Featured Interview NEWS

MOTIVATIE MAANDAG: TV-CHEF ESTÉE STROOKER

maart 14, 2016

Maandag: tijd voor een gesprek met een inspirerend persoon. Omdat op maandag wat extra inspiratie altijd welkom is. Én omdat er zoveel toppers zijn die het aandurven hun dromen na te jagen. Happy Motivatie Maandag!

De week: Tv-chef Estée Strooker (25).

Estée ken je misschien wel van de allereerste Nederlandse Masterchef, het tv-programma dat zij vijf jaar geleden met vlag en wimpel won. Een eigen restaurant (’t Amusement in Arnhem) volgde. Tegenwoordig maakt de blondine furore als tv-chef van haar eigen programma Vlees Noch Vis op 24Kitchen. En alsof dat niet genoeg is heeft ze nét haar eerste kookboek, vol vegetarische gerechten, gelanceerd. Estée, take it away!esteeJe bent lekker aan het knallen, gefeliciteerd met je eerste kookboek! Hierin staan uitsluitend vegetarische recepten, maar je bent zelf geen vegetariër. Waarom toch een vega-boek?

“Klopt, ik ben zelf geen vegetariër en zal het ook niet zo snel worden. Maar waarom ik dit boek heb gemaakt heeft eigenlijk twee redenen. De eerste reden is dat ik het wel heel belangrijk vind om bewust met eten om te gaan. De achtergrond van de producten waarmee ik kook vind ik dan ook heel belangrijk. Daarom dus een vegetarisch boek, want je hoeft heus niet iedere dag vlees of vis te eten. En ik snap dat je als echte Nederlander, die standaard aardappels, vlees en groente gewend is, wel wat hulp kunt gebruiken bij het verzinnen van een écht lekkere vegetarische maaltijd.omslag_vlees_noch_vis[1]

De tweede reden komt vooral uit creativiteit en liefde voor groente. Ik ben dol op groente om de geur, de kleuren en de vormen die ze hebben. Het zijn creatieve objecten op zichzelf en met groente kun je ook veel meer. Vlees of vis moet je echt in zijn waarde laten, terwijl je van groente en fruit echt alles kunt maken; crèmepjes, puree, blokjes, sliertjes, rondjes, chipjes, soepjes, frietjes… Je kunt het koken, stomen, bakken, frituren, drogen, poffen, inmaken noem maar op! Dus dat stelt mijn creativiteit ultiem op de proef. En dat is wat ik leuk vind aan koken.”

Je hebt een eigen programma op 24Kitchen. Heb je altijd al iets willen doen op tv, of wilde je je juist alleen richten op je eigen keuken achter de schermen?

“Mijn passie is koken, dat is het altijd al geweest. Maar dat ik daar ook echt wat beroepsmatig mee wilde doen wist ik eerst nog niet. Mijn tienerdroom was namelijk om musicalzangeres te worden haha. Ik heb er best hard mijn best op gedaan: mijn hele jeugd op zang, dans en toneelles gezeten. Twee keer auditie gedaan op de kleinkunst academie, maar helaas twee keer in de tweede ronde afgewezen. Daarna heb ik het laten varen… Maar mijn droom bleef wel om in the picture te staan. Geen idee waarom, want soms vind ik het ook wel eens vreselijk klinken. Waarom wil ik per se mezelf aan anderen laten zien? Maar zo ben ik gewoon. Daarom gaf ik mijzelf na mijn koksopleding in Parijs op voor Masterchef in 2010. De perfecte combi van koken en tv. Hier kon ik mijzelf laten zien! En hoe: ik won, dus dat was een fantastische start voor mijn carrière.”quoteWaar is je passie voor koken ontstaan?

