Featured Interview NEWS

MOTIVATIE MAANDAG: KUNSTENAAR FRANK E HOLLYWOOD

januari 25, 2016

Maandag: tijd voor een gesprek met een inspirerend persoon. Omdat op maandag wat extra inspiratie altijd welkom is. Én omdat er zoveel toppers zijn die het aandurven hun dromen na te jagen. Happy Motivatie Maandag!

Deze week: kunstenaar Frank ’t Hoen (35), oftewel Frank E Hollywood. De getalenteerde Frank verdient zijn geld met het verkopen van zijn eigenzinnige media art. Je zult zijn kleurrijke schilderijen misschien wel ergens tegengekomen zijn, want de laatste tijd gaat hij als een speer. Deze fijne man heeft precies dát gedaan wat wij – denk ik – allemaal wel willen: van zijn passie zijn beroep gemaakt. Geen slecht idee om hem even aan de tand te voelen dus!frank2

Waar haal jij je inspiratie vandaan? 

“Ik haal mijn inspiratie uit alles om me heen. De ene keer is dat een bezoek aan een obscure boekenwinkel in Londen, de andere keer gewoon tijdens het struinen over de markt hier in Amsterdam. Maar ook wereldse zaken spelen een rol bij het maken van mijn werken. Daarnaast put ik ook erg veel inspiratie uit mijn eigen jeugd. De dingen die mij toen tot de verbeelding spraken of waar ik een speciale gevoel bij heb. Het is nooit specifiek één ding.”frank6

In je werk komen (mooie) vrouwen vaak terug. Waarom?

“De vrouw als muze is voor mij eigenlijk iets heel natuurlijks. Vrouwen zijn voor mij het symbool van de creatie. Ze zijn van origine per definitie scheppende wezens. De plek waar een ieder van ons zijn of haar oorsprong vindt. Een schilderij maken is ook scheppend werk en in dat opzicht vormen zij dan ook letterlijke vertaling van dat wat ik maak. Dit is de reden waarom ik vaak de vrouw als symbool gebruik.”

Vroeger wilde ik graag tekenaar worden. Wat mij tegenhield was de angst om m’n beroep te maken van ‘altijd maar creatief zijn’. Kun jij creativiteit op commando aanzetten?

“Laat ik voorop stellen angst een slechte raadgever is. Werken als zelfstandige is per definitie voor vele een onzeker bestaan. Maar angst om ‘altijd maar creatief zijn’ daar heb ik nooit last van gehad. Creativiteit is voor mij geen knop die ik aan of uit kan zetten. Ik ben mij altijd bewust van mijn omgeving en krijg prikkels van buitenaf. Door die prikkels is het makkelijk snel afgeleid te raken en doelen uit het oog te verliezen. Het is daarom zaak dat je als creatief de balans goed weet te bewaken. Focus houden is daarin essentieel voor je succes. Wees streng voor jezelf en pak niet alles tegelijkertijd aan. Je kan beter één ding goed doen dan tien dingen half.”frankHoe belangrijk is het ontwikkelen van een eigen stijl als artiest?

“Het ontwikkelen en ontdekken van een eigen signature is erg belangrijk. Het is wat jou onderscheidend maakt ten opzichte van anderen. Toch schuilt ook daarin een gevaar van verzadiging en eentonigheid. Blijf altijd innoveren en zoek de grenzen van je kunnen op. Don’t become a one trick pony! Creëren is tenslotte ook spelen en er is niks leukers dan al spelenderwijs leren.”

Je bedenkt ook concepten met grote merken zoals Bjørn Borg en Villa Massa. Moet een beetje moderne kunstenaar zich ook op andere punten creatief ontwikkelen om rond te komen?

“Het idee dat kunstenaars volledige autonome geesten moeten zijn is eigenlijk iets van de laatste honderd vijftig jaar. Commercie is daarom ook in vele opzichten nog een vies woord in de culturele sector.  Toch worden we in Nederland wereldwijd geroemd om de kunsten die gemaakt zijn in opdracht. Onze grootste musea hangen er per slot van rekening vol mee! In de 17de eeuw, toen in Holland de gegoede burgerij steeds rijker werd, lieten ijdele kooplieden met veel poen zichzelf portretteren.

Ik krijg zelf ook weleens het verwijt een broodschilder te zijn. Dat vat ik op als compliment. Kunstenaarschap is voor mij niet alleen een roeping maar bovenal een vak. Het maken van kunst in opdracht geeft mij, namelijk überhaupt de ruimte de dingen te doen die geen comercieel belang hebben maar waarvan ik vind dat ze wel gemaakt dienen te worden.  Daarnaast kan het werken met merken erg verfrissend zijn. In mijn eigen werk ben ik alleen gebonden aan de regels en kaders die ik mezelf opleg. Soms is het daarom erg leuk binnen de kaders van een opdracht een creatieve oplossing of invulling te vinden. Dat is vaak een grotere uitdaging dan vrij werk maken.”

Wat heb je in de planning staan voor de komende tijd? 

“Op korte termijn ga ik mijn werk exposeren in Londen bij een nieuwe galerie en in februari sta ik op een beurs in Kahlsruhe, Duitsland. Daarnaast ben ik een nieuwe serie aan het maken voor komend voorjaar/zomer. Hiermee ga ik weer exposeren bij mijn galerie Villa del Arte in de Spiegelstraat. Voor deze serie zal ik samenwerken met een aantal toffe bekende dames, waaronder Kim Feenstra, Geraldine Kemper en Anouk Maas. Zij zullen figureren in de kunstwerken.”frank3Foto’s: Instagram/Nathalie Hennis

Ben jij of ken jij een stoere meid of jongen die een mooi verhaal heeft te vertellen? Mail naar info@teteatete.nl!

You Might Also Like