Featured Interview NEWS

MOTIVATIE MAANDAG: FLOOR GIJSBERTSE

maart 6, 2017

Maandag: tijd voor een gesprek met een inspirerend persoon. Omdat op maandag wat extra inspiratie altijd welkom is. Én omdat er zoveel toppers zijn die het aandurven hun dromen na te jagen. Happy Motivatie Maandag!

Deze week: lifestyle journalist Floor Gijsbertse (26).

Ze is kneiterhip, gek op het freelanceleven, schrijft voor Glamour en heeft krullen tot aan de Filippijnen en terug. Vraag me wie ik nu echt een coole chick uit ‘het wereldje’ vind en ik zeg je: Floor. Niet alleen omdat we way back gaan (ja echt – School voor Journalistiek in Utrecht way back), maar ook omdat ze haar e-mails met ‘hé lekker diertje’ begint. Stuurt ze je appjes, dan krijg je een halve dierentuinorgie op je scherm. You just gotta love Floor. Tijd voor een werkbrabbeltje.

Wat betekent freelancen voor jou?

Processed with VSCO with c1 preset

“Pfoe, in de eerste plaats is het natuurlijk gewoon werk, arbeit, centjes verdienen. In het begin heb ik heel veel domme fouten gemaakt, en moeten wennen aan het idee dat je álles zelf moet doen (samen met boekhouder Gerard). Niet dat ik een passief vogeltje van aard ben, zekers niet, maar het is af en toe best ‘eenzaam’ gek genoeg.Je komt overal aanwaaien en gaat dan weer weg. En dat heeft voor- en nadelen.
Aan het einde van de rit zijn er veel, veul meer voordelen dan nadelen. Want hé, je kiest je eigen geluk, zoekt wat je leuk vindt, en filtert als je ergens tóch liever niet wilt werken. Je kunt makkelijker schipperen in werkdagen (die vaak ook je weekenddagen inpikken). En dat is prima, want als je er even tussenuit wilt kun je dat zelf plannen. Vrijheid is daarom wel het noemenswaardige kersje op de freelancetaart.”


Hoe ben je in dit vak gerold?

“Na mijn studie Journalistiek in Utrecht afgerond te hebben, bleken de grijsharige, ietwat pessimistische docenten het tóch bij het rechte eind te hebben: er is verdomd weinig loondienst werk in de journalistiek te vinden. Iets waar ik – als nederige apostel van de lifestyle journalistiek – hoopte op het tegendeel, was freelancer worden tóch de beste optie. Conclusie: ik bracht direct na mijn afstuderen een bezoekje aan de KvK. Inmiddels ben ik ruim 3,5 jaar freelancer en weet ik eigenlijk niet beter dan dat dít is wat ik doe. And I like it!

Welk advies zou jij jezelf vijf jaar geleden willen geven? schermafbeelding-2017-03-05-om-20-33-51

“Floor, denk niet zoveel na! Ik ben echt chef Pieker. Dat kan je aan de ene kant helpen om dingen te overdenken (en daar rust in te vinden), maar het kan je ook afremmen. Mijn advies zou zijn: doe het maar gewoon, loop tegen de lamp en kijk maar waar het schip strand. Het is niet het einde van de wereld. Ook zou ik willen zeggen: je bent een bedrijf, gedraag je als een bedrijf en wees niet zo lief en bescheiden tijdens onderhandelingen. Ik bedoel, je moet wel laten zien wat je waard bent dat doet niemand anders voor je, toch? En bonustip: je had best wat eerder een boekhouder kunnen nemen, sukkel!”

Wat is het coolste dat je ooit voor je werk hebt mogen doen?

“Mag dit maar één ding zijn? Nee toch? Ik ga stiekem smokkelen. Ik heb een aantal jaren voor dagblad Metro mogen werken, voor de krant heb ik onwijs mooie reisjes mogen maken. Zoals met H&M naar Parijs (en New York), Cara Delevingne interviewen in Londen, Kendall Jenner interviewen in Cannes, mijn allergrootste Britse helden van Absolutely Fabulous mogen spreken in Londen, en op een fauteuil mogen zitten met John Legend voor een interview in New York. Persreisjes zijn mijn lievelings. Ik krijg er bizar veel energie van om vanuit het buitenland een stuk te mogen schrijven in een koffietentje, met een hijgende deadline in je nek.”

Je bent ook echt een travelbirdie. Welke reis is je het meest bijgebleven en waarom?

Processed with VSCO with c1 preset

‘Travelbirdie’, klinkt heel snoezig! Ik ben vrijdag terug gekomen van de Filipijnen. Dus het is een beetje een open deur, maar dit was mijn eerste verre reis. En dat is me heel, heel goed bevallen. Ik ben met drie vriendinnen over het eiland Palawan getrokken. Ik heb de prachtigste plekjes mogen zien, lieve mensen mogen ontmoeten en een totaal andere cultuur dan hier (duhhh) mogen ervaren. Het ontroert me om te zien dat de mensen daar zo weinig nodig hebben om gelukkig te zijn, en dan voel ik me toch wel een beetje schuldig om thuis te komen bij een uit de kluiten gewassen kledingkast…”

Wie is je grootste rolmodel (of wie/wat inspireert jou het meest)?

“Gek genoeg is dat niet één persoon, magazine of website, het zijn vaak mijn freelancevriendinnetjes die me heel erg kunnen inspireren om mijn doelen achterna te jagen en iets harder te zijn in onderhandelingen, en dromen te behartigen op zakelijk gebied. Bovendien ligt (bijna) alles in jouw handen: ben je ergens niet gelukkig? Dan switch je van opdrachtgever. Wil je eens iets anders proberen? Dan zet je wat lijntjes uit. Vooral niet blijven stilzitten en sterk naar je onderbuikgevoel luisteren.”

Wat hoop je ooit eens te bereiken op werkvlak?

“Alhoewel ik altijd zou willen blijven schrijven (second nature), voel ik aan alles dat de televisiekant mij ook heel erg trekt. Mijn broer is programmamaker geweest voor Endemol en doet dit nu vanuit zijn nieuwe thuisbasis in Londen voor Zodiak. Dankzij hem ben ik vaak bij opnames en achter-de-schermen-dingetjes wezen kijken en dat beviel me wel. Ooit, ooit, ooit hoop ik een (luchtig) programma te mogen presenteren. Niet voor de fame, maar omdat het met onwijs tof lijkt om een keer aan die kant van de lens te staan. Keiharde #goals zijn dit.”

Ben of ken jij een echte gogetter die het verdient om in deze rubriek te staan? Mail naar info@teteatete.nl!

You Might Also Like