Featured NEWS

MOTIVATIE MAANDAG: ELLIS CLAY

juni 13, 2016
Ellis Clay

Maandag: tijd voor een gesprek met een inspirerend persoon. Omdat op maandag wat extra inspiratie altijd welkom is. Én omdat er zoveel toppers zijn die het aandurven hun dromen na te jagen. Happy Motivatie Maandag!

Deze week: Freelance schrijfster en mijn pony sister in crime Ellis Clay.

Jup, dat klopt, als je Tête-à-Tête een beetje volgt, ken je Ellis allang. Ze schrijft namelijk voor ons. Over lekker eten (zoals hier), coole hotspots (zoals hier), maar ook over het reilen en zeilen van eigen baas zijn en hoe je dat jezelf vooral heel gemakkelijk maakt (ja dat kan ze ook nog). Kortom: deze Amsterdamse lady is van alle markten thuis. En schrijven is niet haar enige passie, Ellis heeft haar eigen scriptiebureau, organiseert grote events én dit wanderlustje heeft ondertussen al de halve wereld gezien. Hoe dan?! Tijd om te weten hoe deze gogetter dat in godesnaam allemaal voor elkaar krijgt.

ellis3ellis4
Wat is het allerlekkerst aan je eigen baas zijn?

“Nou Kiek, heb je even? Ik vind vrijwel álles fijn aan eigen baas zijn. Het overal ter wereld kunnen werken, je eigen tijd kunnen indelen, de variatie tussen opdrachten en opdrachtgevers, je flexibiliteit en datgene doen waar je écht blij van wordt. Freelancen is wat mij betreft de ultieme vrijheid. Wat in mijn geval alsnog betekent dat ik vaak 60 uur per week werk en dus ook in de avonduren en de weekenden tikkend achter mijn laptop te vinden ben. Maar omdat je hier zélf voor kiest én omdat je weet dat elke opdracht een directe investering is in jezelf, is dat het helemaal waard. You call the shots.”

En wat vind je het moeilijkste aspect van freelancen? Portret Ellis Jasper de Waal Photography2

“Het leven van een freelancer is soms best een beetje onzeker. Steeds weer die vraag: ga ik genoeg
opdrachten vinden om de huur te kunnen betalen? Hoe kom ik aan nieuwe opdrachten? Wat is een redelijke offerte prijs? Doe ik m’n werk eigenlijk wel goed? Je moet met deze onzekerheden om kunnen gaan als je besluit voor jezelf te beginnen. Geen baas of manager waarbij je kunt aankloppen voor hulp of advies; als freelancer doe je het toch echt in je eentje en dat kan soms best moeilijk zijn. Ik vind het daarom belangrijk om mensen om mij heen te verzamelen die ook freelancen; zo kun je nog eens met elkaar sparren over een opdracht, een opdrachtgever of het freelancen zelf.”

Je hebt voor je werk al enorm mooie dingen mogen doen. Wat was het tofst?

“Vrienden vragen regelmatig: ‘Hoe kom je nú weer aan die ontzettend leuke opdracht?’. En hoewel er heus wel eens een saai klusje tussen zit, ben ik echt zo dankbaar voor alle te gekke dingen die ik tot nu heb mogen doen! Het tofst zijn de reizen die ik de afgelopen twee jaar heb gemaakt voor Your Little Black Book. Zo ben ik in Tel Aviv, Israël, Valencia, New York, Boston, Reykjavik, Istanbul en Hamburg geweest. Echt te gekke steden vól hippe hotspots! Als foodie en reisliefhebber knijp ik dan ook in mijn handjes dat ik voor werk de wereld over mag vliegen.”

Portret Ellis Jasper de Waal Photography7Je bent dus een enorme travelfreak. Welke reis is je het meest bijgebleven en waarom?

“Ik ben een echt stadsmeisje en steden als New York en Tel Aviv hebben mijn hartje gestolen. Zo nu en dan heb ik echter ook enorm veel behoefte aan rust, ruimte en natuur. Drie jaar geleden ben ik dan ook naar Indonesië gegaan om door Sulawesi te reizen (inclusief backpack). Ik startte mijn reis met een 10-daagse stilte meditatie. En ja: dat betekent 10 dagen mediteren en 10 dagen niet praten. Heerlijk vond ik het! Ook bijzonder zwaar overigens. Maar het was mijn meest bijzondere, leerzame ervaring ooit.”

Freelance tekstschrijver, creative consultant & event planner, het is een hele mond vol. Hoe plan je je tijd in? En wat doe je om je rust te pakken?

ellisfood“Mijn agenda is mijn beste vriend. Waar ik voorheen enkel werkte met een to-do-list en op een dag probeerde zoveel mogelijk punten weg te werken, ga ik tegenwoordig wat planmatiger te werk. In mijn agenda creëer ik dan ook echt werkblokken. Zo voorkom ik dat ik ineens tot middernacht moet doorwerken om een deadline te halen en ook geeft het inzicht in het aantal uur dat ik aan opdrachten besteed. Zo houd ik meer tijd over om doordeweeks met vriendinnen te lunchen (niets leukers dan dat), eens een ochtend vrij te nemen of spontaan een avondje door te halen. De flexibiliteit die je als freelancer zoekt. Echt rust pakken blijkt alleen toch echt mijn valkuil.”

Wat is het beste advies dat je ooit gekregen hebt?

“Leer nee zeggen. En dat klinkt misschien als een open deur, maar wij freelancers zijn geneigd echt o-ve-ral ja tegen te zeggen. Voor je het weet werk je voor een merk die je eigenlijk helemaal niet leuk vindt of doe je een opdracht waar je je helemaal niet goed bij voelt. Stel doelen op voor jezelf en werk daar naar toe. En komt er iets langs dat niet bij dit doel past, dan gewoon vriendelijke bedanken.”

Wat wil je het liefst nog bereiken?

“Nu ik schrijf voor zoveel verschillende on- en offline magazines kriebelt het wel eens: wil ik niet misschien ook een éigen platform? Een idee waar ik de komende maanden eens lekker op ga broeden. Waar ik echter mijn hele leven al van droom is het schrijven van een literaire roman. Dé kers op de carrière-taart.”

ellis1ellis2
Hoofdfoto: Mandy Brander
Overige foto’s: Jasper de Waal

You Might Also Like