Featured Interview

MOTIVATIE MAANDAG: MARTIKA DE SANDERS

mei 15, 2017

Maandag: tijd voor een gesprek met een inspirerend persoon. Omdat op maandag wat extra inspiratie altijd welkom is. Én omdat er zoveel toppers zijn die het aandurven hun dromen na te jagen. Happy Motivatie Maandag!

Deze week: Fotografe Martika de Sanders.

Wat hebben Jandino Asporaat, Kim Feenstra en Jim Bakkum met elkaar gemeen? Zij stonden – met vele anderen – allemaal voor de lens van fotografe Martika. Oh ja, en weet je nog dé zwangerschapshoot van Yolanthe in Grazia, daar was de mega-getalenteerde (en full-time knapperd) Amsterdamse ook verantwoordelijk voor. We hebben haar al een tijdje op het oog, dus we zijn extra blij dat ze onze Motivatie Maandag van deze week is. Take it away, Martika!

martikaWanneer kwam je erachter dat je fotografie interessant vindt? 

“Toen ik klaar was met mijn vooropleiding Dans bij Lucia Marthas, begon ik me af te vragen wat ik wilde studeren. Ik wist dat ik niet met dansen verder wilde, maar was er wel zeker van dat het iets creatiefs moest zijn. Ik spaarde magazines en verzamelde plaatjes die mij inspireerde op Tumblr, van zowel interieurs- als modefotografie. En toen was het eigenlijk mijn moeder die zei: Is fotografie niks voor jou? Toen ben ik me gaan oriënteren en ben ik het maar gewoon gaan proberen. Dit met de gedachte dat ik na twee jaar versneld HBO nog altijd iets anders kon proberen. Eigenlijk ben ik er dus een beetje ingerold, maar ik ben er niet minder blij om dat ik mijn passie heb gevonden.”

Wat is je motto?  

“Alle interesses uitproberen. Mensen kunnen goed zijn in meer dan 1 ding.  Ze weten het alleen niet tot dat ze iets anders proberen.  Op deze manier ben ik ook achter mijn talent voor fotografie gekomen.”

Grootste misvatting over fotografen? 

“Dat mannen beter zijn in fotografie. En dat het een glamorous baan is. Trust me, het is hard werken.”

Ik ken eigenlijk niet zo heel veel vrouwelijke fashion fotografen. Is het nog steeds een mannenwereld? En hoe ga je daarmee om? 

“Fotografie was en is nog steeds een beetje een mannen wereld omdat het vroeger werd gezien als een ‘technisch’ vak. Dat is het natuurlijk ook, maar ik ben ervan overtuigd dat vrouwen een betere kijk hebben op wat esthetisch klopt. In de Mode en Portret fotografie werken niet voor niets veel vrouwen als visagist of stylist, en gelukkig nu ook steeds meer achter de camera.  Persoonlijk vind ik het fijn om met mannen samen te werken, voor mij is dat geen probleem.  Mannen zijn vaak praktischer en zeuren minder ;)”

martikaaWat is het allertofste dat je ooit voor je werk hebt mogen doen? 

“Ik mocht een keer voor NBA Allstar weekend naar Toronto om foto’s te maken van een aantal grote basketballers.  En een van de mooiste opdrachten vind ik ook nog steeds de zwangerschaps shoot van Yolanthe.  Dit omdat het voor haar ook speciale foto’s zijn. En omdat we ze op Ibiza geschoten hebben, op een aantal super mooie locaties.  In de toekomst zou ik nog heel graag voor GQ magazine willen werken in Los Angeles.Dat lijkt me echt te gek!”

Oké, nu we je toch spreken, moéten we je even om advies vragen. Kiki en ik hebben iedere keer weer struggles bij Tête-à-Tête shoots. Heb je de ultieme poseer tip? 

“De ultieme poseer tip is: ontspannen, niet nadenken & just have fun with it!”

Ben of ken jij een echte gogetter die het verdient om in deze rubriek te staan? Mail naar info@teteatete.nl!

You Might Also Like