Featured Interview

MOTIVATIE MAANDAG: MODEFOTOGRAFE ANNE VAN LUIN

maart 5, 2018

Maandag: tijd voor een gesprek met een inspirerend persoon. Omdat op maandag wat extra inspiratie altijd welkom is. Én omdat er zoveel toppers zijn die het aandurven hun dromen na te jagen. Happy Motivatie Maandag!

Deze week: fotografe en pr-vrouw Anne van Luin (24).

Precies een half jaar geleden onderging Anne een operatie die haar hele leven veranderde: een gastric bypass, oftewel een maagomleiding. Inmiddels is de vrolijke modefotografe zo’n 38 kilo lichter en blijven de kilo’s eraf vliegen. Maar hoe gaat zo’n ingreep eigenlijk te werk? En wat doet het met je als je plotseling bijna niets meer kunt eten? Wij vroegen het Anne, die openhartig vertelt over haar ervaring tot nu toe.

Vertel even, hoe hebben de afgelopen maanden voor jou eruit gezien?

“Het was een rollercoaster van emoties. Heel veel blijdschap, maar soms ook moeilijke momenten. De eerste maand was het zwaarst. Ik kon vrijwel niks en kon ook bijna niks eten, de eerste 2 weken mag je sowieso alleen maar vloeibaar eten. Ook kon je toen bijna niet lopen omdat je natuurlijk net geopereerd bent en allemaal nietjes in je buik hebt zitten (hechtingen) wat ook niet zo comfortabel is. Daarna ging alles beetje je bij beetje beter. Je moet “opnieuw leren eten”, daarmee wil ik zeggen dat je moet uitvogelen waar je nieuwe maag wel en niet tegen kan. Ik kan bijvoorbeeld niet meer tegen brie of andere vettige franse kazen (huilen) en hele zure dingen. Als ik dit eet krijg ik in de medische term een ‘dumping’, wat betekent dat je ongeveer 30-60 min misselijk bent, kan overgeven, duizelig of kan trillen alsof je hele hoge koorts hebt. Maar soms kan je ook misselijk worden als je een hapje van een boterham neemt die verkeert valt. Maar don’t worry, klinkt heel heftig maar zoiets gebeurt niet heel vaak.

Een half jaar later ben ik super veel afgevallen wat onwijs leuk is, want ik kan allemaal nieuwe kleding kopen. Uiteraard kan ik niet te veel kopen, want ik blijf nog steeds afvallen. Minder leuk is dat je geen idee meer hebt wat je maat is, dus je moet onwijs veel passen in winkels. Dat ik mijn maten niet meer wist was voor mij soms frustrerend, vooral in de Hunkemöller waar ik laatst in huilen uitbarstte omdat niks mooi zat en alles te groot of te klein was. Mijn hoogtepunt van de afgelopen maanden is dat ik eindelijk in een ZARA broek pas, dat was hiervoor nooit mogelijk met hun kleine Spaanse maten. Ik ben nu nog 15 kilo van mijn doel verwijderd en dit moet mij voor de zomer sowieso gaan lukken! Ik sport nu 3 keer per week en let onwijs op mijn voeding en dat ik echt 6 keer op een dag eet (want dat moet aangezien je niet meer heel veel kan eten).”

Hoe beslis je dat eigenlijk: ik wil een maagverkleining? En kan iedereen dat zomaar krijgen?

First things first, er zijn verschillende manieren op het gebied van gastric operaties. Je hebt een gastric bypass of een gastric sleeve (oftewelmaagverkleining). Bij een gastric sleeve halen zij letterlijk een deel van jouw maag weg maar blijft voor de rest alles hetzelfde. Hierbij wordt de overtollige maag ook verwijderd van jouw lichaam. Bij een gastric bypass, wat ik heb, wordt er van jouw maag een nieuwe kleine maag gemaakt zo groot als een kiwi. Hierbij worden ook je darmen omgeleid, maar blijft je oude maag wel je lichaam maar deze gebruik je niet meer. Niet iedereen kan zo’n operatie doen. Ik meldde mij eerst aan bij het Slotervaart ziekenhuis in Amsterdam, maar werd daar eerst afgekeurd omdat ik te weinig woog (5 kilo) en de verzekering het dan niet dekt. Ik mocht pas een jaar later terug komen, dus ik ging in dat jaar zorgen dat ik 5 kilo meer woog voor die operatie. Toen ik een jaar later terug kwam werd mijn verzoek goedgekeurd maar ik moest eerst een traject door én ik werd op de wachtlijst gezet. Helaas is dat proces zeer slordig verlopen en werd ik telkens van de wachtlijst afgehaald vanwege systeemfouten. Ik moest telkens langer wachten en werd het zat.

