Featured Interview

MOTIVATIE MAANDAG: FLORINE DUIF VAN ENFAIT

september 12, 2016

Maandag: tijd voor een gesprek met een inspirerend persoon. Omdat op maandag wat extra inspiratie altijd welkom is. Én omdat er zoveel toppers zijn die het aandurven hun dromen na te jagen. Happy Motivatie Maandag!

Deze week: freelancer Florine Duif (28).

Na haar studies Communicatie en Informatiewetenschappen, Spaans en Journalistiek en haar stage bij ELLE ging deze bolleboos een tijdje aan de slag als PR-manager. Toen ze besloot om helemaal voor het ondernemerschap te gaan werd ze zwanger. Lekkere timing, maar het bevestigde maar weer: dít was wat ze wilde. Een goede toekomst voor zichzelf en haar dochter Isabel. In 2015 richtte ze samen met haar compagnon Annemarie Enfait op en bleek een groot succes. Haar motto? “Geloof waar je in wilt geloven, maar geloof vooral in jezelf. Laat je nooit intimideren of weerhouden door anderen. Never give up or in.”

florine3Ben jij een happy freelancer? En had je ooit gedacht dat je zou willen freelancen? 

“Het is een bewuste stap geweest. Ik kwam er al redelijk snel achter dat ik zelf iets wilde neerzetten en dat ik m’n eigen tijd wilde indelen. Wat enerzijds handig is met een kind, anderzijds geloof ik niet dat er een werkdag van 8 uur nodig is. Althans, niet in mijn werk. Beter effectief werken dan de laatste paar uur niets uit je ‘pen’ krijgen. En dat ‘efficiënt werken’ is als freelancer mogelijk. De down side is natuurlijk wel dat je niet altijd verzekerd bent van een vast inkomen. Je moet je pensioen zelf regelen, vakantiegeld kun je wel vergeten en als je ziek wordt of bijvoorbeeld zwanger, dan kun je niet 1-2-3 thuisblijven. Dus, mijn tip: zoek heel goed uit wat er allemaal mogelijk is, want er is namelijk best wat mogelijk. En: zet iedere maand de helft van inkomsten opzij, zorg dat je een paar goeie klussen hebt en stel een limiet aan je werktijden. Dan word je vanzelf een happy freelancer.”

Je website Enfait is in redelijk korte tijd groot geworden. Wat is het leukste en minst leuke aspect van je eigen site hebben? 

“Klopt! En daar zijn we natuurlijk erg trots op. Ik zeg ‘we’, want Ik heb Enfait samen met m’n compagnon Annemarie opgericht, wat ook gelijk een voordeel is, want een website runnen zonder verder personeel is in deze tijd bijna onmogelijk. Er is zoveel concurrentie en je moet continu weten wat er op lifestyle-gebied gebeurt. Maar – en dan kom ik gelijk bij het leuke aspect: je leert als een malle. Je loopt tegen struikelblokken aan waarvan je niet eens wist dat ze bestonden (= leerzaam) je kunt een doelgroep enthousiasmeren en inspireren (= het allerleukste wat er is) en je leert zoveel leuke en lieve mensen kennen, zoals jullie. Het minst leuke aspect is eigenlijk dat er zoveel moois en interessants is om over te schrijven, maar dat dit gewoon niet gaat. Een stuk moet kwalitatief goed zijn en je wilt je ziel en zaligheid erin leggen (vooral bij diepgaandere stukken). Dat kun je niet even zo afraffelen. Ach, eigenlijk is het gewoon heel tof om te doen. Maar echt.”

florine2Wat voor advies zou je mensen willen geven die meer willen doen met hun eigen schrijftalent?

“Stuur een originele (handgeschreven) brief naar Tête-à-Tête of Enfait. Haha. Kijk, weet je wat het is: iedereen heeft talenten en iedereen doet uiteindelijk wat-ie zou moeten doen. Als jij écht voor iets wilt gaan, dan zou je daar hard voor moeten werken. Dus of je nu voor iemand of iets wilt schrijven of je wilt je eigen website/blog/boek opzetten, weet dan wel dat je 100% dedicated moet zijn. Laatst had ik een gesprek met Arjan van ‘365 dagen succesvol’. Hij zei dat je twee soorten dingen kunt doen met een relatie: of je investeert of je laat los. Daar tussenin zit niks. Zo werkt dat volgens mij ook met talenten. Je kunt alles willen, maar je kunt niet alles doen. Dus of investeer en ga ervoor of laat het varen en focus je op waar je denkt dat jouw kracht ligt.”

Je ziet er altijd super stylish uit. Hoe is die passie voor mode ontstaan?

“Volgens mij worden we als vrouwen van jongs af aan al geconfronteerd met een ontwikkelend oog voor stijl. Ik ben opgegroeid als enig kind en mijn moeder had stapels Avenue’s liggen. En ik, ik had een verkleedkist met stukken die m’n moeder vroeger droeg van o.a. Puck en Hans. Gooi daar een aantal extravagante kettingen bij plus een paar vintage hakken et voilà, kleine Florine was op haar gelukkigst.   Die passie is nooit weggegaan en heeft zich voortgezet in ELLE, Perfectly Basics, Filippa K, Enfait en mijn nieuwe project. Daarnaast vind ik het blijkbaar steeds leuker te vinden om anderen er mee te inspireren op Instagram. Nou ja, dus als je wilt weten waar ik allemaal mee bezig ben en hoe ik er uitzie, ga dan even naar mijn Instagram.”

florineWie of wat inspireert jou het meest?

“Het feit dat alles en iedereen een bizarre innerlijke kracht met zich meedraagt en de manier waarop we die kunnen inzetten. Het is een hele zoektocht, maar je bent zoveel sterker dan je denkt. Geloof in jezelf, geloof in het leven en laat je niet intimideren of misleiden door anderen. Alleen zo kun je bergen verzetten en de wereld leuk maken voor jezelf en de mensen om je heen. En dan is het natuurlijk interessant om te kijken naar de mensen, kunst, mode, boeken, ideeën en andere middelen die deze innerlijke kracht in je los kunnen maken. Het is niet voor niets dat de boeken van Eckhart Tolle en Jack Canfield met duizenden per minuut de toonbank over gaan. Of dat Jane Goodall bij College Tour zat. Of dat we steeds meer streven naar een sustainable wereld.  Met negatieve gedachten, handelingen en denkwijzen bereik je niets. Daar zijn we nu gelukkig ook wel achter, dus – daar is weer een kleine tip: jij doet ertoe, jij maakt verschil, maar het is aan jou om te bedenken wat voor verschil je wilt maken. Stop worrying and start living!”

Wat staat er de komende tijd voor je op de planning?

“Enfait, interessante freelance klussen, een hoop aandacht en liefde voor mijn dochter Isabel (en Sebas voor jou natuurlijk ook) en er komt een heel leuk, nieuw project aan. Ik kan er nog niet heel veel over kwijt, maar het heeft alles te maken met het helpen van zwangere vrouwen om de zwangerschap zo gezond en gelukkig mogelijk door te komen. Dan denk jij natuurlijk: tjeezus wat vaag! Maar keep an eye on me en je komt er snel genoeg achter.”

Ben of ken jij een echte gogetter die het verdient om in deze rubriek te staan? Mail naar info@teteatete.nl!

You Might Also Like