Featured TÊTE-À-TÊTE MET

TÊTE-À-TÊTE MET MILJUSCHKA WITZENHAUSEN

december 8, 2015

We vliegen van hot naar her. Tweets bestaan maximaal uit 140 tekens en in het kader van de snelheid worden interviews vaak telefonisch gedaan. In de rubriek ‘Tête-à-Tête met’ grijpen we terug naar de basis: een lekker onderonsje met een inspirerend persoon.

Deze week: een Tête-à-Tête met foodie Miljuschka Witzenhausen (30).

We praten bij Miljuschka thuis over guilty pleasures, foodgekte, lijnen en single zijn. Uiteraard onder het genot van eten, heel veel lekker eten. Miljuschka gaat als een speer. Een aantal jaar geleden stond ze nog bekend als TMF vj, model en actrice. Maar na een paar jaar buiten de spotlights is de 30-jarige powervrouw helemaal in haar element als presentatrice van haar eigen foodprogramma’s bij 24Kitchen en LINDA.tv. “Het heeft voor mij héél lang geduurd voordat ik wist wat ik wilde. Maar ik heb het nu gevonden.”

Had je ooit verwacht dat je weer terug zou keren naar televisie en dan in deze hoedanigheid?mil5

“Nee nooit. Dit overtreft echt mijn stoutste dromen. Na mijn zwangerschap wilde ik het liefst gewoon veel thuis zijn, dus stopte ik met werken. In die periode ontdekte ik het koken pas echt goed. Om anderen te verleiden bij me te komen eten, organiseerde ik twee, drie keer per week grote diners thuis. Een vriendinnetje kwam toen ineens met het idee om mee te doen aan een foodwedstrijd van Jamie Olivier. Ze zei: het is belachelijk dat je thuis zit. Ik ga je filmen terwijl je kookt want dan combineer je je presentatieskills met je kookkunsten. Bij Jamie is het uiteindelijk niets geworden, maar het filmpje is wel bij SBS terechtgekomen en toen is het balletje gaan rollen.”

We zitten nu te genieten van broodjes met een dikke laag roomboter erop. Mág dat eigenlijk nog wel?

“Er is niets zo in beweging als eten, vooral tegenwoordig. Er zijn zoveel meningen en de waarheid is bijna nooit te vinden. Neem bijvoorbeeld roomboter. Hoe vaak zijn daar de meningen en standpunten over veranderd de afgelopen jaren? Ik eet gewoon volgens mijn gevoel, daar zit roomboter absoluut in. Dus ik neem nog een broodje!”

Het spoor bijster

“Ik denk dat we qua voedseltrends een beetje de weg kwijt zijn. Dat realiseer ik me steeds vaker, bijvoorbeeld als ik op perstrip ben met de culinaire elite, omringt door de beste en duurste ingrediënten. Bij mij thuis moesten we vroeger voor 75 gulden per week rondkomen. Vanuit die achtergrond heb ik geleerd om met niets iets smaakvols te maken. Dat is ook uiteindelijk wat de meeste Nederlanders moeten doen, want niet iedereen heeft het geld of de tijd om altijd heel uitgebreid te koken.”

Het lijkt tegenwoordig wel alsof alles healthy moet zijn…

“Als je nu kijkt naar de top tien bestverkochte boeken, gaan er misschien wel negen over gezondheid. Dat laat zien dat we een beetje aan het doorslaan zijn. We zoeken een soort houvast en gaan extremen opzoeken, daar wordt nu enorm op ingespeeld. Ik weet dat mijn weg naar succes veel langer zal duren, omdat ik over normaal eten spreek.”

Ondertussen loopt haar 3-jarige dochtertje Felina, die ziek thuis zit, de keuken binnen. “Mama, mag ik nog een stukje mango?”. “Ik ga het zo voor je pakken, poppedijn”, antwoordt Miljuschka. “Zie je? Helemaal op eten gericht, dit huishouden.”

_E5A5267_1

Vind je het moeilijk om niet te bezwijken onder de healthy-food trend?

Nee, niet echt. Als je actief bent in het leven, mag je best ongezondere dingen eten. En er blijft ook altijd wel vraag naar denk ik. Als ik bijvoorbeeld een hele mooie ratatouille met groenten plaats op Instagram, krijg ik 200 likes en als ik een foto van een Oreo-taart plaats krijg ik er 800. Voor mij is een dag géén toetje echt een dag niet geleefd.”

