Featured Interview

MOTIVATIE MAANDAG: JIP ISABEL DE JONGH

januari 8, 2018

Maandag: tijd voor een gesprek met een inspirerend persoon. Omdat op maandag wat extra inspiratie altijd welkom is. Én omdat er zoveel toppers zijn die het aandurven hun dromen na te jagen. Happy Motivatie Maandag!

Deze week: Jip Isabel, hoofdredacteur van lifestyle website Freshhh.nl.

Soms kom je van die meiden tegen die alles mee lijken te hebben: jong, knap, fit en succesvol. Met de nadruk op lijken te hebben, want ook achter deze vrouwen schuilt vaak een verrassend inspirerend verhaal. Zo ook bij Jip, die ik een aantal weken geleden ontmoette op een persevent. Wij raakten aan de praat en al gauw ontdekte ik dat los van haar prachtige verschijning, ze een nog schitterender verhaal heeft te vertellen. Eentje vol zelfacceptatie, women empowerment en wijze lessen. Heel erg terecht dé eerst Motivatie Maandag van dit jaar!

Hi Jip, kun je wat vertellen over je fit journey?

jip-isabel-hoofdredacteur-freshhh-3“In 2013 was in ongelofelijk ongelukkig met mijn lichaam. Ik besloot er iets aan te veranderen en ben in 3 kwart jaar meer 15 kilo afgevallen. Ik werd toen ontzettend dun en baalde dat ik geen vrouwelijke vormen meer had. Ik besloot daarom om zware krachttraining te doen. Uiteindelijk had ik een lichaam waar menig mens jaloers op was, alleen was het voor mij nooit goed genoeg. Ik zag zelf niet hoe afgetraind ik was en sloeg ontzettend door in het trainen en ‘gezond eten’. Orthorexia noemen ze het nu ook wel. Met als kers op de taart, twee bikini fitness wedstrijden waarbij ik een bodyfat percentage van 10% had. Ontzettend weinig, maar nog steeds vond ik mezelf niet mooi. Na mijn wedstrijd was mijn lichaam er helemaal klaar mee. Ik kwam in 5 weken tijd 12 kilo aan en mijn gezonde metabolisme kapte er mee. Ik voelde me ongelofelijk dik en begon weer obsessief met sporten, maar mijn lichaam reageerde op niks! Drie maanden later keek ik een keer terug naar mijn wedstrijd foto’s en toen kwam het besef dat ik mezelf in geen enkele shape mooi vond en dat ik dus echt mentaal iets moest veranderen. Vervolgens heb een jaar lang (en nog steeds) hard gewerkt aan mijn mindset, het (obsessief)trainen en gezond eten heb ik echt even los moeten laten. Ik ben dan ook flink aangekomen en ben nu niet meer zo afgetraind als toen, maar wel een stuk gelukkiger. Ook vind ik het niet zo erg dat ik niet meer afgetraind ben, een heel verandering in kijk naar mezelf en vooral ook liefde voor mezelf en mijn lichaam.

Momenteel ben ik weer begonnen met trainen en hoop weer iets fitter te worden. Gewoon een betere conditie en gezond lichaam, maar ik vind het prima dat het langzaam gaat. Ik weet wat crashdieten met je lichaam doen en ga liever in kleine stapjes terug. Zo kan ik tussendoor ook gewoon genieten van eten en drinken en in plaats van me druk te maken over een ‘dieet’.”

En vanuit je ervaringen met je eigen lichaam en levensstijl ben je nu personal coach, toch? Waaruit is die drang om andere mensen te helpen ontstaan?

“Ik ben sinds 2015 personal coach en trainer. Ik ben vanuit mezelf altijd een persoon die anderen graag helpt. Dit heb ik denk ik van mijn moeder meegekregen. Zij is ook altijd het verzorgende type en cijfert zichzelf weg voor anderen. Toen ik merkte dat ik een heleboel vragen kreeg over afvallen en krachttraining ben ik me hier dus verder in gaan verdiepen. Ik ben opgeleid tot Sport en beweegdeskundige aan het Fontys (HBO-opleiding) en ben daarna in de praktijkleer gegaan bij een personal trainer. Eindelijk had ik iets gevonden waarmee ik anderen écht kon helpen. Ik word oprecht gelukkig van ‘geven’ en het helpen van anderen, dus ik ben blij dat ik hier mijn werk van heb kunnen maken toen. Echter coach ik nu bijna niet meer, heel af en toe, hier en daar wat schemaatjes maken, maar met mijn fulltime baan is het bijna niet meer te doen.”

jip-isabel-hoofdredacteur-freshhh-2Hoe ben je Freshhh gestart?

