FASHION Featured Interview

MOTIVATIE MAANDAG: ONDERNEMER SILKE VAN DER VELDE

oktober 3, 2016
jurken

Maandag: tijd voor een gesprek met een inspirerend persoon. Omdat op maandag wat extra inspiratie altijd welkom is. Én omdat er zoveel toppers zijn die het aandurven hun dromen na te jagen. Happy Motivatie Maandag!

Deze week: Silke van der Velde (23) van de website jurkenhuren.nl

Picture this: je bent uitgenodigd voor een bruiloft, superleuk! Maar hoe langer je erover nadenkt, des te minder tijd je hebt om een jurk aan te schaffen voor de party muy grande. Je zoekt op internet naar jurken, maar je wordt gek van de keuzes. Je wilt er tip top uitzien, het liefst een stijlvolle jurk hebben waar niet íedereen in loopt, misschien zelfs wel een designerexemplaar… Oeh nee, dat doet pijn aan de portemonnee. Wat te doen? Nog vier dagen. En geen jurk. En help en STRESSSS. Nou dáár heeft Silke dus een briljante uitvinding voor bedacht: een website waar je voor een prikkie jurken kunt huren die kosteloos worden opgestuurd. En haar plan om het modelandschap te veroveren schijnt bijzonder goed te werken.

Silke van der Velde - Jurkenhuren.nlSilke, hoe is het idee voor jurkenhuren.nl ontstaan?

“Het was eigenlijk een oplossing van meerdere problemen waar ik zelf tegenaan liep. Ik ben sinds een aantal jaar echt geïnspireerd door een mooie minimalistische kledingstijl en de bijbehorende opgeruimde kledingkast. In november 2015 ben ik afgestudeerd van de opleiding Technische Commerciële Textielkunde in Enschede, maar ik had niet het gevoel dat ik hoorde in de huidige textielindustrie, die tegenwoordig bekend staat als een ‘weggooi industrie’.
Tijdens mijn studie besefte ik hoe leuk ik mode en design vond, maar ik besefte ook welke keerzijde deze industrie had. De mode van galajurken en cocktailjurken gaat namelijk enorm snel. Wat dit jaar tof is, is volgend jaar toch iets minder tof. Cocktailjurken en galajurken die voor weinig geld in de winkel hangen kunnen nooit kwalitatief goed zijn én ook nog eens eerlijk geproduceerd zijn. Nadat ik in 2015 de Saxion ondernemerschap prijs won, besloot ik om het idee van Jurkenhuren.nl om te zetten naar een bedrijf. En hier ben ik dan, haha.”

Nou, hier ben je zeker! Klinkt ook heel duurzaam trouwens, jurken huren…

“Klopt. De steeds sneller en vaker opvolgende modetrends (Fast Fashion) is niet iets waar ik achter sta. Ik geloof in een minimalistische kledingkast, met basisstukken en tijdloze items. Kledingstukken die in aanschaf iets duurder zijn, maar vervolgens jaren in je kast hangen in plaats van één seizoen. Hoeveel vrouwen hebben er jurken in de kledingkast hangen die ze maar één keer gedragen hebben? Bijna iedereen wel, toch? En dan is het toch zonde om een ‘normale’ jurk te kopen, terwijl je een designerjurk kunt huren voor bijna dezelfde prijs?

Wat voor jurken verhuur je zoal? En voor wat voor soort gelegenheden?_MG_7729_1

“Goeie vraag, we verhuren enkel jurkjes/outfits waarvan ik vind dat ze uniek genoeg zijn om te dragen naar een bijzondere gelegenheid. We hebben genoeg  jurken voor bijvoorbeeld gala’s, maar er zijn genoeg andere momenten waarop je kan uitpakken. Bijvoorbeeld het 60-jarige jubileum van je opa en oma, een chique borrel of je eigen verjaardag. Alledrie bijzondere momenten met een eigen dresscode, maar ook alledrie zeer jurkjeswaardig. We hebben voor iedere gelegenheid wel iets op de website.”

Merk je dat het nu begint aan te slaan? 

“Ik merkte in april voor het eerst echt dat we sprongen begonnen te maken. De website zag er goed uit, we hadden mooi  beeldmateriaal en waren ineens goed vindbaar op internet. Dat merkte je ook aan het aantal klanten. En uiteraard hadden we ook de juiste jurkjes voor die periode, de bruiloften en eindexamenaanvragen vlogen me om de oren haha. Mensen over heel Nederland kwamen naar ons toe gereden voor een pasafspraak in het mooie Deventer. Hoe cool is dat? Ik vind het zo gaaf dat je met juiste online content letterlijk offline traffic kan veroorzaken.”

_MG_6207Hoe ziet een werkdag er eigenlijk uit voor jou?
“Eigenlijk is het enige consistente in mijn dag de bak koffie haha. Daarna check ik meestal de Google Analytics om te kijken hoeveel bezoekers we de dag ervoor op de website hadden. De ene dag ben ik de site aan het optimaliseren (of zoek ik iemand die dat beter kan) en de andere dag zijn we aan het brainstormen wat we nog beter zouden kunnen doen. Omdat wij natuurlijk een webshop zijn is het even passen niet mogelijk, wat sommige mensen lastig vinden. Om die onzekerheid bij de klanten weg te nemen sturen we bijvoorbeeld  altijd gratis een tweede maat erbij, zodat er altijd eentje past.”

Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd in het afgelopen jaar?

“Consequent zijn in combinatie met geduld hebben leidt áltijd tot resultaat.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

“Naast dat we natuurlijk druk zijn om nieuwe merken toe te voegen aan onze collectie, lijkt het mij persoonlijk heel vet om het mogelijk te maken om outfits te verhuren van Nederlandse (beginnende) ontwerpers.”

Foto’s: Elza van der Saag

Ben of ken jij een echte gogetter die het verdient om in deze rubriek te staan? Mail naar info@teteatete.nl! Oh enne, mocht je @jurkenhuren.nl willen volgen op Instagram: dat kan hier

You Might Also Like