BEAUTY Featured

TÊTE-À-TEST: CRYO CABINE VAN -110 GRADEN

februari 20, 2016

Al gehoord van de nieuwe Cryo behandelingen? Het is een manier om in drie minuten je lichaam te resetten. Belofte? Je gaat er beter uitzien, je weerstand wordt verhoogd en je laat pijnlijke klachten achter je. Klinkt goed hè? Enige punt: je moet er wel even drie minuten in een ruimte van -110 graden voor doorstaan…. 

Ik – ’s werelds grootste koukleum – besluit uit mijn comfortzone te stappen en de behandeling te proberen bij Freezlab in Amsterdam. Het splinternieuwe bedrijf biedt deze behandeling vanaf volgende maand aan het grote publiek aan, dus ik voel me als een van de eerste testers echt een beetje een proefkonijn.

Freezlab

Drie minuten in een kamer met -110 graden Celsius. Waarom zou je dat doen? Volgens de Freezmaster van dienst is het een manier om je hele lichaam te boosten en te herstellen. “Het behandelen van klachten met (extreme) kou wordt ook wel cryotherapie genoemd. Deze whole body therapy lijkt eigenlijk wel een beetje op een sauna, alleen dan heel koud in plaats van heet”, wordt mij verteld. “Eigenlijk heeft een sessie van maximaal drie minuten effect op zowel je lichaam als je geest. In je lichaam staan alle bloedvaten in de huid wijder open waardoor de doorbloeding enorm verbeterd en afvalstoffen beter worden afgevoerd. In dezelfde sessie  worden endorfines vrijgemaakt, wat zorgt voor een natuurlijke euforie. Met andere woorden: je voelt je gelukkiger en energieker.”

Ready to go!

Dat belooft wat. Voordat ik naar de kleedkamers loop, wordt eerst mijn bloeddruk gemeten. Bij een te hoge bloeddruk wordt een whole body Cryo sessie afgeraden. Dan ben ik ready to go! Gehuld in een bikini loop ik een paar minuten later de behandelkamer in. Ik krijg sokken, sloffen (die een beetje op Uggs lijken), handschoenen en een soort mutsje op.

IMG_4875

Het is super spannend, maar de Freezmaster legt alles nog een keer rustig uit en dan ga ik ervoor. Ik stap eerst 30 seconden een koude cabine in. Daarna stap ik door naar de écht koude cabine van -110 graden. Ik mag de muren niet aanraken. Er klinkt een muziekje in de cabine. Zachtjes bewegen op de beat wordt aangeraden, maar ik mag niet te wild gaan dansen want dan krijg ik het alleen maar kouder. Aan de buitenkant van de cabine klinkt de stem van de Freezmaster: “nog 1 minuut, hou je het nog vol?”. Terwijl ik ‘ja’ knik begin ik het écht koud te krijgen. Het voelt een beetje alsof er allemaal kleine naaldjes in m’n armen, ellebogen en later ook knieën en benen worden gestoken. “Nog dertig seconden! Even volhouden!” Ik begin af te tellen in mijn hoofd terwijl de sensatie steeds heftiger wordt. En dan… is het alweer voorbij!

Mijn huid tintelt van top tot teen, als ik besluit om even een minuutje op een van de trampolines naast de cabine te springen. De trampolines staan daar om de afvalstoffen sneller je lichaam te laten verlaten (en omdat springen gewoon supertof is). Dan neem ik plaats aan de bar en bestel een kop thee én een glas water. Dorst! Gelukkig heeft Freezlab lekkere plekjes om te relaxen na de sessie. Hangstoelen, poefjes, kleedjes op de vloer, je kunt overal even bijkomen.

Wat een ervaring
IMG_4844 (2)

Dan de grote vraag: voel ik me na de sessie anders? Ja. Ik heb een big smile op m’n gezicht. Ik weet niet of het de kou is of het feit dat ik het heb overleefd, maar ik blijf glimlachen. Of ik gelijk meer energiek ben geworden? Dat weet ik niet. Wel fietste ik na de sessie spontaan door naar het zwembad om wat baantjes te trekken, ‘want ik heb toch al m’n badkleding bij me’. Ik was eerst een beetje angstig, maar kan nu al niet wachten tot de volgende sessie. Een hele coole (stom woordgrapje, sorry) ervaring.

Freezlab (Olympisch Stadion 36, Amsterdam) gaat in maart open. Je kunt op de website al behandelingen en abonnementen boeken.  

You Might Also Like