“Freshhh is mijn kindje. Ik heb Freshhh samen opgezet met mijn 2 partners.
Toen ik mijn ‘fitjourney’ begon, was ik ook mijn Instagram @Jipisabel begonnen (toentertijd heette het nog Isabellafit) en daarnaast was ik een blog gestart. Omdat ik in die tijd nog studeerde, werkte als danslerares en daarnaast nog als ocach, was het heel moeilijk om mijn blog echt van de grond te krijgen. Instagram ging als een speer, maar mijn blog liet ik een beetje liggen. Dit terwijl mijn passie als van jongs af aan bij het schrijven ligt. Ik vond dit dus ook ontzettend jammer en besloot dat ik er meer mee wilde doen. Ik liep lange tijd met het idee om een echt online-magazine te starten. Ik wilde er mijn fulltimebaan van maken (ik wilde nooit fulltime coach/trainer worden, ik vond het leuk om te doen, maar niet fulltime). Toen ik uiteindelijk mijn diploma binnen had, besloot ik te stoppen met dansles geven en naar Amsterdam te verhuizen. Ik dacht, als ik een online-magazine wil beginnen, moet ik een netwerk opbouwen, dichtbij PR bureaus zitten en me in het wereldje gaan bewegen. Naar mijn idee lag dat wereldje niet in Eindhoven (waar ik vandaan kom) maar in Amsterdam.

Nog geen 2 maanden later had ik een gesprek met Joris (1 van mijn partners) en was het idee van Freshhh geboren.”

Top! Wat is eigenlijk het beste advies dat je ooit gekregen hebt?

“Het beste advies dat ik ooit gekregen heb? Dat is een lastige, ik heb met heel veel coaches contact gehad. Dit omdat vele ervan nu vriendinnen en vrienden van me zijn (zelfs familie!) en ook voor informatie heb ik geregeld met orthomoleculaire artsen gepraat. Maar het aller beste advies dat ik ooit heb gehad is toch wel dat ik naar mijn eigen lichaam moet leren luisteren. En ja, dat is heel erg moeilijk! We luisteren namelijk nooit écht naar ons lichaam. We gooien ons vol met zooi en bewegen maar wat, zelfs als we blessures hebben gaan we door, zelfs als we buikpijn hebben eten we door. Pas toen ik echt bewust naar mijn lichaam ging luisteren, vond ik mijn balans terug. Ik ben bijvoorbeeld volledig veganistisch gaan eten en dit was voor mij, de beste keuze ooit.”

Hoe zie jij jezelf over 5 jaar? Staan er nog dingen op je bucketlist, zoals weer mee doen aan een bikini wedstrijd?

“Een wedstrijd staat eigenlijk niet meer op de planning. Ik zeg geen ‘nooit’, want dat riep ik voordat ik de eerste keer meedeed ook. Maar een wedstrijd is zo’n aanslag op je lichaam, ik raad het eigenlijk niemand aan om eraan mee te doen. Ik hoop over vijf jaar het grootste lifestyle en gezondheidsplatform van Nederland te zijn en Freshhh in meerdere landen te hebben gelanceerd. Daarnaast wil ik minimaal twee boeken hebben uitgebracht. Waar deze over gaan is nog een geheim haha!

Verder heb ik over vijf jaar, in een ideale toekomst, een kindje, geniet ik volop van sporten en heb mijn lichaam meer dan ooit, in balans.”

Foto’s: Marit Lemmens Photography

Ben of ken jij een echte gogetter die het verdient om in deze rubriek te staan? Mail naar info@teteatete.nl!

You Might Also Like