Featured Interview

MOTIVATIE MAANDAG: EVELIEN HÖLSKEN VAN FREE A GIRL

september 26, 2016

Maandag: tijd voor een gesprek met een inspirerend persoon. Omdat op maandag wat extra inspiratie altijd welkom is. Én omdat er zoveel toppers zijn die het aandurven hun dromen na te jagen. Happy Motivatie Maandag!

Deze week: Evelien Hölsken van ontwikkelingsorganisatie Free a Girl.

Het gevoel om ‘iets meer te doen tegen al het onrecht in de wereld’ hebben wij allemaal wel eens. Maar de stap om écht te kiezen voor het starten van een ontwikkelingsorganisatie, gebeurt helaas niet zo vaak. Daarom willen wij Evelien Hölsken – directeur en samen met o.a. Yolanthe Cabau Sneijder mede-oprichter van Free a Girl – deze week in het zonnetje zetten, want zij doet het gewoon wél. Met ons deelt ze wat haar drijft.

002__MG_9628A_WebWat is Free a Girl en hoe is het ontstaan? 

“Free a Girl is een organisatie die meisjes uit de prostitutie bevrijd. Ook voorkomen wij dat ze in de prostitutie belanden en investeren we in rehabilitatie en re-integratie. Wij hebben Free a Girl 2008 opgericht omdat wij vinden dat kinderen niet bij hun ouders weggerukt mogen worden en in een bordeel van 1 bij 2 belanden in landen als India. Dit onrecht bestrijden wij nog steeds tot op de dag van vandaag.”

 Je hebt een achtergrond in het bedrijfsleven. Is het werken voor een ontwikkelingsorganisatie heel anders dan andere organisaties?

“Deels is het anders. Wij bestrijden een groot onrecht dus mijn werk voelt niet als werk maar als het invullen van mijn passie en hoe zwaar het misschien ook klinkt ook in zekere mate als een nuttige invulling van mijn bestaan. Maar verder functioneren we als ieder ander professioneel bedrijf.”

Wat is het mooiste wat je tot nu toe met Free a Girl hebt mogen meemaken?

“Jeetje, moeilijke vraag. Iedere keer als we een meisje bevrijden voelt dat weer als heel mooi en bijzonder. Hoogtepunten zijn voor mij de bijzondere mensen die ik voor Free a Girl tegenkom. In Nederland en in onze programmalanden.  Ik ben verder heel blij dat we sinds kort overheidssubsidie krijgen. Dat zegt iets over onze professionaliteit, dat we als klein clubje er echt toe doen en bovendien geeft het voor drie partners van ons voor 5 jaar lang stabiele inkomsten.”

021__MG_9857A_WebEn wat is het grootste misverstand dat mensen hebben over jouw werkgebied?

“Het grootse misverstand is toch dat het idee bestaat dat goede doelen niet professioneel zouden zijn. Dat er vrijwilligers werken, die op sandalen de wereld proberen te verbeteren. Goede doelen moeten aan heel veel eisen voldoen in het kader van transparantie, resultaatmeting en beleid. Dat vereist een zeer professioneel apparaat. Wij hebben goede mensen in dienst waarvan een groot deel uit het bedrijfsleven komt en die graag een deel van hun salaris afstaan. Er wordt teveel gevraagd naar kosten. Hoeveel medewerkers verdienen etc. Ik heb liever dat men vraagt wat mijn resultaten zijn. Vijf procent kosten zegt niets als de euro die een donateur geeft niet tot resultaten leidt in onze programmalanden. Nogmaals wij bestrijden een zeer complex probleem, namelijk kinderprostitutie. En doen dat met de beste mensen. Nu zijn onze kosten gelukkig laag hoor. Daar sturen we op aan. 16 procent kosten fondsenwerving (terwijl de keurmerkinstantie CBF deze grens legt bij 25 procent).”

Wat wil je het liefst met Free a Girl bereiken? 

“Dat we niet meer nodig zijn. Utopie wellicht maar wel een goed streven vind ik. Hier zijn we ook druk mee bezig. We starten in programmalanden met lokale mensen de ’Free a Girl Movement’ gericht op lokale awareness, gedragsverandering en fondsenwerving. Een land als India moet toch zelf gaan bijdragen aan de oplossing van de problematiek. Inmiddels is het een van de snelst groeiende economie in de wereld.”

(Wil je Free a Girl steunen? Dat kan middels eenmalige donatie of word vaste donateur. Tot november krijg je een Island Bracelet Brazilië wanneer je voor minimaal 5 euro per maand donateur wordt.)

Ben of ken jij een echte gogetter die het verdient om in deze rubriek te staan? Mail naar info@teteatete.nl!

You Might Also Like