Anne in 2016

Na een goed onderzoek kwam ik uit bij OLVG West, zij zijn aangeschreven als een van de beste van Nederland en als je zo’n operatie wilt doen raad ik je ook echt aan om naar hun te gaan. Hier kom je eerst in een 6 weken traject waar je verbonden met een groep van 9 andere mensen in dezelfde situatie. Wekelijks praat je met artsen, psychologen, diëtisten en bewegingsconsulenten. Zij bereiden je voor op de operatie en kijken ook of je er fysiek en mentaal klaar voor bent. Als je dat traject hebt afgerond word je zo binnen 4 weken geopereerd en blijf je na je operatie maandelijks terug komen met je groep voor controles. Wat heel erg leuk is omdat je ook iedereen steeds meer ziet veranderen en slanker ziet worden.

Hoe ben ik er op gekomen om een maagverkleining te doen? Ik ben zo lang als ik mij kan herinneren te zwaar geweest, dat zit genetisch gezien in mijn familie. Ik heb zo’n beetje ieder dieet ter wereld geprobeerd en niks hielp. Van Cambridge shakes tot helemaal niet eten, van personal training tot afslankpillen. Op een gegeven moment raak was ik super gedemotiveerd. In mijn omgeving dacht men allemaal dat zij wel weten hoe het moet, wat mij soms erg boos maakte omdat ieder lichaam anders is. Ik zag vroeger al wel een op tv programma’s voorbij komen over maagverkleiningen en vond het toen al interessant alleen was het toen nog niet zo ver gevorderd. Nu is het in Nederland een goede optie, mits je bij een goed ziekenhuis zit. Ik was altijd blij met wie ik was als persoon en als ik in de spiegel keek was ik alleen maar trots op wie ik was en wat ik allemaal al deed en had meegemaakt. Ook al zijn er mensen die mij gek aankijken, stomme opmerkingen maakten of uitlachten, maar shame on you because look at me now! De grootste reden waarom ik deze operatie heb gedaan is voor mijn gezondheid. Ik merkte dat oudere mensen met overgewicht toch wel snel ziektes en kwaaltjes kregen. Ik dacht, ik ben nu jong en gezond. Nu is het voor mij de tijd om het voor eens en voor altijd goed te veranderen.”

Je bent aan het transformeren. Dat ziet iedereen. Maar heeft zo’n behandeling ook effect op je innerlijk?

“Qua innerlijk ben ik nog steeds exact hetzelfde. Ik ben altijd al een blij ei geweest en dat zal ook nooit veranderen. Wel voel ik mij stukken fitter en vind ik het nu zelfs leuk om naar de sportschool te gaan of een stuk te lopen, terwijl ik dat vroeger totaal niet had. Wel emotioneel is het soms zwaar, zoals ik al eerder zei. Ik ben soms onzeker over mijn littekens die op mijn buik zitten, maar als ik ze zie denk ik ook ‘damn woman, je bent prachtig, iedereen heeft zijn flaws, dit was het begin van een nieuwe hoofdstuk in mijn leven en the only way is up!'”

Wat is het grootste misverstand over een maagverkleining?

“Mensen dachten dat ik na de operatie meteen dun zou zijn. Was het maar zo’n feest haha. Anderen dachten dat ik voor de rest van mijn leven vloeibaar moet eten of moet leven op sla en tomaat. Allemaal fout. Ik kan in principe alles eten, maar weinig.”

Wat staat er voor de komende tijd voor je in de planning/wat zijn je doelen op korte termijn?

“Ik probeer via Instagram de laatste tijd meer van mijzelf te laten zien omdat ik 1. trots ben op mijzelf en dit proces 2. mensen meer wil laten weten over de operatie en 3. mensen wil inspireren om nooit op te geven. Ik vlog ook voor de Libelle en ik krijg onwijs veel berichten van jonge en oudere mensen die advies vragen of hun ervaringen met mij delen, dat vind ik zo tof. Ik wil iedereen inspireren om zichzelf te zijn of je nou dik, dun, transgender, gay, hetero ect. bent. It’s ok to be you and you are beautiful just te way you are. Mijn doel op korte termijn is om mijn streefgewicht voor de zomer te halen, zo veel mogelijk plezier te hebben van het leven en lekker door te gaan met mijn fotografie en PR werk.

Ben of ken jij een echte gogetter die het verdient om in deze rubriek te staan? Mail naar info@teteatete.nl!

You Might Also Like