FASHION Featured Interview

MOTIVATIE MAANDAG: MODEL RACHEL SWAAB

oktober 17, 2016
Rachel Swaab

Maandag: tijd voor een gesprek met een inspirerend persoon. Omdat op maandag wat extra inspiratie altijd welkom is. Én omdat er zoveel toppers zijn die het aandurven hun dromen na te jagen. Happy Motivatie Maandag!

Deze week: model Rachel Swaab (24).

Het begon vorig jaar allemaal met haar deelname aan het programma Holland’s Next Top Model, waarin ze nét niet de winst pakte. Inmiddels zijn we een jaar verder en heeft Rachel lekker aan de weg getimmerd. Zo liep ze mee in de haute couture show van Dennis Diem tijdens de Amsterdam Fashion Week en stond ze onder andere in de Vogue, Elle en Marie Claire. Oh, en ondertussen kon ze ook nog eens aan de bak in Istanbul. Maar bij ups horen ook downs en al dit succes bracht ook een aantal tegenslagen met zich mee. Rachel kreeg last van heftige paniekaanvallen. Hoe het nu met deze beauty gaat? Hoogste tijd voor een babbeltje…

Schermafbeelding 2016-10-16 om 19.50.19Het nieuwe seizoen van Holland’s Next Top Model is natuurlijk nu weer volop bezig. Wat heeft de deelname aan het programma betekent voor jouw carrière?

“Enorm veel. Na de finale ben ik meteen door Sanna van Tulip Models benaderd, mijn huidige modellenbureau. Sanna was geïnteresseerd in mij en stond wel open voor een gesprek. Toen ging alles ineens in vogelvlucht. Ik heb een nieuw kapsel gekregen, er is aan m’n portfolio gewerkt, er kwamen veel testshoots en er werden tripjes naar het buitenland georganiseerd. Ik heb 2 maanden in Istanbul en een maand in Athene gezeten. Allebei puur voor m’n portfolio! Na Athene ben ik een aantal keer naar Duitsland geweest voor werk. Dus al met al heeft het programma veel goede dingen teweeg gebracht.”

Wat is het leukste en het minst leukste aspect van model zijn?

“Het allerleukste vind ik het met een team werken aan een eigen ‘creatie’. Daarnaast is het altijd gezellig bij een nieuwe klant omdat de organisatie specifiek jóu heeft geboekt en dat geeft echt een goed gevoel. En het is natuurlijk ook geen straf om af en toe naar het buitenland te gaan, zo zie je nog is wat! Een minder aspect vind ik dat het werk in eerste instantie natuurlijk draait om uiterlijk. Dat vind ik wat lastiger omdat ik van diepgang houd. Gelukkig verandert dit de laatste jaren wel, klanten zijn op zoek naar persoonlijkheden en dat voelt prettiger.”

Wie zijn jouw voorbeelden/rolmodellen?

“Ik heb een keer een aflevering van TedTalk gezien, waarin Cameron Russell over haar dagelijks leven in combinatie met haar leven als model vertelde. In haar presentatie had ze het precies over de struggles die ik ook af en toe als model ervaar. Ik vond haar zo enorm inspirerend! Sindsdien ben ik fan.”

Wat is tot nu toe het hoogtepunt geweest van je modellenjob? lofty

“Ik heb denk ik twee hoogtepunten tot nu toe, waarvan één een campagne is voor Elle Shoes. Die opdracht heb ik gekregen toen ik in Istanbul zat. Elle Shoes is een schoenenmerk en met die campagne hing ik in het voorjaar in straten en winkels in Turkije, dat was zo enorm tof! Daarnaast heb ik afgelopen zomer een campagne geschoten voor een megacool merk waar ik heel geheimziinig nog niets over mag zeggen haha, want dat komt pas in april 2017 uit. Maar dat was voor mij ook echt een
huge stap in mijn carrière.”

En een minder leuke ervaring?

“Soms is het best lastig als het even niet lekker loopt qua opdrachten. In Athene was er bijvoorbeeld helaas weinig werk voor mij. Ik heb daar in totaal een maand gezeten, waarvan ik eigenlijk alleen de eerste twee weken heb kunnen werken. Gelukkig heb ik toen een leuk Frans meisje leren kennen en heb ik de laatste 2 weken daar maar gedaan alsof ik vakantie had. Je moet er toch het beste van maken!”

Je vertelde laatst open en eerlijk op Facebook dat je net als ik een lange tijd hebt gestruggled met paniekaanvallen. Wanneer is dat gevoel van paniek bij jou ontstaan?

“De eerste keer dat ik een paniekaanval kreeg, was gek genoeg na de opnames van HNTM. Toen ik thuiskwam van Los Angeles, besefte ik pas hoe zwaar de opnames eigenlijk waren. Van ‘s morgens vroeg tot soms wel ‘s avonds laat waren we onderweg. Eenmaal thuis was ik dus ‘uitgeput’ en ging ik meteen door met werken bij mijn bijbaantje. Toen ik een keer ‘s nachts niet kon slapen kreeg ik een paniekaanval. Zelfs na de eerste aanval had ik geen idee wat het was en waardoor het zou komen. Toen het vaker gebeurde, waren er alleen maar leuke dingen in mijn leven, blijkbaar bestaat er ook iets als positieve stress. Dat vond ik zo gek.”

Klopt, vreemd is dat hè? Ik herken het. Veel jongeren van deze tijd kampen met dit soort klachten. Wat heb je er eigenlijk tegen gedaan om het op te lossen?

“Ik ben op een gegeven moment naar de dokter geweest om erover te praten. Omdat ik  het was zo’n nare ervaring vond en écht niet wist wat me overkwam. Na een aantal gesprekken werd het mij duidelijk waar dit gevoel vandaan kwam en inmiddels kan ik er gelukkig goed mee omgaan.”

 

En tot slot, Wat zou jij beginnende modellen absoluut adviseren om te doen?

“Allereerst: blijven eten, natuurlijk! Geen dingen doen waar je je niet prettig bij voelt. De wereld kan hard zijn, daarmee moet je om kunnen gaan in de zin van zelfverzekerd blijven en in jezelf blijven geloven. Er zijn zoveel mogelijkheden in deze wereld om toffe dingen te doen en om een leuk zakcentje mee te verdienen. Dus stort je niet in een idee dat je dun moet zijn, want dat hoeft helemaal niet!”

13923562_1162238083834210_8977394837773349701_o

Ben of ken jij een echte gogetter die het verdient om in deze rubriek te staan? Mail naar info@teteatete.nl!

Foto’s: Instagram

You Might Also Like