Featured FOOD NEWS

MOTIVATIE MAANDAG: CHEF-KOK SYRCO BAKKER

december 14, 2015

Maandag: tijd voor een gesprek met een inspirerend persoon. Omdat op maandag wat extra inspiratie altijd welkom is. Én omdat er zoveel toppers zijn die het aandurven hun dromen na te jagen. Happy Motivatie Maandag!

Deze week: chef-kok Syrco Bakker (30) van het met een Michelin-ster bekroonde restaurant Pure C.

Hij wordt dé icoon van de toekomst genoemd. Zelf moet hij daar niets van weten maar de prestaties van deze jonge chef spreken voor zich. Begonnen als afwasser, werkte hij zich in een rap tempo omhoog en belandde als chef in de keuken van drie-sterrenrestaurant Oud-Sluis. Sinds het ‘beste restaurant van Nederland’ vorig haar deuren sloot showt Syrco zijn verfijnde gerechten in restaurant Pure C. Als chef-kok.

syOp je website staat dat jij je dingen nét even anders doet dan andere koks. Kun je een voorbeeld geven?  

“Ik denk graag out of de box en vraag me af waarom dingen op een bepaalde manier gebeuren. Dit zorgt voor verfrissingen en een andere benadering en beleving. Denk aan de manier van presenteren, koken en vooral de totale beleving speelt bij mij een grote rol.”

nasiHoe belangrijk is creativiteit in jouw vak?  

“Creativiteit is heel belangrijk voor een chef, dit houdt het boeiend. Om creatief te zijn moet je eerst geïnspireerd worden om vervolgens weer te kunnen inspireren. Inspiratie komt uit veel verschillende hoeken. Ik ervaar dit door bijvoorbeeld te reizen, door de zee en de duinen en mooie verse producten.”

Wat typeert jouw stijl? 

“Mijn keuken herken je aan een frisse, lichte, ‘vrouwelijke’ stijl met veel groenten, vis, schaal- en schelpdieren.”

Sergio Herman en Gordon Ramsey behoren tot je leermeesters. Kun je van beiden een tip noemen waar je meest van hebt geleerd?  

“Alle kansen met beiden handen aan pakken en liever strijdend ten onder gaan dan iets niet geprobeerd hebben.”

Op jonge leeftijd succesvol. Brengt dat ook druk met zich mee? En hoe ga je daarmee om? 

Foto:  Ingrid Arnou

Foto: Ingrid Arnou

“In zekere zin brengt dat druk met zich mee en ik probeer net als iedereen een balans te vinden tussen, werk, privé, ontspanning. Het is echter niet altijd eenvoudig om die juist te krijgen maar al doende leert men. Verder is het ook helemaal niet erg om fouten te maken als je maar van ze leert. ”

Je hebt al zoveel succes gekend. Wat hoop je eigenlijk ooit nog te bereiken?  

“Voor mij voelt dat niet zo, er zit nog zoveel ‘in’. Graag wil ik met Pure C een unieke beleving neerzetten en continuïteit krijgen. Ik wil Hierbas de las Dunas verder in de markt zetten en op de juiste manier positioneren. Met Inspired events wil ik nog veel toffe events organiseren en de Zeeuwse food regio promoten. Verder help ik met het ondersteunen van alle F@B(food and Beverage) concepten in en om Het ‘nieuwe’ Strandhotel in Cadzand die er nog aankomen.”

Wat zou je andere jonge chefs kunnen aanraden die een carrière ambiëren zoals die van jou?  

“Doe zo veel mogelijk ervaring op na school in de beste toprestaurants en zorg dat je een sterke basis krijgt. Ga niet gelijk voor het geld ook al is het soms verleidelijk want kennis en ervaring zullen zich uiteindelijk dubbel en dwars terug betalen!”

syyy

 

Foto’s: Instagram / Boek Pure C/ Diego Franssens

Ben jij of ken jij iemand die een mooi verhaal heeft te vertellen? Mail naar info@teteatete.nl!

You Might Also Like