Featured Interview

MOTIVATIE MAANDAG: SUZETTE HERMSEN

augustus 21, 2017

Maandag: tijd voor een gesprek met een inspirerend persoon. Omdat op maandag wat extra inspiratie altijd welkom is. Én omdat er zoveel toppers zijn die het aandurven hun dromen na te jagen. Happy Motivatie Maandag!

Deze week: freelance journalist Suzette Hermsen (29).

We hebben altijd maar wat te zeiken. Uber te laat? Huilen. Te weinig volgers op Instagram? Huilen. Geen vast contract? Nog meer huilen. Millennials zijn verwend als de pleuris en kunnen niets hebben. Toch? Niet als het aan Suzette Hermsen ligt. Samen met collega’s en mede-millennials Anouk Kemper en Lianne Marije Sanders schreef ze het boek Zeik niet zo. En gezien freelancers elkaar supporten (en hé, Suus is ook nog eens mijn ex-collegaatjes van LINDAnieuws) werd het de hoogste tijd voor een Tête à Tête’je.

schermafbeelding-2017-08-20-om-15-29-20

Suus! Allereerst natuurlijk congrats met jullie nieuwe boek! Hoe is ‘Zeik niet zo’ ontstaan?

“Thanks! Lianne was naar aanleiding van haar columns op NSMBL benaderd door een uitgever. In haar eentje vond ze het maken van een boek naast haar normale werk, wat veel. Daarom benaderde ze mij en Anouk, destijds zaten we allemaal nog bij LINDA. De uitgever vond ons idee uiteindelijk niet helemaal meer bij zijn bedrijf passen, maar wij hadden er juist helemaal zin in gekregen. We hebben ons concept toen naar vijf andere uitgevers gestuurd waarvan er, als ik het goed heb, vier hapten. Uiteindelijk konden we dus nog kiezen ook en kozen voor een relatief kleine uitgever waar we ons meteen prettig bij voelden. We maken nu al grappen dat die eerste uitgever nu baalt dat-ie ons heeft laten schieten. Net zoals dat J.K. Rowling en de Beatles ook ooit zijn afgewezen, haha.”

Voor wie is dit boek geschikt?

“In de eerste plaats denk ik voor vrouwen tussen de 20 en 35. Maar toen ik het mijn vader en vriend liet lezen, zaten die ook gewoon te grinniken. Schijnbaar is het toch voor een hele brede groep leuk. Dat komt denk ik door de luchtige, herkenbare onderwerpen en de humor die erin zit. Iedereen houdt ervan om even hard te lachen en een vrolijk gevoel ergens aan over te houden. En als ik de eerste lezers mag geloven, dan houd je dat.”

Wat was het tofst en het moeilijkst aan het schrijfproces?

“Het leukst was sowieso om met Anouk en Lianne samen te werken. We hebben ons – plat gezegd – echt de pleuris gelachen. En nog steeds. We hebben het hele project lang tegen elkaar gezegd: als dit boek een flop wordt, dan hebben we in ieder geval keihard gelachen.

En het moeilijkst was toch wel het eind. Je hebt het hele boek dan echt vijf miljoen keer van voren naar achteren gelezen en kan het echt letterlijk niet meer aanzien. Maar toch moet je door om de puntjes op de ‘i’ te zetten. Ineens vond ik mezelf helemaal niet leuk schrijven en vond ik de andere twee tien keer beter en geestiger. Ik heb echt meerdere keren momenten gehad waarop ik dacht: ‘Ik lift op hun succes mee’ en ‘Waarom dacht ik ook alweer dat mensen hierop zaten te wachten?’ Die onzekerheid kon me letterlijk misselijk maken. Een hele nieuwe ervaring, want ik ben helemaal niet onzeker aangelegd.”

suus2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik hoor om me heen ook veel millennials klagen over ‘de tijd waarin we leven’, en oké misschien doe ik het zelf ook wel eens. Is deze tijd niet ook gewoon ingewikkelder vergelijken met een aantal jaren terug?

“Dat is moeilijk te zeggen. Ik denk dat iedere generatie dingen heeft die lastiger zijn ten opzichte van de generatie ervoor. Zo hebben wij een tijd van slechte economie gekend en zijn we altijd online. Vooral dat laatste is iets waar we als generatie denk ik heel klagerig van worden. Wij worden meer dan ooit doodgegooid met perfectie en dat kan een mens denk ik best onzeker en ongelukkig maken.”

