Featured Interview

MOTIVATIE MAANDAG: ARTIESTE ANNE FAY KOPS

maart 13, 2017

Maandag: tijd voor een gesprek met een inspirerend persoon. Omdat op maandag wat extra inspiratie altijd welkom is. Én omdat er zoveel toppers zijn die het aandurven hun dromen na te jagen. Happy Motivatie Maandag!

Deze week: Zangeres/danseres Anne Fay Kops.

Er zijn van die vrouwen die alles lijken te kunnen. Of beter gezegd: alles wat ík absoluut niet kan. Heel goed kunnen zingen en dansen en daar je job van maken. Doet Anne gewoon even hoor. Zodra je haar ziet of hoort, kun je niet meer om haar heen (en dat is niet alleen vanwege die geweldig uitbundige kledingstijl). Met haar band Cookachoo stond ze al op Oeral, Valtifest, Noorderslag en Paris Fashion Week. Even tijd voor een gesprek met dit podiumdier.

anne3Wanneer wist jij: ik wil de bühne op?

“Geen idee, het is allemaal organisch gebeurd denk ik. Als klein meisje begon ik met kleuterballet en ging steeds meer lessen volgen in verschillende dansstijlen. Naast mijn havo deed ik een vooropleiding in dans en toen ik mijn diploma haalde ging ik naar de dansacademie, ik studeerde in 2011 af. Ik zong altijd al voor mijn plezier en vlak na mijn afstuderen zocht een bevriende MC, Zanillya, een backing vocalist, ik stuurde een filmpje in en zo ging ik met haar shows doen. Ik weet nog dat haar manager belde na éen van de eerste shows; ‘Fay, wil je 2 shows doen in Casablanca, Marokko?’ Stond ik opeens in Marokko, met amper zangervaring, heel tof. Sinds vier jaar zing ik bij het ZO! Gospel Choir en staan we op de grootste podia met artiesten als The Ladies of Soul, de Opposites, Typhoon, Oleta Adams en ik ben drie maanden op tour geweest met Alain Clark. Van dit soort artiesten leer je heel veel.

Maar om terug te komen op je vraag, wanneer wist ik dat ik de bühne op wilde? Er is geen duidelijk aanwijsbaar moment. Maar dat ik het wil, realiseer ik me vooral op momenten dat het minder gaat. Na een slechte show bijvoorbeeld. Dan is het voor mij geen optie om te stoppen, hoe rot of onzeker ik me dan ook voel, dit hoort er gewoon bij.”

Wie is jouw rolmodel?

Frida Kahloen& Nina Simone. Allereerst omdat ze beiden fantastisch werk hebben gemaakt. Nina Simone was een briljante zangeres, pianiste, componist, entertainer en verhalen verteller. Het werk Frida Kahlo bevat veel emotie en het vertelt op harde en directe wijze wat ze heeft meegemaakt. Maar door haar kleurgebruik en eerlijkheid maakt haar werk me niet somber en kijk ik er juist graag naar. Ik bewonder hun doorzettingsvermogen en lef. Nina Simone heeft zich sterk ingezet voor de black rights in de VS en gebruikte daar haar muziek voor. Ondanks dat dit door een groot gedeelte van de maatschappij niet geaccepteerd werd (wat zich resulteerde in minder werk) vocht ze voor waar ze in geloofde. Frida Kahlo heeft een heftig ongeluk gehad als jong meisje waardoor haar gezondheid altijd een probleem was. Toch schilderde ze, met pijn en moeite en zette ze zich ook in voor het communisme. Ook al werd dit door haar familie en de maatschappij niet gewaardeerd.

Op een véééél kleinere schaal herken ik dit doorzettingsvermogen. Ik heb Surinaamse roots waardoor ik gezegend ben met dijen, billen en heupen. Iets wat niet altijd goed samen ging met de dansacademie. Maar omdat ik wist dat ik het podium op wilde heb ik doorgezet en mijn manier gevonden.”

Wat is het tofste optreden dat je ooit hebt mogen doen?

“Moeilijk! Ik heb zoveel toffe dingen mogen doen. Met Cookachoo was dat Oerol Festival! We waren de afsluitende act op de zaterdag. Ik weet nog dat ik er ’s middags stond en wel kon huilen. De avonden ervoor stonden bijvoorbeeld Typhoon en Wende Snijders er. Ik dacht, niemand kent ons, niemand gaat komen, dit wordt een treurige avond. ’s avonds liep ik het podium op en zo ver ik kon zien stonden er mensen. De show werd heel goed ontvangen. Na die show heb ik gehuild van geluk. Magic. Oerol is sowieso magic. Met ZO! Gospel Choir was het ons eerste eigen uitverkochte concert in Paradiso. Sowieso is Paradiso mijn favoriete stage in Nederland. Die dag was heel bijzonder. Als host was het vorige jaar Milkshake Festival het Vieze Poezendek hosten. Vrijheid, liefde en het volgen van je intuïtie komen daar zo perfect samen echt te gek, ook magic!”

anne4Wat is je motto?

“Cookachoo (en daarmee ik zelf) staat voor vrijheid en het volgen van je intuïtie. Alle dingen waarvan ik dacht dat ik ze niet zou kunnen die ik toch gewoon heb gedaan omdat mijn gevoel het zei hebben me veel gebracht.  Ik was misselijk van de zenuwen voor mijn auditie bij ZO! Gospel Choir en ik had zoveel stress voor het maken van onze eerste Cookachoo video, maar omdat ik die twee keuzes heb gemaakt, het toch gewoon proberen, kan ik nu freelancen als zangeres.”

Moeilijke vraag maar ik ga hem toch stellen. Als je moest kiezen: zang  of dans?

“Nohhh, haha te onlosmakend aan elkaar verbonden in mijn leven!”

Wat staat er allemaal voor je in de planning voor de aankomende tijd?

“Veel! 2017 is heel goed begonnen. We zijn met Cookachoo bezig met een nieuwe video die in april 2017 uit komt. In deze video gaat een van de meest hetero mannen van Nederland , een BN’er, een solo voguing choreografie dansen in het Rijksmuseum! Ik kan het zelf bijna niet geloven haha. Verder zijn we met nieuwe muziek bezig en gaat Cookachoo een voorstelling maken samen met het danscollectief 155. Zaterdag vertrekken we naar Sierra Leone om daar een video op te nemen en een aantal shows te doen. Sinds dit jaar ben ik verbonden aan de stichting Move Forward. Naast workshops in AZC’s geven gaan we in september naar Suriname om daar 10 dagen dans – en zangworkshops te geven aan probleem jongeren. Ah yeah 2017, ik heb er zin in!”

Hoofdfoto: Piet Oosterbeek

Ben of ken jij een echte gogetter die het verdient om in deze rubriek te staan? Mail naar info@teteatete.nl!

You Might Also Like