Featured Interview NEWS

MOTIVATIE MAANDAG: JOURNALIST DIRK WIJNAND DE JONG

augustus 22, 2016
Dirk

Maandag: tijd voor een gesprek met een inspirerend persoon. Omdat op maandag wat extra inspiratie altijd welkom is. Én omdat er zoveel toppers zijn die het aandurven hun dromen na te jagen. Happy Motivatie Maandag!

Deze week: freelancer, fotograaf en globetrotter Dirk Wijnand de Jong (33). Oftewel Erik.

Om ‘m er maar meteen in te knallen: Erik is ronduit de leukste reisjournalist die we kennen. Het begon allemaal met citroenen (en iets met een persreis in Sorrento, Italië), inmiddels volgen we hem al een jaar op de voet. Want deze gast heeft me een partijtje een cool leven, het is verschrikkelijk. Om de een á twee weken chillt hij met zijn billen in een andere cultuur. Noem voor de grap even een land op in Europa, Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Azië of Afrika en echt, hij is er geweest.

Zo zwom(!) hij tussen de varkens op de Bahama’s, tussen de piranha’s in Brazilië en kwam hij met een huurauto vast te staan op een bevroren zee in Estland. Onder het mom voor alles een eerste keer. Vervolgens schrijft ‘ie daar kneiterleuke stukken over voor het Algemeen Dagblad, NRC, Metro, Veronica Magazine, Colourful Rebel, Playboy of Libelle and so on. Oh, en deze knapperd staat ook nog in de lijst van de 100 leukste vrijgezellen van Glamour dit jaar. Genoeg redenen voor een, je raadt het al: Tête-à-Tête…

Schermafbeelding 2016-08-21 om 21.12.10Schermafbeelding 2016-08-21 om 21.12.58
Erik, je hebt voor je werk al enorm toffe dingen mogen doen. Welke reis is je het meest bijgebleven en waarom?

“Een reis hoeft niet ver te zijn om bij te blijven. Soms is een eenvoudig strandhuisje in Katwijk aan Zee voor mij genoeg. Goed gezelschap, daar draait het om. Zo denk ik nog regelmatig terug aan mijn reis door Alaska met mijn beste vriend Dennis. Dagenlang trokken we per pick-up truck, mountainbike, watervliegtuig, trein en boot door de absolute wildernis, afgeladen met beren, bizons en orka’s. Zo’n avontuur delen met iemand die je dierbaar is, daar kan niets tegenop.

De reis die me overigens letterlijk het meest is bijgebleven is het binnenland van Brazilië. De maanden erna zat ik namelijk opgezadeld met een parasiet die meeliftte op mijn voorliefde voor eten. Op plaatjes zag het beestje er best schattig uit, een soort cartoonfiguurtje, maar omdat ik, tegen mijn zin, tien kilo afviel, moest er een vrij heftig kuurtje antibiotica aan te pas komen. Volgens mij ben ik nu cartoonfiguurtjesvrij.”

Schermafbeelding 2016-08-21 om 21.17.50Schermafbeelding 2016-08-21 om 21.30.05
Wat is het allerlekkerst aan je eigen baas zijn?

“Dat de creatieve tsunami in mijn hoofd niet wordt ingedamd door een werkgever. Ik veer ’s nachts nog weleens op uit bed om een idee op papier te zetten en die de morgen erop na wat schaaf- en slijpwerk bij mijn opdrachtgevers te pitchen. Als de één het niks vindt, kan ik altijd nog aankloppen bij een ander. Voor mij is er dan ook niets bevredigender (op werkvlak) dan dat nachtelijke eurekamomentje, na een fantastische reis te hebben gemaakt, in een krant of tijdschrift gepubliceerd te zien, opgemaakt met mijn eigen foto’s. Mijn kindjes.”

Ambassador_Zomerblog_Erik-2

Credits: Bas van Oort

En wat vind je het moeilijkste aspect van freelancen?

“‘Moeilijk’ is niet het juiste woord, maar dat ik wanneer ik in Nederland ben geen collega’s om mij heen heb, is soms best suf. Sure, ik vind het heerlijk om met mijn voeten uit het raam van mijn huisje in de winkelstraat van Leiden mijn verhalen te schrijven, maar een paar gave creatieve gasten links, rechts of tegenover mij om te kruisbestuiven zou mijn werkdag een stuk uitdagender maken. Maar goed, met een flexplek zo opgelost!”

Als je nú je spullen zou moeten pakken en voorgoed zou moeten verhuizen. Waar ga je heen?

“Als er een dodelijk virus zou uitbreken en ik MOET mijn spullen pakken, anders ga ik niet, dan zou het een bestemming worden waar ik mijzelf kan blijven uitdagen, een plekje in de bergen ofzo. Ergens waar ik een nieuwe taal kan leren, mijn eigen avondeten moet vangen of een helikopter moet kunnen besturen om bij de buren te komen. Het moet totaal anders zijn dan het leven dat ik nu gewend ben. Goed weer is ook geen voorwaarde. Ik denk dat we dan uitkomen op een plek in het hoge noorden, zeg maar: Canada, Groenland, IJsland of Noorwegen. Een plek waar ik kan reïncarneren als mountain man.”

Schermafbeelding 2016-08-21 om 21.17.13Schermafbeelding 2016-08-21 om 21.16.09
Wat is het beste advies dat je ooit gekregen hebt?

“Ik kan nu heel wijs doen en een quote van een Griekse geleerde citeren, maar het beste advies dat ik ooit ter harte heb genomen is dat van Bassie – of dat van Adriaan: ‘Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen.’ Why? Omdat het werkt. Geloof me: tover op momenten dat het even tegenzit een glimlach op je gezicht, hoe geacteerd ook, en er gebeurt iets met je. Je lichaam ontspant, je hoofd ontdooit en de mentale minnetjes maken plaats voor plusjes. Vooral op reis, wanneer je vaak uit je comfortzone bent, werkt het advies van Bassie, of Adriaan, steengoed.”

Wat staat er tot slot nog op je travel bucketlist?

“Er zijn reizen waar ik al jaren mee bezig ben, maar die maar niet van de grond komen. Zoals leren motorrijden in de Himalaya, optrekken met de Inuït op Groenland, met een bootje de Ganges af of een winter doorbrengen in een van de koudste steden ter wereld, Yakutsk, en daar mijn Russisch oppakken. Niet iets waar de gemiddelde dagkrantlezer op zit te wachten natuurlijk. Misschien dat een boek, een eigen televisieshow of gewoon een nieuwsgierige geldschieter een goede volgende carrièrestap zou zijn.”

Schermafbeelding 2016-08-21 om 21.14.42Schermafbeelding 2016-08-21 om 21.15.14
Meer zien van Erik? Je kunt hem hier vinden op Instagram of op zijn eigen platform www.ambassador.land, samen met award-winning reisjournalisten Bas van Oort en Sebastiaan Bedaux. Ben of ken jij trouwens een echte gogetter die het verdient om in deze rubriek te staan? Mail naar info@teteatete.nl!

Hoofdfoto:Ruben Drenth
Overig beeld: Instagram 

You Might Also Like