FASHION Featured Interview

MOTIVATIE MAANDAG: MODEONTWERPSTER ALEXANDRA FRIDA

juli 25, 2016

Maandag: tijd voor een gesprek met een inspirerend persoon. Omdat op maandag wat extra inspiratie altijd welkom is. Én omdat er zoveel toppers zijn die het aandurven hun dromen na te jagen. Happy Motivatie Maandag!

Deze week: modeontwerpster Alexandra Frida, oftewel Alexandra Vollebregt (30).

Je hebt van die mensen die echt een bepaalde roeping hebben. Zo ook Alexandra, die van jongs af aan al wist dat mode haar ding was. Dat ze nu – jaren later – een succesvol modelabel runt is dus niet zo gek. Ze is hét schoolvoorbeeld van ‘als je een doel voor ogen hebt, kun je alles bereiken’. Hoé ze dat deed, wilde ze met ons delen.

image

Hoe is je modelabel ontstaan?

“Vanaf jongs af aan was ik al bezig met kleding, expressie en kleur. Ik had in de kleuterklas al ruzie met mijn moeder over wat ik aan wilde. Uiteindelijk zijn we tot een compromis gekomen: ik moest naar school haar keuze aantrekken en buiten school kon ik zelf kiezen wat ik wilde dragen. Dat betekende een badpak over mijn rokje met lakschoentjes en een Kermit de Kikker-knuffel tussen de kleding lagen in. De fascinatie voor kleding en expressie door middel van kleding zat er vanaf jongs af aan al in en ben ik daarom gelijk na de middelbare school de fashion design studie gaan doen bij AMFI en daarna de Master aan ArtEZ. In die periodes heb ik veel wegen verkend en mijn originele idee was om stof- en printontwerper te worden. Maar soms loopt het leven anders en ben ik uiteindelijk in 2012 richting Cuba verhuisd (voor de liefde) waar ik ben begonnen met het label. In de zomer van 2013 ben ik teruggekomen naar Nedelsmid en kreeg toen al vrij snel de kans om mijn werk tijdens de Januari 2014 editie Fashion Week te showen en vanuit daar ben ik het label gaan bouwen.”

Waar komt de naam Alexandra Frida vandaan? 

“Mijn originele naam is Alexandra Frederika. Ik ben naar mijn oma Frieda genoemd en mijn oma is ook mijn grootste inspiratiebron geweest. Als jong meisje vertelde ze mij altijd mijn dromen achterna te gaan en verwelkomde zij niet alleen mijn creativiteit maar ook mijn verbeelding en “story-telling”. Wij creëerde samen een sprookje. Vandaar de naam Alexandra Frida.”

Hoe zou je je eigen label omschrijven? 

“Mijn label is comfortabel, sensueel en vrouwelijk. Er zit een kracht maar ook een playfulness in. Keywords: luxe, ecletic wanderlust en ready-to-wear.  Ik ben een ontwerpster met een boodschap. Ik geloof dat we onze dromen achterna moeten gaan. Ik ontwerp met het verlangen vrouwen het vertrouwen te geven om alles uit het leven te halen. Mijn collecties worden gekarakteriseerd door de iconische FRIDA verenprint waarmee ik vrouwen symbolische vleugels wil geven. Deze verenprint komt tot stand door het handmatig selecteren en verven van honderden veren die vervolgens op stof worden gedrukt. Ik creëer voor degene die net als ik hun dromen trachten te verwezenlijken.”

image
Vorig jaar stond je te shinen tijdens New York Fashion Week. Hoe is dat zo gelopen? En wat heeft het voor je verdere carrière betekend?  

“Op een dag kreeg ik een email dat ik was geselecteerd voor de voorrondes voor een show in New York tijdens de Fashion Week. Mijn eerste reactie was ongeloof en ik dacht dat het spam was, maar na wat research kwam ik er achter dat ze mij via Fashion Week Nederland hadden gevonden en dat het echt was. Ik heb toen mijn collectie opgestuurd en een paar weken later hoorde ik dat wij waren geselecteerd. Echt súper en een ervaring die ik nooit had willen missen! Vooral het er naartoe werken en met het team een vliegtuig in was zo leuk. De dagen zelf en vooral de show is een beetje in een roes gegaan en pas na terugkomst had ik door dat we het echt hadden gedaan.  Voor mijn carrière betekende het veel. Ik stond ik eigenlijk opeens op de kaart als designer/label. Het voelde dat moment ook als turning-point dat het label en het atelier als echt een bedrijf ging functioneren.”

Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd in de afgelopen jaren? 

“Ik heb geleerd los te kunnen laten. Voorheen wilde ik over alles volle controle hebben maar in plaats van dat dit me hielp ging het me juist tegenwerken. Nu kan ik beter afstand nemen waardoor ik meer rust in mijn hoofd heb wat niet alleen mijn creativiteit positief beïnvloedt maar kan ik ook veel meer genieten van mijn werk en mijn vrije tijd. Daarnaast heb ik ook geleerd om goed voor mezelf te zorgen. Ik ben veel gezonder gaan leven. Ik sport veel, eet gezond en sla geen maaltijden meer over, slaap goed en zodra ik thuis ben gaat de telefoon op stil.”

image

Welk advies kun je anderen geven die dezelfde carrière als die van jou nastreven? 

“Volg je dromen maar ook je intuïtief gevoel. Wanneer iets niet goed voelt, moet je het niet doen. Daarnaast raad ik iedereen aan om een goed en loyaal team om je heen te creëren en die ook in hun krachten te laten werken. Waardeer ze! Mijn team is mijn familie, ieder lid heeft zijn krachten en zonder de inzet, passie en loyaliteit van mijn team zou dit alles niet mogelijk zijn.”

Wat staat er in de planning de komende tijd? 

“Vanaf deze week ben ik weer begonnen aan het ontwerpen van de S/S 2017 collectie die wij in het najaar zullen presenteren. Dit keer zal het thema 1001 nacht zijn en is de collectie geïnspireerd op Sherzade. Ook ben ik een finalist voor de Netherlands Fashion Award Milaan Awards en zal de finale eind September in Milaan plaats vinden. Een super leuk en spannend traject met sterke tegenstanders. Daarnaast richten wij ons op de opening eind dit jaar van onze eigen winkel in Amsterdam (De Pijp). Het atelier zal omgebouwd worden tot een ALEXANDRA FRIDA fairytale winkel waarin we elk half jaar van thema gaan veranderen die aansluit op het sprookje van de collectie. De winkel zal niet alleen een winkel worden maar een experience op zich waar alle zintuigen zullen worden gevoed.”

Foto: Iris Duvekot

Ben of ken jij een echte gogetter die het verdient om in deze rubriek te staan? Mail naar info@teteatete.nl!

You Might Also Like