De druk van een ‘perfect leven leiden’ en social media wordt ook uitgebreid beschreven. Hoe ga jij hier zelf mee om?

“Ik denk wel goed, maar misschien word ik er ook wel veel meer door beïnvloed dan dat ik doorheb. Zo vind ik bijvoorbeeld echt niet dat ik een mooi figuur heb. Ik doe daar verder niet echt iets mee, maar denk wel regelmatig: oké, als ik nu gewoon zes weken lang vier keer per week ga sporten én gewoon een keer iéts minder eet, dan krijg ik misschien ooit nog die platte buik. Vervolgens doe ik dat natuurlijk nooit en zit ik binnen een dag alweer een zak chips naar binnen te werken, maar ik vraag me wel eens af of ik die gedachten überhaupt had gehad zonder al die Instagram fitgirls waar je mee wordt doodgegooid.”

Herkenbaar! Wie of wat inspireert jou het meest?

“Goeie vraag. Eerlijk gezegd ben ik niet zo snel geïnspireerd op werkgebied. Ik kan eerder echt onder de indruk zijn van mensen die sociaal heel sterk zijn en positief in het leven staan. Van die mensen waar iedereen bij wil zijn, gewoon omdat ze zulk prettig gezelschap zijn. En als ik dan toch een persoon moet kiezen die me qua werk inspireert, dan toch wel J.K. Rowling. Die boeken zijn zo ontzettend goed geschreven, met zoveel fantasie. Daar kan ik alleen maar ontzettend veel bewondering voor hebben.”

Je vertelde me laatst al over je RTL Summer Night-trauma. Durf je het nog aan nog eens te vertellen?

“Haha, ja. Ik was die dag aan het werk voor LINDA toen Lianne ons appte dat RTL Summer Night ons sowieso niet zou uitnodigen. Ze vonden ons boek te luchtig voor de uitzending. Dat snapte ik op zich wel, maar het was toch een teleurstelling. Terwijl ik die teleurstelling nog zat te verwerken belde Anouk mij ineens op: ‘Suus’, zei ze, ‘wat doe je vanavond? We zijn uitgenodigd bij RTL Summer Night’. Ik zei: ‘WAT?! Maar heb je de groepsapp gelezen?’ Dat had ze nog niet, maar ze was toch echt gebeld. Of we vanavond konden opdraven, op voorwaarde dat Anna Nooshin mee zou komen. Ik kreeg echt de grootste zweetaanval aller tijden. Zag mezelf al helemaal stuntelen op live tv. Minstens drie uur lang dachten we dat we die avond op tv zouden komen, maar om half 6 hoorden we dat het tóch niet door ging. Anna kon niet en ondertussen hadden ze een ander onderwerp gevonden. Ik weet nog steeds niet helemaal welke emotie de boventoon voerde: of de opluchting, of de teleurstelling dat ons boek nu geen bestseller zou worden, haha. Hoe dan ook begon ik ook van dat bericht weer keihard te zweten.”img_7977

Drama! Maar jullie boek kan alsnog een bestseller worden hoor. Wat is je motto en waarom?

“Blijf altijd jezelf, dan kom je het verst. Je anders voordoen dan dat je bent, kost veel te veel energie en uiteindelijk val je toch wel door de mand. In mijn geval betekent dit dat het vaak iets langer duurt voordat ik ben waar ik wil komen, maar wat geeft dat eigenlijk? Ik heb geen haast. En oja, aardig blijven is toch ook wel echt één van mijn motto’s. Dat maakt het leven echt gezelliger.”

Dus het schrijven van een boek kun je afstrepen van je bucketlist, wat is verder nog meer een ultimate career goal?

“Ook al een goeie vraag. Mocht dit boek een succes worden, dan zou ik het misschien wel leuk vinden om een vervolg te schrijven. Een column in een krant zou ik ook cool vinden. En oja een kinderboek, samen met mijn zus, die kan erg goed tekenen. En als ik dan toch bezig ben: het schrijven van een roman. Je ziet, genoeg nog om over te dromen.”

Ben of ken jij een echte gogetter die het verdient om in deze rubriek te staan? Mail naar info@teteatete.nl!

You Might Also Like