Featured FOOD

RECEPT: LAMSTAJINE Á LA FOODIES

april 13, 2017

Ten ere van het honderdste nummer van Foodies brengt het magazine een boek uit met de 100 lekkerste recepten, waaronder deze lamstajine. Zacht lamsvlees, zure citroen en verse kruiden. Loop je al te watertanden? Blijf dan doorlezen voor het recept (en een toffe winactie!).

Zelf ben ik er mee opgeroeid, de Marokkaanse keuken. Heerlijk maar oh zo moeilijk om zelf te maken want de recepten zijn vaag (en gaan vaak op gevoel) en iedere mama, tante of buurvrouw maakt de klassieke gerechten op haar eigen manier.

De recepten uit mijn jeugd beginnen echter wel steeds populairder te worden en ik vind het tof om verschillende variaties en interpretaties te zien van gerechten uit mijn land van herkomst. Geen wonder dus dat ik super blij was dat de lamstajine in het grote Foodies receptenboek staat. Hoe je hem maakt? Dat vertellen we je hier. Alvast eet smakelijk!

Lamstajine met ingelegde citroen 
lamstajine-met-ingelegde-citroen-stephan-van-raay-en-rob-kerkvliet

Bereidingstijd: ca. 2 uur
Per portie: ca. 937 kcal 60 g eiwit
44 g vet 71 g koolhydraten

Ingrediënten voor 4 personen
ca. 1 kg lamsbout (zonder bot)
4 el olie
2 uien
4 teentjes knofl ook
ca. 2 el ras el hanout
zout en peper
400 g rijpe tomaten
1 kippenbouillonblokje
400 g bospenen
2 ingelegde citroenen
(Turkse of Marokkaanse winkel)
300 g couscous
1 bosje platte peterselie

1. Snijd het lamsvlees in blokjes. Verhit de olie in een tajine of braadpan en braad er het lamsvlees portiegewijs goudbruin in. Pel en snipper de uien en de knoflook. Voeg bij de laatste portie vlees de uien en de knofl look toe. Doe al het vlees terug in de pan en meng met de ras el hanout, zout en peper.
2. Was de tomaten en snijd ze in blokjes. Voeg de tomaten, het bouillonblokje en ca. 500 ml water toe aan het lamsvlees. Leg het deksel op de pan of tajine en laat het geheel op laag vuur ca. 1 uur stoven.
3. Was de bospenen en snijd ze in grove stukken. Snijd de schil van de ingelegde citroenen en snijd hem in reepjes. Leg de bospeen in de pan en leg de citroenschil erbovenop. Leg het deksel weer op de pan en stoof het geheel nog ca. 30 minuten.
4. Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Was de peterselie, schud hem goed droog en pluk de blaadjes van de takjes. Snijd de blaadjes in dunne reepjes. Breng de tajine eventueel op smaak met zout en peper. Serveer de tajine met de couscous en de peterselie.

foodies

Benieuwd naar de andere 99 recepten? Goed nieuws! Tête-à-Tête mag 3 exemplaren van Foodies Kookboek weggeven. Winnen? Mail dan naar hajar@teteatete.nl of reageer onder deze post op onze Facebookpagina!

Foto’s:  Stephan van Raay en Rob Kerkvliet

Dit artikel is in samenwerking met  Uitgeverij Nieuw Amsterdam en Foodies tot stand gekomen. Foodies Kookboek ligt vanaf 18 april in de (online) winkels.

You Might Also Like