Featured NEWS

OH GOD: INSTAGRAM GAAT MISSCHIEN HE-LE-MAAL VERANDEREN

maart 19, 2016
Hajar, Telefoon, Instagram

Heb je al gehoord dat Instagram bezig is met een test om de ‘tijdlijn’ niet-chronologisch te maken? Zo krijg je – net als bij Facebook – niet de meest recente foto’s meer bovenaan je scherm te zien, maar de meest relevante en populaire foto’s. Goed of slecht nieuws? Mwah, ik ben er nog niet helemaal over uit.  

Deze nieuwe weg (die overigens nog in de experimentele fase zit) zou betekenen dat je als gebruiker de belangrijkste foto’s en advertenties als eerste ziet. Dat houdt in dat je de voor jou interessante foto’s niet meer zo snel mist. Volgens Instagram zien de meeste gebruikers slechts 30% van de foto’s die in hun newsfeed verschijnen. De andere 70% is tegen de tijd dat je de app opent al zover ondergesneeuwd, dat je ze niet meer tegenkomt.

Algoritme

Op Facebook gebeurt het automatische algoritme riedeltje al een tijdje. Je ziet niet elke willekeurige vakantiefoto van je oude klasgenoot van de middelbare school. Maar wanneer ze een foto plaatst van haar verlovingsring met het bijschrijft: ‘I said yes‘, die honderden likes krijgt, staat die wel helemaal bovenaan je newsfeed. Fijn toch? Of toch niet? Instagram is toch net iets anders. Ik vind het tof om op Instagram een beetje een gevoel van chronologie te hebben. Lunchtijd? Lunchfoto’s. Event in The Hoxton? Tien foto’s op een rij van dat event. Verder hoop ik niet dat de giganten op Instagram hierdoor altijd alleen maar bovenaan komen en nóg meer likes krijgen. Ja, ik volg alle Kardashians op Insta. Nee, ik hoef niet iedere keer hun selfies te zien als ik Instagram open.

Schermafbeelding 2016-03-19 om 6.51.52 PM   Schermafbeelding 2016-03-19 om 7.06.37 PM

Dag nep-volgers

Is er dan wel een voordeel aan dit plan? Jazeker. Mocht er besloten worden de niet-chronologische tijdlijn in te zetten, vallen de mensen met gekochte volgers eindelijk door de mand. Heb je megaveel volgers maar heel weinig interactie op je foto’s? Dan worden jouw foto’s voortaan onderaan de tijdlijn begraven.  En dan nog iets: reclame. Oké, advertenties op Instagram zijn mega-irritant. Maar ik ontkom er niet aan, dus dan maar advertenties die mij aanspreken.

Boze reacties

Hoe dan ook, mocht Instagram dit plan doorzetten, dan gaat dat voor heel wat commotie zorgen. Mensen reageren nu al heftig op sociale media. “Dit is de reden waarom ik mijn Facebook-account heb verwijderd, niet nu ook Instagram!” en “Laat mijn tijdlijn met rust” zijn enkele reacties. Maar om tussen 17.00 en 18.00 uur een keer lekker bezig te zijn met koken en chillen in plaats van iets op Instagram te zetten ‘omdat dat de beste tijd is’, is ook wel goed. Ik weet niet wat er uiteindelijk besloten gaat worden, maar ik volg het op de voet en houd jullie op de hoogte!

Oh enne, voordat alle Insta-shizzle helemaal anders wordt, kun je ons nu nog snel hierrrr volgen. Vinden we reuzeleuk enzo.

You Might Also Like