Featured FOOD

RECEPT: SPECTACULAIRE MELTING ICE CREAM TAART

augustus 15, 2017

Holy moly, deze verjaardagstaart is een echte showstopper. En het allerbeste? Hij is helemaal niet zo moeilijk om zelf te maken. En nee, er komt geen magie (of écht gesmolten ijs) bij kijken. Het enige dat je nodig hebt is wat geduld en mijn recept.   

Ter info: Ik ben totaal geen ervaren taartenbakker en ik heb ook niet alle fancy bakkersaccessoires, maar deze taart kun je dus prima maken zonder al die poespas!

Ingrediënten  

Voor de cake (3 maal) Per taart:

– taartvorm 28 cm

– 150 gram kristalsuiker

– 2 zakjes vanillesuiker

– 110 gram bloem

– 5 grote eieren

Voor de botercrème

– 500 gram boter op kamertemperatuur

– 250 gram poedersuiker

– 5 gram vanille extract

– 4 eetlepels melk

– blauwe kleurstof (optioneel)

Voor de ganache

– 250 gram pure chocolade

– 250 ml slagroom

Voor de afwerking

– 50 gram nougatine of vermalen nootjes

– IJshoorntje

-2 eetlepels roomkaas of botercreme

taart2
Aan de slag

Het begint allemaal met het bakken van drie simpele biscuitdeeg taarten. Laat de taarten helemaal afkoelen voordat je er verder mee aan de slag gaat. Tip: bak de taarten een dag van te voren en bewaar ze in de koelkast, zo weet je zeker dat ze niet meer warm zijn en hoef je de volgende dag alleen nog maar aan de opmaak te werken. Het is belangrijk dat de taarten even hoog zijn, dus snijd met een brood broodmes de taarten bij. Bewaar de stukjes cake die je hebt weggesneden, je hebt ze later nog nodig. Zo, je lagen zijn klaar… nu begint het echte werk.

De volgende stap is het maken van de vanille botercreme die tussen de lagen én rondom de taart komt. Begin pas met het maken van de crème als de boter écht op kamertemperatuur is, anders mislukt het misschien. Gebruik een mixer en klop de boter vijf minuten op de hoogste stand tot een romig en bijna wit mengsel. Voeg in drie etappen de poedersuiker toe (gebruik een zeef om klontjes te voorkomen) en voeg als laatste de vanille en melk toe. Mix 5 minuten door. Verdeel de botercreme in twee delen en voeg aan één gedeelte een aantal druppels blauwe kleurstof toe tot je de gewenste kleur hebt bereikt. Deze crème is voor de buitenkant van de taart. De andere helft van de crème gaat tussen de lagen cake en mag wit blijven.

Tijd om te gaan bouwen! Leg de eerste laag op een bord en smeer drie flinke eetlepels botercreme op de cake, verdeel het goed over de hele omvang. Leg de tweede laag precies bovenop de eerste laag en herhaal. Nu kun je aan de slag met de blauwe crème. Gebruik een spatel om de crème zo goed mogelijk om de taart heen te verspreiden. Zodra je tevreden bent, leg je de taart in de koelkast zodat de crème stevig kan worden.taart4

Dit is meteen een mooi moment om de ganache te maken. Verwarm de slagroom in een pannetje. Zorg ervoor de dat de room goed heet is en haal de pan van het vuur. Doe de chocolade (in kleine stukjes gesneden) bij de room en roer goed door. Laat even afkoelen. Maak je geen zorgen als je ganache erg vloeibaar is, het wordt geleidelijk steviger.   Terwijl je ganache koelt kun je aan de slag met het ijshoorntje. Weet je die stukken cake die je in stap 1 hebt bewaard? Kneed met wat roomkaas of wat botercreme een deegbal die past op je ijshoorntje. Druk de bal vervolgens een klein beetje plat, zodat het steeds meer gaat lijken op gesmolten ijs. Bestrijk met een keukenkwast je bolletje ijs met de chocolade ganache.

Haal de taart uit de koelkast en leg het ijshoorntje op de taart. Nu begint het leuke gedeelte: losgaan met de chocolade! Creëer het dropping effect door de ganache langs de rand van je taart te plaatsen. Er is geen goed of fout, maak ervan wat je zelf mooi vindt. Als je tevreden bent over het resultaat, strooi dan voordat de chocolade hard wordt de nougatine over de taart. Leg de taart in de koelkast totdat je hem wilt serveren. Enjoy!

You Might Also Like