pers, die blijkt enthousiast.

“Ik ben tot nu toe met open armen door de modeliefhebbers onthaald”, zegt Winonah in een interview met Tête-à-Tête. “Maar je kan natuurlijk niet altijd iedereen pleasen. Er zullen sowieso mensen zijn die de collectie misschien niet mooi vinden. Maar ze kunnen in ieder geval niet zeggen dat het van slechte kwaliteit is. Je moet wel keihard vechten voor acceptence vanuit de mode-industrie. Je komt er niet zomaar tussen.”

13A_WINONAH_SS16Krijg je vaak te horen: ‘Oh, alweer een BN’er met een eigen lijn?’
“Soms hoorde ik dat hier en daar wel ja, de modepers kan heel kritisch zijn. Maar als ik journalisten dan uitnodig om naar mijn stukken te kijken en rustig vertel wat ik heb gemaakt, zie ik de blikken veranderen. Ik kan precies beargumenteren waarom ik deze lijn op deze manier heb gemaakt. Dit is echt mijn DNA.”

Wie zou je op een dag graag in je jurken zien?
“Het liefst de grote wereldsterren natuurlijk. Denk aan Rihanna, Kendall Jenner en Olivia Palermo. Ik ben ook echt wel voor een curvy girl, want ik ben zelf ook niet maatje zero.

Hoe werkt dat dan? Sturen jullie dan gewoon alles naar celebs toe in de hoop dat ze het gaan dragen?
“Klopt. Mijn PR teams en ik hebben een heldere strategie, maar het draait ook om de juiste connecties. Die kent weer die en die kent weer de stylist van A-listers en voor je het weet ligt je kleding bij Jennifer Lopez. Maar we zijn best wel hard en streng daarin. Vooral naar wie de kleding wel en vooral niet gaat.”

Want wie dan bijvoorbeeld ‘niet’?
“Bepaalde sterren die een té sexy uitstraling hebben in plaats van klasse en elegantie bijvoorbeeld. Het gaat echt om kwaliteit en affiniteit met mode. Vrouwen met een bepaald soort intellect, denk ik ook wel.”

Winkel je zelf nog wel eens of krijg je alles opgestuurd?
“Ik heb niet eens tijd om te winkelen, haha. Al ben ik ook echt niet een type dat de hele dag alleen in de stad struint, ik shop liever online. En als ik het centrum inga, dan ga ik gericht op zoek naar iets. En ik krijg daarnaast ook veel opgestuurd. Merken vinden het fijn als ik dan een foto op social media plaats. En als ik het leuk vind en als het bij me past, dan draag ik het graag.”

Winonah de Jong

Dat Winonah een bezige bij is, blijkt wel uit de foto’s op haar Instagram-account. Sprintend van taxi naar vliegtuig, van meeting naar de dierentuin met de kids. Soms hooggehakt, soms op sneakers: ze doet het allemaal. Ondanks dat ze in Milaan woont, vliegt ze regelmatig terug naar haar vertrouwde stad Amsterdam.

Of ze daar überhaupt nog wel tijd voor haar vriendinnen heeft? “Nou, daar je zeg je me wat. Ik kan jullie nu een app laten zien die een vriendinnetje echt nét gestuurd heeft. Ze stuurt letterlijk: ‘Queen Bee, heb je nog tijd?’ Haha. Ze weet dat ik nu weer even in Nederland ben. Maar het is inderdaad soms lastig altijd zo druk te zijn. De tijd die ik over heb spendeer ik het liefst met mijn vrienden en familie. Daar moet je ook gewoon tijd voor vrijmaken.”

De modeontwerpster weet maar al te goed dat ze als vrouw van profvoetballer Nigel de Jong in staat moet kunnen zijn snel te verhuizen uit de Italiaanse hoofdstad. Of haar carrière in Milaan dan niet in de knoei komt? “Welnee, dan vlieg ik gewoon heen en weer. Al is Milaan qua mode wel echt de perfecte transfer voor mij geweest.”

Wat is het grootste misverstand dat over jou bestaat?
“Cliché maar waar: ik ben getrouwd met een voetballer en mensen zien dan een stereotype voetbalvrouw voor zich. Maar ik ken genoeg vrouwen die getrouwd zijn met een voetballer en verder low key leven.”

Jij en Nigel zijn juist best wel op jullie privacy gesteld, toch?
“Klopt. Je zal ons niet snel zien in een spelletjesshow, of op tv terwijl we mensen een kijkje geven in ons huis. Sommige dingen houden we lekker voor onszelf. Ik moet ook gewoon nog de Albert Cuyp op kunnen met mijn moeder zonder gedoe, camera’s en paparazzi. Dat heb ik met Nigel al als we op straat lopen. Dat hoort erbij als publieksfiguur, dat weet je. Maar vergeet ook niet dat het een bepaalde pressure op je leven kan zijn.”

Sanne-Koekenbier-collectie-winonah

Illustraties: Sanne Koekenbier

Dat kunnen we ons voorstellen…
“We zijn ook selectiever met het maken van nieuwe vrienden. Uiteindelijk hebben we vooral een harde kern vrienden waar we trouw aan zijn.”

Heb je het gevoel dat je nu met de piek in je eigen carrière ook meer met je man te bespreken hebt?
“Zeker. Nigel is supertrots op me en heeft zelf ook al bijna tien jaar een eigen bedrijf. Of zakelijk vlak kunnen we elkaar nu goed supporten. We hebben nu nóg meer raakvlakken.”

Jouw uiteindelijke doel: world domination?
“Haha, daar gaan we wel voor! Over vijf jaar hoop ik in ieder geval dat WINONAH wereldwijd bekend is.”

 

 

 

 

 

You Might Also Like