Featured FOOD Interview

MOTIVATIE MAANDAG: JAMILA WINWOOD

mei 30, 2016

Maandag: tijd voor een gesprek met een inspirerend persoon. Omdat op maandag wat extra inspiratie altijd welkom is. Én omdat er zoveel toppers zijn die het aandurven hun dromen na te jagen. Happy Motivatie Maandag!

Deze week: health coach/blogger Jamila Winwood (35).

Health coach Jamila heeft een duidelijk doel voor ogen: vrouwen motiveren om een gezonde levensstijl na te leven. Het afgelopen jaar groeide haar persoonlijke blog uit tot een groot succes, dus is het tijd voor de volgende stap: een boek! De prachtige brunette bundelt haar Marokkaanse roots en passie voor gezond eten in haar eerste kookboek ‘Van Tajine tot Havermout’. Als jij denkt dat Arabisch eten niet mega gezond kan zijn, ga je verrast worden door Jamila’s recepten. Trust me!

Jamila_Winwood_2_Van_Tajine_tot_Havermout_fotograaf_Paulina_Arcklin[1]Gefeliciteerd met je prachtige boek! Hoe spannend vind je het dat zaterdag iedereen door jouw boek kan bladeren? 

“Dank je wel, ik ben er ook heel erg blij mee! Heel spannend inderdaad, ik ben zo benieuwd wat de lezers van het boek zullen vinden en of ze straks dan mijn bloemcous (couscous van bloemkool) gaan proberen en glutenvrije Marokkaanse b’stilla’s met spitskoolbladeren gaan maken.”

Waar komt je passie voor (gezond) eten vandaan?

“Die heb ik eigenlijk per toeval ontdekt. Ik was vaak moe en had last van haaruitval, maar had geen idee hoe dat kwam. Ik ging me verdiepen in voeding en hormonen en voor ik het wist, was ik helemaal om, zo interessant! Ik ging gezond eten en werd health coach. Het was voor mij heel logisch om in dit proces te gaan experimenteren met de Marokkaanse keuken. Vroeger gingen we altijd op lange vakanties naar mijn opa en oma op het Marokkaanse platteland en hun voedingspatroon was hartstikke gezond. Zij leefden van het land, met uitsluitend verse, biologische producten en veel fruit, noten en peulvruchten. Voor een gezonder voedingspatroon kon ik enorm veel inspiratie halen uit die zomers in Marokko. Bij het bedenken van mijn recepten kwamen er allerlei herinneringen los, zoals het tot tranen toe uien raspen met oma en stiekem doperwtjes eten als ze niet keek. Deze verhalen kun je ook lezen in mijn boek.”

Mensen associëren Marokkaans eten niet meteen met mega-gezond. Wil je met je boek een statement maken? 

Tajine_met_Kip_en_dadels_Van_Tajine_tot_Havermout_fotograaf_Hadewych_Veys[1]“In het boek ga ik veel terug naar de basis van het Marokkaanse platteland zoals ik die heb ervaren bij mijn opa en oma. Hier was het eten juist heel gezond: groente kwam vers van het land, brood werd gemaakt van haver, er werden veel peulvruchten gegeten en het eten was gevarieerd. Typische Marokkaanse gerechten die minder gezond zijn, bijvoorbeeld b’stillas die gemaakt worden met bladerdeeg, heb ik gezond gemaakt door gebruik te maken van andere, gezonde elementen uit de Marokkaanse culinaire traditie, zoals haver, groenten en noten. Dat noem ik de Jamila touch! De authenticiteit van de gerechten gaat niet verloren als je het gezonder maakt. Dat is mijn statement.”

Ik ga vanaf volgend week weer een maand lang vasten tijdens de Ramadan. Heb je een ultieme ramadan voedingstip voor mij? 

“Ik kijk weer uit naar de Ramadan, het is een prachtige maand van bezinning en bezig zijn met je geloof en je lijf. Net als vorig jaar organiseer ik weer de Healthy Ramadan Challenge, waarin ik mensen uitdaag ook tijdens de Ramadan gezond te eten en te bewegen. Mijn ultieme tip? Eet minder vlees en kook meer met peulvruchten en plantaardige eiwitten. Je lichaam hoeft minder hard te werken om dat te verteren, waardoor je je fitter voelt tijdens de Ramadan. Daarnaast nog een tip voor hen die het moeilijk vinden ’s ochtends vroeg te eten: smoothies smaken dan vaak net wat beter.”

Wat staat er de komende tijd voor je in de planning? Een tweede boek? 

“Ik hoop eigenlijk op meerdere vertalingen van dit boek, zodat nog meer mensen makkelijk gezond Marokkaans kunnen eten, vooral tijdens de Ramadan. Wie weet komt er ook ooit een tweede boek, ik heb genoeg gezonde en lekkere recepten. Maar eerst maar eens dit eerste boek!”Jamilla_Winwood_1__Van_Tajine_tot_Havermout_fotograaf_Tamas_Kooning_Lansbergen[1]Ben of ken jij een echte gogetter die het verdient om in deze rubriek te staan? Mail naar info@teteatete.nl!

You Might Also Like