Featured Interview

MOTIVATIE MAANDAG: MAUREEN STEENKS

juli 31, 2017

Maandag: tijd voor een gesprek met een inspirerend persoon. Omdat op maandag wat extra inspiratie altijd welkom is. Én omdat er zoveel toppers zijn die het aandurven hun dromen na te jagen. Happy Motivatie Maandag!

Soms ontmoet je van die mensen, waarvan je weet dat ze keihard werken en mooie dingen creëeren, maar waarvan je ook weet dat ze eigenlijk te weinig stil staan bij hun successen. Deze mensen in het zonnetje zetten is daarom éxtra fijn! Enter Maureen, een van de eerlijkste, stoerste en meest bescheiden vrouwen in het PR-vak. Haar bedrijf Back to Back PR bestaan inmiddels alweer vijf jaar, tijd om even terug te blikken op haar inspirerende carrière.

mau2Hi Maureen, wij kennen elkaar al een tijdje maar ik heb het je nog nooit gevraagd: hoe ben je eigenlijk in dit vak gerold?

‘Ik studeerde International Business in Rotterdam, een marketingstudie gericht op strategie en talen. Ik had voor mezelf bedacht dat ik een New Yorkse carriere vrouw zou worden. Totdat ik voor mijn studie een half jaar in het buitenland moest studeren. Ik heb Zweedse roots, dus het werd een studentenstad in Zweden. Vreselijk voelde ik me, het ging totaal niet, had heimwee en ben vroegtijdig teruggekeerd. Een dikke tegenvaller en ook meteen een stevige reality check: Bye Bye New York. De mode-industrie heeft me altijd al getrokken, een lokale modeondernemer bij mij uit de buurt; Aart den Haan, had naast zijn jeanswinkel ook nog eens een behoorlijk aantal Mexx winkels door heel Nederland. Hij vroeg me of ik bij hem wilde komen stage lopen. Dat beviel zo goed dat ik na mijn studie ben blijven hangen. Een leerzame tijd, want Aart was naast zakelijk ook nog eens een heel dankbare en vriendelijke ondernemer. Hij nam me overal mee naar toe, van modebeurzen in het buitenland tot boardmeetings bij Mexx, voor mij is hij nog steeds een inspiratie.

Na verschillende marketing-jobs in de mode ben ik uiteindelijk bij een grote skateboard distributeur terecht gekomen. Naast skateboards hadden zij modemerken als Penfield DC Shoes en Happy Socks in het portfolio. Bij dit bedrijf stond marketing en PR op een laag pitje, maar ik werd er wel verantwoordelijk voor. Nooit eerder had ik PR gedaan, maar geld was er niet en het bedrijf verwachte wel resultaat. Ik ben het toen maar gewoon gaan doen. Begonnen bij het begin. Sokken sturen naar redacties, persberichten schrijven, influencers en BN’ers benaderen. Ik kreeg steeds meer in de gaten dat PR een hele sterke tool kan zijn om je sales en marketingdoelstellingen te bereiken. Nog steeds zie ik mijn oude collega’s en spreek ik mensen bij de merken waar ik toen voor werkte. Ik miste een PR bedrijf in Nederland die zich meer op de stoere kant van mode richte. Na drie jaar bij het skateboardbedrijf zei ik mijn baan op en gaf ik mezelf een jaar om te kijken of ik een eigen bedrijf in de PR zou kunnen starten. Na een half jaar kon ik mijn eigen salaris betalen.’

Wij kennen jou als super harde werker met een eigen bedrijf, maar ook als een van de liefste PR-vrouwen. Gaat dat eigenlijk wel samen?

‘Wow, wat een ontzettend mooi compliment. De PR branche heeft vaak een glamour en arrogant imago. Veel hooggehakte dames (en heren) met een groot ego, die champagne poppen en rode lopers belopen. Ik ben verre van dat, ik kom uit regio Rotterdam, niet lullen maar poetsen. Loop vaker op sneakers dan hakken en vermijd rode lopers liever. Ik denk dat ik vooral heel dankbaar ben dat ik een plekje in deze Amsterdamse PR wereld heb weten te bemachtigen. Ik vergeet ook nooit dat ik dit werk kan doen en mijn bedrijf kan runnen door de mediamensen waar ik mee samenwerk en de klanten die in mijn bedrijf geloven. Ik wil graag respectvol, oprecht en vriendelijk in het leven staan en dus ook op deze manier mijn bedrijf runnen.’

mau3Wat vind jij nou echt het lastigste aspect van je werk en hoe ga je daarmee om?

Time to pop the bubble! Ondernemen is leuk, maar het is soms ook echt heel pittig! Er zijn drie dingen die ik lastig vind, teleurstelling, dat je veel alleen moet doen en dat je rol verandert als je groeit. Ik gooi mijn hele ziel en zaligheid in mijn werk en ben ontzettend betrokken bij mijn klanten. Soms gaat er een klant weg of gaat er een pitch niet door. Geloof me, ik laat dan ook wel eens een traan. Maar ik leer steeds beter los te laten en te denken… That’s business. Ik heb een fantastische coach die me daar bij helpt. Mijn bedrijf bestaat dit jaar alweer vijf jaar, je rol verandert als je groter wordt. Ik ben nu naast PR vrouw ook werkgever, even wennen hoor 🙂 Daarnaast ben je uiteindelijk overal alleen verantwoordelijk voor, soms voel ik die druk wel.’

Heb je een motto?

‘Mijn motto is dat ik graag dankbaar wil zijn en blijven voor wat ik mag doen. Als het morgen allemaal voorbij is, ben ik blij voor de mooie rit en de fantastische ervaringen!’

Waar ben je het meest trots op?

‘Dat is een goede vraag. Ik heb me vaak afgevraagd wat succes of trotsheid voor mij inhoudt. Is het geld verdienen, de auto van je dromen rijden, mooie klanten hebben? Op dit moment ben ik het meest trots op het feit dat ik twee meiden in dienst heb, dat ik voor hen een fijne werkgever kan zijn, dat ik voor klanten mag werken die goed bij mij en mijn filosofie passen en dat ik alle ballen hoog kan houden, dat is best pittig soms. Bovendien kan ik nog steeds verbaasd zijn als ik benaderd word voor grote merken, dat maakt me wel trots.’

Waar zie jij jezelf over zo’n 5 jaar?

‘Zakelijk gezien wil ik binnen korte tijd, naast Back To Back PR, een nieuw bedrijf beginnen. Iets heel anders overigens. Omdat ik nu een dienst lever, zou ik graag iets tastbaars willen doen. Het ondernemen vind ik geweldig en smaakt naar meer. Verder laat ik me graag verrassen door wat er op mijn pad komt, een vijfjarenplan maak ik niet.’

Ben of ken jij een echte gogetter die het verdient om in deze rubriek te staan? Mail naar info@teteatete.nl!

You Might Also Like