Featured NEWS

NIEUW: BELLE EN HET BEEST MUSICAL

december 4, 2015

Ik ben er mee opgegroeid, het prachtige verhaal van Belle en het Beest. De Disney-klassier komt nu in het theater opnieuw tot leven. Ik mocht voor Tête-à-Tête als eerste de show zien tijdens de spannende generale repetitie in het AFAS Circustheater en sprak met de cast.

Premières ken ik wel, die zijn heel druk, sfeervol en feestelijk. Maar bij een generale repetitie was ik nog nooit geweest. Intiemer kán het niet. Het is de eerste keer dat de musical gespeeld wordt mét publiek. En niet zomaar een publiek, de hele crew is aanwezig (en maakt driftig notities tijdens de voorstelling), mensen van Stage Entertainment en vrienden en familie van de cast. En ik dus. Wow.

Voordat de voorstelling begint is er een rondleiding backstage. Achter de coulissen is iedereen druk in de weer om alles voor te bereiden voor wanneer het showtime is. De kostuums, kleedkamers, lichtmannen, alles staat klaar. In de repetitieruimte (ja, er is backstage ook een grote gymzaal waarin gerepeteerd wordt) is de cast bezig met de laatste oefeningen.

Chocolade toetje met ijs en fruit

Chocolade toetje met ijs en fruit

Diner

Genieten van een voorstelling op een lege maag is niet zo gezellig dus mag ik aanschuiven voor het proefeten in Brasserie le Cirque, het restaurant van het Cirucstheater. Hier wordt voor het eerst het nieuwe theatermenu geserveerd. Geproefd én goedgekeurd! Wat een heerlijke plek, vooral de stoelen zitten zo lekker dat ik het bijna jammer vind als ik te horen krijg dat ik plaats mag nemen in de theaterzaal.

Met gezonde spanning neem ik plaats in de zaal. Vooraf spreekt regisseur Glenn Casale het kleine publiek toe. Hij kan tijdens de show een onderbreking inlasten, als hij iets ziet dat écht niet goed gaat. Want zo gaat dat bij generale repetities.

Spektakel

Als even later de muziek begint te spelen waan ik mij direct weer in Disneyland, wat een magisch sprookje. De show is echt een feest der herkenning als je fan bent van Belle en het Beest en als je het verhaal niet goed kent, weet de show je te boeien. Ik wil niet te veel verklappen maar het is werkelijk een spektakel.

Na afloop realiseer ik mij dat de regisseur de show geen enkele keer heeft onderbroken. “Ik ben er wel blij om, dat betekent dat alles goed ging”, zegt Tony Neef die Lumière speelt. De cast ziet er gelukkig maar vooral opgelucht uit als ik ze direct na de voorstelling (op het podium!) spreek.

"Een jongetje in een jurk: Belle"

“Een jongetje in een jurk: Belle”

Chick met ballen

“Het is zo fijn om een keer voor publiek te spelen, zo hoor je ook of de grapjes goed aankomen”, zegt Freek Bartels die met zijn rol als Gaston écht de show steelt. “Het is heerlijk om deze rol van slechterik te spelen. Je hebt divo’s, maar Gaston is echt XXL”. Ook Anouk Maas is helemaal in haar element als Belle. “Belle is een van mijn favoriete Disney prinsessen. Een chick met ballen! Eigenlijk is Belle gewoon een jongetje in een jurk, ze is zo avontuurlijk”. De rol van prachtige maar ook stoere brunette staat op haar lijf geschreven.

Edwin Jonker, die Beest speelt in de musical, heeft wat langer nodig om klaar zijn voor de bühne. Meer dan een uur kost het om eruit te zien als Beest. “Ik vind het helemaal niet erg hoor, zolang in de make up stoel. Vaak doe ik gewoon een dutje en als ik wakker word, ben ik Beest!”

Belle en het Beest gaat 13 december in première in het Circustheater in Scheveningen.

You Might Also Like