“Ik heb echt van huis uit leren koken. Lekker eten was bij ons thuis altijd super belangrijk. Mijn moeder kookte altijd alles zelf, niets kwam uit een pakje. Het gemak en de liefde waarmee mijn moeder dat deed heeft ze echt op mij overgedragen. Ook kreeg ik al van jongs af aan allemaal kookboekjes. Daar kon ik uren in bladeren en maakte ik het liefst ieder weekend wel wat uit. De professionele keuken heb ik geleerd doordat mijn oom een restaurant begon. Hij nam me altijd mee en van hem leerde ik de kneepjes van het horecavak.”

estee4De kokswereld is er eentje waar ervaring hoog in het vaandel staat. Heb jij ooit het gevoel gehad dat je jezelf extra moet bewijzen vanwege je leeftijd? 

“Dat heb ik wel gehad ja. Toen ik op mijn negentiende meedeed aan Masterchef, was ik natuurlijk een amateur. Maar ik had wel wat ervaring opgedaan in restaurantkeukens en stage gelopen in Parijs. De kokswereld in de sterrenzaken in Parijs is echt keihard, niet leuk gewoon! Ik was een soort van slaafje en gratis schoonmaakster. Het enige wat ik deed was sla wassen, truffels borstelen en fornuizen schrobben. Toen ik terug kwam wilde ik het liefst nooit meer voor iemand werken. Alleen wat moet je dan op je negentiende? Ik wilde mijn eigen restaurant, maar iedereen lachte mij natuurlijk uit. Daarom kwam Masterchef op het ideale moment. Maar toen ik daarna op mijn twintigste mijn eigen restaurant begon geloofden veel niet dat het mijn zaak was: “Doe je dat echt helemaal zelf?” werd er dan lacherig gevraagd. Tegenwoordig heb ik wel het gevoel dat ik serieus word genomen. Al ben ik bij 24kitchen wel altijd nog de jongste en het echte ‘meisje meisje’, terwijl ik toch gewoon al vijf jaar business woman ben.”

estee5Heb je advies voor jonge vrouwen die zich qua carrière bevinden in een ‘man’s world‘?

“Laat je niet gek maken door de flauwe grappen die naar je hoofd gegooid worden. Er worden vaak stereotype grappen gemaakt maar daar moet je echt lak aan hebben. Wees stoer en maak gebruik van je vrouwelijke kwaliteiten, dat kan je zo ver brengen. Als vrouw in een mannenwereld ben je wel sneller uniek, en dat voordeel moet je gebruiken! Bovendien probeer ik mij altijd te bedenken wat de voordelen zijn van werken met vooral mannen. Het heeft namelijk ook fijne kanten, bijvoorbeeld een stuk minder gekibbel op de werkvloer!”

Wat is je all time favoriete gerecht?

“Die vraag krijg ik wel vaker maar ik weet hem nooit echt goed te beantwoorden. Zelf maak ik het liefst iedere dag wat anders. Dat is leuk en inspirerend. Dan kun je lekker creatief bezig zijn. Maar waar ik echt dol op ben is geitenkaas, met uiencompote en linzen. Of de pekingeend met pannenkoekjes en hoisin saus bij onze Chinees in Arnhem.”quoteJe dóet al zoveel, maar wat zou het liefst nog willen bereiken in de toekomst?

“Oh ik heb het gevoel dat ik nog lang niet ben waar ik wil zijn. Al moet ik zeggen dat ik niet één duidelijk doel voor ogen heb. Wat ik in de toekomst absoluut meer en meer wil doen is mensen inspireren met mijn passie voor koken. Ik hoop dat ik de Nederlandse eetcultuur weer een beetje terug kan brengen. Dat we al onze pakjes en zakjes bannen uit de kasten en bewust onze keuzen maken omtrent de producten die we kopen en ook wat we verspillen. Het lijkt me daarom heel leuk om in de toekomst niet alleen maar kookrecept-tv te maken maar me ook meer maatschappelijk bezig te houden met wat er speelt rondom ons voedselsysteem. Dus een informatief programma over eten en maatschappelijke problematiek. Zoals bijvoorbeeld food waste, maar ook onderwijs over voeding op scholen. En stiekem hoop ik ook ooit een tweede restaurant te kunnen openen.”estee2Foto’s: 24Kitchen/ Instagram

Ben of ken jij een echte gogetter die het verdient om in deze rubriek te staan? Mail naar info@teteatete.nl!

You Might Also Like