Featured Interview NEWS

MOTIVATIE MAANDAG: BIANCA PORTIS

juli 18, 2016

Maandag: tijd voor een gesprek met een inspirerend persoon. Omdat op maandag wat extra inspiratie altijd welkom is. Én omdat er zoveel toppers zijn die het aandurven hun dromen na te jagen. Happy Motivatie Maandag!

Deze week: Pr-babe Bianca Portis (30).

Voor je dertigste een eigen pr-bureau starten? Doet ze gewoon even. Dat Bianca keihard werkt om PRSSKD te runnen is natuurlijk al reden genoeg om haar voor onze Motivatie Maandag rubriek te interviewen. Maar het feit dat ze, waar ze ook verschijnt een énorme lading positiviteit met zich meebrengt, maakte het voor ons een done deal. Dit zonnetje in huis heeft al heel wat meegemaakt dus kom maar op met die levenslessen.

biancaHoe ben je gekomen waar je nu bent, workwise?

“Los van het mega cliché-antwoord: ‘door hard te werken’, is het eigenlijk vooral door iets te doen wat je écht leuk vindt en daarvan te genieten. Ondanks dat er ontzettend veel veranderd is in pr-land de afgelopen jaren, vind ik het nog steeds leuk. Door de jaren heen heb ik veel adviezen gekregen van mensen die me dierbaar zijn en van mensen die mij zeer dierbaar waren, maar helaas al zijn gaan hemelen. De mooiste boodschap is simpel: genieten. Waarom zou je ergens energie instoppen als het je geen energie oplevert? Dat geldt eigenlijk voor alles in het leven, of het nu werk is, een vriendschap of een relatie. Het leven is écht veel te kort om ergens in te blijven hangen waar je niet gelukkig van wordt. En: dromen, durven en vooral ook doen! Durf te springen, hoe eng het ook is.”

Wilde je altijd al in de pr werken? En wil je altijd in de pr blijven werken?

“Nee, helemaal niet. Tijdens mijn studie Communicatie vond ik bladen maken eigenlijk het leukste onderdeel. Schrijven, een blad vormgeven en content maken. Ik vond mensen interviewen en die vervolgens uitwerken het allerleukst. In mijn derde jaar (2007) ging ik stage lopen bij tooStylish.nl, een online lifestyle magazine. Dat was toen nog best nieuw. Ik vond het leuk om de website te voorzien van content en leerde de pr-bureaus en het wereldje er omheen kennen. Na een exchange minor in Madrid ging ik in 2009 stage lopen bij Coebergh Communicatie en kwam tot de conclusie dat ik pr toch wel heel leuk vond. Uiteindelijk ben ik in 2010 terechtgekomen bij FUSE Communication en heb daar 4 jaar met ontzettend veel plezier gewerkt. Veel geleerd en voor veel mooie merken mogen werken. Uiteindelijk is het in pr het allerbelangrijkst dat je een goed netwerk hebt. De feestjes en events doen het op social media altijd lijken alsof het leven van een pr-chick één en al fissa is, maar het is vaak gewoon werk. Of het nu je eigen event is of niet. Los van dat is het ook niet zo interessant om de nachtelijke doorhaal-sessies te posten. En trust me, die zijn er vrij regelmatig. Ik ben happy met mijn werk en de dingen die ik nu doe, maar ik sluit zeker niet uit dat ik ooit weer iets anders zal gaan doen.”

13308256_10154406192322784_7767752212824934696_oWat heb je echt nodig voor eigenschappen in jouw vakgebied?

“Je moet creatief zijn, sociaal, de Nederlandse taal goed beheersen en niet stressen om stress. Het is vaak last minute werk, hectisch en rennen & vliegen geblazen, maar het is dan juist belangrijk om je kalmte te bewaren en het overzicht niet kwijt te raken. En eerlijkheid vind ik heel belangrijk. Wees eerlijk naar de klanten waar je voor werkt. Lees: als je het ergens niet mee eens bent, geef dat ook gewoon aan. Zij betalen jou niet alleen voor je netwerk, maar vooral voor je expertise. Beloof geen dingen die je niet waar kan maken en wees vooral ook eerlijk en oprecht naar de mensen in jouw netwerk.”

Wie is eigenlijk jouw rolmodel?