Je zou zo de guilty pleasure queen van Nederland kunnen worden. Als mensen jou zien krijgen ze gelijk al trek in cheesecake en chocoladetaart.

“Dat zou ik niet eens zo erg vinden. Alleen heb ik wel moeite met de uitdrukking ‘guilty pleasure’. Iets waar jij je geluk uit haalt, daar zou je je nooit schuldig over moeten voelen. En al helemaal niet over taart.”

Had je ooit gedacht dat food uiteindelijk je daily job zou worden?

“Nee dat niet. Al dacht ik in mijn TMF tijd vaak: wat doe ik hier? Al mijn collega’s hier weten wat ze willen in het leven. Ik had dat gevoel totaal niet. Het was uiteindelijk een goede leerschool, maar ik heb in die tijd wel regelmatig huilend in mijn bed gelegen. En ik durfde nooit ergens nee op te zeggen dus werkte me tien slagen in de rondte. Het enige wat ik kon doen was er in ieder geval zo goed mogelijk uitzien. En toentertijd was de maatstaf gewoon maatje 0 in de industrie. Dus ik probeerde zo dun mogelijk te zijn. Dat is ook wel gelukt.”

milHoe ben je daar van los gekomen?

“Op het moment dat ik zwanger werd kreeg ik een soort van eerbied voor mezelf en mijn lichaam terug. Oké, ik sloeg toen wel een beetje door want ik kwam tijdens mijn zwangerschap 35 kilo aan. Maar dat ben ik na mijn zwangerschap wel weer kwijtgeraakt. Nu zit ik weer op een gezond gewicht.

Let je nu nog steeds op je lijn?

“Eigenlijk niet. Alleen toen ik terug kwam van de opnames voor het 24Kitchen-programma Food Trucks Amerika. Ik heb daar zoveel gegeten, ik kón bijna niet meer.  Maar mijn nieuwsgierigheid naar smaken en textuur overwint altijd de tegenzin. Toen ik terug kwam heb ik echt een week lang alleen maar groene groenten gegeten. Dat is wel echt een unicum voor mij.”

Want je bent altijd omringd door heerlijk eten. Krijg je er wel eens genoeg van?

“Ik kook veel. Maar eet echt niet alles altijd maar op. Ik kan er onwijs van genieten om andere mensen mijn eten te zien eten. En daarnaast ben ik qua koken ook wel een controlfreak. Als ik zelf kook, heb ik precies de controle over wat er in m’n mond komt, haha.”

_E5A5247

In Miljuschka’s huis staan sinds kort twee keukens: een gewone keuken én een grote nieuwe keukenstudio in de woonkamer. “Zo kan ik op elk moment van de dag mijn eigen filmpjes opnemen, zonder dat ik een extra studio moet huren”. Ze omschrijft zichzelf als een echte thuiskok. Eentje die toevallig haar passie ook op televisie en in boeken deelt.

Hoe vind je het idee dat mensen thuis een gerecht maken uit jóuw kookboek?

“Ik word daar eerlijk gezegd nog steeds heel zenuwachtig van. Ik ben natuurlijk wel trots als iemand zegt dat hij mijn gerecht heeft gemaakt. Maar ik denk ook: oh, zal het wel goed gelukt zijn? Ik ben iemand die zegt ‘een handje van dit en een snufje van dat’. Ik begin het wel steeds meer te leren, maar ik ben gewoon echt een thuiskok. Ik ben geen chef en dat wil ik ook niet zijn.”

Ga jij eigenlijk nog wel eens uit eten?

“Jawel. Ik was toevallig gisteren gaan eten, maar was daar niet tevreden over. Er wordt zoveel verkocht waar niet voor betaald zou moeten worden. Als ik zelf in de keuken sta en ik wéét dat er iets fout gaat in de bereiding, dan verheug ik mij ook niet op het perfecte. In een restaurant heb je dat stukje voorkennis niet, dus word ik vaak teleurgesteld. Daarom denk ik vaak: laat maar. Ik vind het veel lekkerder om thuis te eten.”

Hoewel 2015 het jaar is waar Miljuschka haar doorbraak maakt als food queen, heeft ze een moeilijke tijd achter de rug. Afgelopen zomer werd bekend dat ze ging scheiden van haar man. Na een tijdje bij haar moeder te hebben verbleven, heeft ze nu haar eigen woning waar ze met haar twee kinderen Felina (3) en Rembrandt (5) woont.

_E5A5199 (2)

Hoe ga je om met de scheiding?

