Featured TRAVEL

REISTIP: HET PRACHTIGE FRANSE LOIRE GEBIED

mei 10, 2016

Wie van lekker eten, drinken en genieten houdt moet nu even goed opletten. Ik heb voor jou de ultieme reistip, waar je helemaal niet zo ver naar het zuiden voor hoeft te reizen. Viva la France!

Frankrijk staat bekend als ideale vakantieplek en is niet voor niets ieder jaar het populairste vakantieland onder Nederlanders. Hoewel Nederlanders massaal naar Parijs en het zuiden van het land afreizen, slaan veel mensen een echte parel in het midden van Frankrijk over. De rivier Loire loopt door het midden van het land en is de langste rivier van Frankrijk. Op slechts 2,5 uur rijden van Parijs ben je al in de rivierstad Angers, het pittoreske Saumur én het historische Chinon. Wat maakt deze rivierplaatsjes zo beroemd? De wijnen.

Op uitnodiging van Loire Valley Wines mocht ik dit soms overgeslagen gedeelte van Frankrijk ontdekken. Zie je het rode gedeelte op de kaart hieronder? Daar was ik te vinden en daar moet jij dus ook echt een keer naar toe.loire_valley_wines_map

Wijn proeven

Er zijn in deze omgeving talloze wijngaarden te vinden (hallo, zelfs op de groene grascirkeltjes van rotondes worden druiven verbouwd, geen grap) dus als een echte wijnliefhebber bent,  is dit gebied jouw walhalla. Maar ook als je degene bent die lichtelijk in paniek raakt als je de wijnkaart in restaurant krijgt toegereikt, kun je rondom de Loire je kennis flink bijschaven. Een bijzondere druif die hier wordt verbouwd is chenin blanc, een friszure druivensoort die je in Nederland soms op de wijnkaart ziet staan – maar lang niet zo bekend is als de chardonnay of de sauvignon blanc.

Elke wijnboer heeft natuurlijk een eigen verhaal en zijn eigen charme. Omdat deze mensen zoveel passie voor hun werk hebben, vertellen ze met liefde over de door hun verbouwde wijnen. Deze wijnhuizen zijn zeker een bezoekje waard:

Domaine des Deux Vallées van Philippe en René Socheleau, in het hart van Anjou.

Domaine des Deux Vallées van Philippe en René Socheleau, in het hart van Anjou.

Girlpower bij Moulin de Chauvigné van Sylvie Plessis-Termeau, in Savennières.

Girlpower bij Moulin de Chauvigné van Sylvie Plessis-Termeau, in Savennières.

Een uitgebreide lunch op de wijngaarden in het Loire gebied. Een echte aanrader!

Een uitgebreide lunch op de wijngaarden in het Loire gebied. Een echte aanrader!

DSC08261

Eindeloos lange wijnwaarden zorgen voor een prachtig uitzicht.

Als je benieuwd bent hoe grootschalig wijn wordt gemaakt in de Loire, is een tripje naar de 'Cave des Vignerons' in Saumur een must. De diepe grotten zijn geweldige wijnkelders.

Als je benieuwd bent hoe grootschalig wijn wordt gemaakt in de Loire, is een tripje naar de ‘Cave des Vignerons’ in Saumur een must.

Crémant

Heb je trouwens wel eens van crémant gehoord? Het is mousserende wijn uit Frankrijk dat niet champagne is (want dat mag alleen zo heten als het in het Champagne-gebied gemaakt is). Het voordeel: crémant is een stuk minder duur dan champagne, maar ook hartstikke lekker. De crémant de Loire bevat vaak de druif waar ze het meest trots op zijn, de chenin blanc. Dit maakt het drankje een heel fijn alternatief op prosecco en cava. Serieus, probeer het! Ik bezocht de kilometers diepe grotten van Gratien & Meyer. Hierin liggen duizenden flessen bubbels, tot ze bruisend genoeg zijn voor de verkoop. Ik wist totaal niet dat het maken van een mousserende wijn zo enorm veel tijd en moeite kost. Tijdens de rondleiding leer je het hele proces, van druif tot verkoop. Een hele bijzondere ervaring want het is in die grotten pikkedonker! Tip: neem een extra vestje mee als je de grotten in gaat, want het is daar koud en vochtig.

Niet voor claustrofobische mensen. Zonder zaklamp en tourguide verdwaal je sowieso!

Niet voor claustrofobische mensen. Zonder zaklamp en tourguide verdwaal je sowieso!

Het feit dat de tour overleefd is wordt gevierd met een wijnproeverij

Het feit dat de tour overleefd is wordt uiteraard gevierd met een wijnproeverij.

Omgeving

Mensen uit het Loire-gebied zijn heel trots op hun historie. De dorpen waren heel erg populair onder de Franse adel, vanwege de vruchtbaarheid van de grond en de status die het wonen bij de Loire had. Met huge kastelen op zo’n beetje iedere hoek, is het ook wel duidelijk dat hier vroeger veel mensen van adel woonden. De chateaus zijn de overblijfselen van een rijke geschiedenis en zorgen voor ongelofelijk mooie scenery. Voor wie de Loire écht goed wil ervaren is een boottrip van Saumur naar Chinon een absolute must. Prachtige chateaus voorbij varen, met een lekker drankje, wat kaas en brood: Franser kán het niet.

Omdat de Loire soms zo ondiep is, varen er weinig boten. Lekker rustig!

Omdat de Loire soms zo ondiep is, varen er weinig boten. Lekker rustig!

Wijnproeverij van Domaine des Champs Fleuris op de boot. Proost!

Wijnproeverij van Domaine des Champs Fleuris op de boot. Proost!

Eten

Dat de Franse keuken héérlijk is, hoef ik je denk ik niet te vertellen. En dat een paar dagen Frankrijk niet zo goed voor de lijn is, denk ik ook niet. Toch wil ik het even hebben over eten in Loire. Ik kan je hier allemaal tips en adresjes geven maar dat hóeft niet eens. Ik ben er echt van overtuigd dat je in het Loire-gebied ieder random restaurantje kunt binnenlopen en optimaal culinair kunt genieten. Alles is zo puur, zo simpel. Maar oh zo lekker. Kijk maar:

Optimaal genieten op z'n Frans.

Optimaal genieten op z’n Frans.

Asperges met ei in restaurant Les Ménestrels.

Asperges met ei in restaurant Les Ménestrels in Saumur.

Chocolade toetje bij restaurant Le Relais in Angers.

Chocolade toetje bij restaurant Le Relais in Angers.

DSC08447

Dineren met uitzicht op Chateau de Saumur. Only in France!

De dorpjes rondom de rivier hebben zoveel te bieden, dat ik niet kan wachten om terug te reizen en nóg meer te ontdekken. Wie wil er mee?

Foto’s: Tony Perez

Kijk op de website van Loire Valley Wines voor meer informatie of hulp bij het plannen van een bezoek aan het Loire gebied.

You Might Also Like