“Dat is geen internationale guru of celeb, maar gewoon mijn lieve vriendin, ex-collega en ‘queen pr’ Trees Korstanje. Ik ken weinig mensen die zo hard lopen voor hun klanten, eerlijk zijn, duidelijk, ontzettend sociaal, altijd lief, geïnteresseerd en ook nog eens belachelijk intelligent. Deze vrouw heeft een algemene ontwikkeling waar je U tegen zegt. In mijn tijd bij FUSE heb ik ook ontzettend veel van haar mogen leren en dat doe ik nog steeds. Het is mooi om te horen hoe positief journalisten, bloggers en klanten over haar praten. Als je in de pr werkt, heb je veel contact met mensen, maar het is vaak kort en oppervlakkig. Maar het is juist ook belangrijk (en vooral ook leuk) om af en toe de tijd te nemen om even met iemand een koffietje te doen en rustig te kunnen kletsen om écht te horen hoe het met iemand gaat. Dan hoor je weer waar iemand mee bezig is en kun je die persoon misschien weer linken aan iemand anders in jouw netwerk. En geloof me, de tijd om dat te doen is er vaak niet, maar die tijd moet je maken. Dat doet zij. En dat is ook precies wat ik bedoel met: als je ergens energie instopt, moet het je ook energie opleveren.”

Veel mensen houden hun werk en privé gescheiden. Jou zie ik echter vaak buiten werk chillen met mensen in het vak. Hou jij ze gescheiden? En hoe belangrijk is het voor je om een goede band met mensen te hebben? 

bianca3“Haha, werk en privé gescheiden houden? Kan dat in pr? Als je al zo’n 8 jaar in dit wereldje zit, bouw je simpelweg ook vriendschappen op met mensen die je gaandeweg leert kennen. Je ontmoet zoveel mensen en daar zitten soms ook mensen tussen met wie je een klik hebt en dan ontstaat er meer dan slechts een zakelijke relatie. Ik hang zeker veel met mensen uit het vak, maar dat is altijd oprecht en omdat ik iemand leuk, interessant of gezellig vind. Ik heb veel vrienden die mijn werk begrijpen en het snappen als ik iets moet afzeggen omdat ik een deadline heb of er ineens iets tussen is gekomen. Dat is zó fijn! Je hoeft gewoon minder uit te leggen. Voorbeeld: ik zou afgelopen vrijdag met 2 vriendinnen (ex-collegaatjes) gaan eten, maar ik moest wat afmaken en heb daardoor na het eten pas kunnen aanhaken. Zij begrijpen dat meteen, maar als het iemand anders was geweest, is het toch moeilijker om uit te leggen waarom je last minute je afspraak moet cancelen. Ik heb geen 9-5 job en ben eigenlijk 24/7 met werk bezig. Dat was toen ik voor een werkgever werkte al zo, maar nu ik voor mezelf werk is dat alleen maar meer geworden. Ik heb ook een harde kern vrienden die niks of weinig te maken hebben met wat ik doe, maar die nodig ik dan weer uit voor borrels of events en mix ik uiteindelijk privé en werk altijd wel een beetje met elkaar.”

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

“Ik ben eigenlijk niet zo bezig met waar ik mezelf over 5 jaar zie. Als je vroeger in een poëziealbum moest opschrijven wat je later wilde worden, schreef ik altijd op ‘gelukkig’. Ok, misschien ook ‘beroemd’, ‘moeder’ en ‘juf’, maar vooral ‘gelukkig’. Dat is eigenlijk nog steeds wat ik wil: gelukkig zijn. Ik ben nu gelukkig met wie ik ben en wat ik doe, en als ik dat over 5 jaar niet meer ben, dan ga ik gewoon iets doen waar ik wél weer gelukkig van word. Ik leef nu en niet over 5 jaar. Ik ben, zeker nu ik net de 30 (holy guacamole) heb aangetikt, eerder bezig met of ik over 5 jaar eindelijk een keer die (h)eerlijke prins op het witte paard heb gevonden en wellicht al een klein hummeltje op de wereld heb mogen zetten, dan dat ik met mijn werk bezig ben. Wat ik qua werk wel hoop, is dat ik nog heel veel mensen aan elkaar mag koppelen, mooie mensen blijf ontmoeten, leuke klussen kan doen en vooral alles kan blijven doen met een big smile op mijn toet. Ik ben heel dankbaar.”bianca2

Ben of ken jij een echte gogetter die het verdient om in deze rubriek te staan? Mail naar info@teteatete.nl!

You Might Also Like