Featured FOOD

RECEPT: MILJUSCHKA’S VIETNAMESE GEVULDE RIJSTCRÊPES

november 2, 2017
rijstwraps

De Vietnamese keuken is hot, dat weet Miljuschka ook. Voor haar nieuwe boek maakte ze een culinaire reis door Vietnam en nam de beste recepten mee terug naar Nederland. Hoe je de lekkerste rijstcrepês maakt, delen wij hier alvast met je.

Regelmatig ben ik nog aan het dagdromen over mijn reis naar Vietnam, waar ik niet alleen verliefd werd op de mensen en de natuur. Ook het eten houdt forever een speciaal plekje in mijn hart (en smaakpapillen). Toen ik dus hoorde dat Miljuschka’s nieuwe kookboek uitsluitend Vietnamese recepten bevat, deed ik een klein vreugdedansje. Met dit recept voor gevulde rijstcrêpes ga jij in ieder geval indruk maken op je vrienden.

Ingrediënten rijstcrêpesmilj2
  • 100 gr rijstebloem
  • 4 el tapiocabloem
  • ½ tl zout
  • 300 ml water
  • * Alternatief: Neem 4 rijstvellen en week deze om de beurt kort in lauw water tot ze zacht worden. Vul de rijstvellen met de vulling, vouw ze dicht en stoom ze 1-2 minuten.
Voor de vulling
  • 10 gedroogde judasoren of een andere gedroogde paddenstoelensoort
  • 4 sjalotten
  • 4 el plantaardige olie
  • 225 g gekonfijte eendenbout
  • 1 el vissaus
  • versgemalen zwarte peper
Voor de topping
  • gemengde kruiden (munt, koriander, lange koriander, dille etc.)
  • 25 g taugé
  • 200 ml nước mắm chấm (recept voor deze saus vind je onderin)
Extra nodig
  • koekenpan met antiaanbaklaag
Aan de slag

Meng voor de rijstcrêpes de rijstebloem, tapioca en het zout in een kom en roer goed door. Schenk al roerende het water erbij, tot er een glad beslag ontstaat.

Week voor de vulling de gedroogde paddenstoelen enkele minuten in water dat net van de kook af is.

Pel de sjalotten en snijd ze in dunne ringetjes. Verhit de olie in een koekenpan. Voeg drie vierde van de gesneden sjalotten toe en bak ze lichtbruin en knapperig. Zeef de sjalotten uit de olie, vang de olie op en doe deze terug in de pan. Fruit de resterende sjalot in de olie tot deze glazig en zacht is. Giet de paddenstoelen af, snijd ze ragfijn, doe ze bij de sjalot en fruit ze enkele minuten mee.

Pluk het vlees van de gekonfijte eendenbout van het bot. Bak kort tot alle ingrediënten warm zijn en breng op smaak met vissaus en zwarte peper.

Zet een koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur en vet deze in met olie. Schep het crêpebeslag nog een keer door en schenk een soeplepel ervan in de pan. Maak draaiende bewegingen met de pan om ervoor te zorgen dat het beslag gelijkmatig over de bodem verdeeld is. Doe de deksel op de pan en laat de crêpe 30 seconden stomen. Schuif de crêpe op een ingevet oppervlak en laat hem licht afkoelen.

Verdeel een kwart van de vulling over de crêpe en rol hem op. Bak en vul op dezelfde manier nog drie crêpes.

Snijd de kruiden grof. Serveer de crêpes met de kruiden, taugé, gebakken sjalot en nước mắm chấm. Eet smakelijk!

* nước mắm chấm

  • 100 ml water
  • 15 ml rijstazijn
  • 30 g suiker
  • 90 ml nước mắm
  • 45 ml limoensap
  • 4 tenen knoflook, gepeld en geperst
  • 2 chilipepers, in ringetjes

Verwarm het water met de azijn in een pannetje. Los de suiker op. Laat afkoelen en meng met de rest van de ingrediënten. Laat minimaal een uur staan. Maximaal een week houdbaar in de koelkast.

You Might Also Like