“Vooral jezelf onderhouden is lastig. Ik sta er weer alleen voor. Als zelfstandige werken is heel fijn omdat je vrijheid hebt, maar ook erg onzeker. Ik weet nog niet wat er in het nieuwe jaar gaat komen voor werk. Dat is heel stressvol. Helemaal omdat ik kinderen heb en ik hen een leven met een gouden randje wil geven. Het feit alleen al dat je besluit weg te gaan bij je man en je je kinderen een ‘normaal’ gezinsleven ontneemt. Daar voel je je al heel schuldig over. Als je dan ook nog eens heel hard moet werken om de kost te verdienen heb je dus ook nog eens minder tijd en voel je je nog schuldiger. En als je hen niet kan geven wat je wilt geven, is dat soms pijnlijk. Mijn kinderen zijn alles voor me.”

Vrijheid

De scheiding heeft Miljuschka naar eigen zeggen ook meer vrijheid gebracht. “Ikzelf heb meer vrijheid gekregen sinds wij gescheiden zijn, omdat – en dat is verschrikkelijk om te zeggen – de kinderen nu soms bij hem zijn. Daarnaast ben ik bijvoorbeeld al acht jaar lang niet meer op vakantie geweest. Nu ga ik binnenkort twee weken voor het eerst naar Azië.”

Denk je dat je die reis hebt geboekt omdat je bent gescheiden, omdat je nu je eigen leven kan redigeren hoe jij het wilt?

“Ja, absoluut. Mijn ex-man en ik hadden een duidelijke verdeling: hij was de kostwinner, terwijl ik alles thuis deed. Vroeger hadden gezinnen ook een duidelijke rolverdeling, dan gaat het ook langer goed denk ik. Nu gaat iedereen voor zijn eigen dingetjes. Dan is het heel moeilijk om met elkaar op dezelfde lijn te blijven. Maar hij doet nu we gescheiden zijn meer als vader zijnde, dan hij ooit heeft gedaan.”

Ik ben een sucker voor de liefde

Miljuschka is naar eigen zeggen niet iemand die graag afhankelijk is, maar ze is wel een enorme sucker voor de liefde. “Ik hoop dat iemand uiteindelijk de strijd aandurft echt de rest van mijn leven bij me te blijven, al weet ik trouwens niet of ik daar wel voor gemaakt ben. Ik ben opgevoed door sterke vrouwen en denk bij relatieperikelen toch al snel nu ben ik er klaar mee, ik doe het zelf wel.”

Het totale pakket

“En laten we wel wezen: een goede man vinden is lastig. Of ze zijn macho en dus een beest in bed. Of ze kunnen goede gesprekken voeren en heel af en toe komt er een vlam in de pan, maar verder is het niets qua gevoel.”milll

Zou je ooit op Tinder op zoek gaan naar een match?

“Oh nee, dat vind ik doodeng. Ik heb bijvoorbeeld echt nog nooit een one night stand gehad, daar ben ik niet voor gemaakt. Ik vind dat al snel vies. Terwijl als het eenmaal aan is, is het aan. Dan kan alles haha. Maar ik wil wel eerst even wat meer over de persoon weten.”

Heb je ook nooit random met iemand gedatet?

“Nee, ik ben wel altijd van de vriendjes. Een van mijn eerste vriendjes was voetballer Daniel de Ridder. Toen zaten we nog op de middelbare school. Maar die heb ik toen gedumpt voor zijn beste vriend, die was chefkok! Daar is een groot gedeelte van mijn liefde voor eten ook ontstaan trouwens. Ik heb dus eigenlijk vanaf de middelbare school altijd vriendjes gehad voor een lange periode.”

Zie je jezelf snel weer een relatie met iemand krijgen?

“Ik vind momenteel iemand leuk. Maar ik vind het wel heel eng, ook in combinatie met de kinderen. Als ik mijn kinderen besluit te introduceren en hij gaat weg… Then I have to kill the motherfucker haha! Je mag mij kwetsen, maar als mijn kinderen gehecht aan je raken en je gaat dan weg… Dan heb ik een probleem. Dus het vraagt nogal wat van een man. Daarnaast krijg je bij mij wel the full package. Ik ben geen leuk jong chickie meer, zonder enige beschadiging of littekens. Maar ik kan wel goed koken! Dat moet helpen toch?”

_E5A5224Foto’s: Rob van de Vlierd / Instagram

You Might Also Like