Featured Interview NEWS

MOTIVATIE MAANDAG: ARANKA VAN DER VOORDEN

oktober 30, 2017

Maandag: tijd voor een gesprek met een inspirerend persoon. Omdat op maandag wat extra inspiratie altijd welkom is. Én omdat er zoveel toppers zijn die het aandurven hun dromen na te jagen. Happy Motivatie Maandag!

Deze week: onderneemster Aranka van der Voorden (30).

Je kent haar misschien als oprichter van het succesvolle Fitgirlcode. Of als founder van sportkledinglijn Jogha. Óf misschien wel van haar derde eigen project: businessblog Pretty Ambitious. Meine gute, ondernemen is haar met de paplepel ingeschoten en soms vraag ik me oprécht af hoe Aranka het allemaal tegelijkertijd maneget. Tijd om het op de vrouw af te vragen. Tijd voor een Tête-à-Tête.

Aranka, first things first. Ik zie zoveel voorbij komen schieten, ik kan het allemaal niet meer bijhouden. Waar ben je op dit moment allemaal mee bezig?

Processed with VSCO with hb1 preset

“Ik hield het zelf ook niet helemaal niet meer bij, so don’t worry! Stilstaan is achteruitgaan vind ik en als ondernemer is dit ook echt zo. Toen ik begon met Jogha – een sportkledinglijn​ met fashion prints voor vrouwen – ontstond Fitgirlcode als een marketing tool. Dit health platform voor vrouwen bleek later op zichzelf staand ook een succes vandaar dat ik ineens twee bedrijven had. Na 3 jaar bleek ik zo veel geleerd te hebben dat ik andere ondernemers (to-be) kon helpen door mijn learnings te delen. Dit doe ik nu door artikelen te schrijven op mijn persoonlijke blog arankaworld.com. Eerst deed ik dit puur voor de lol, deels was het ook wel therapeutisch om de goede en minder leuke kanten van het ondernemen te belichten. Dat ik mensen ermee hielp gaf me weer nieuwe energie en wederom een business idee. Pretty Ambitious is een nieuw avontuur waar ik ambitieuze vrouwen wil helpen hoe je al die ambitie omzet in een business.”

En ook nog eens stralend zwanger, gefeliciteerd! Mijn gedachten: hoe combineer je het allemaal?!

“Dat dacht ik zelf ook toen ik de 13e positieve zwangerschaps​test in mijn handen had. Ik was speciaal naar de drogist gefietst om er zo eentje te kopen waar “ZWANGER” opstond. Mijn vriend en ik zijn er heel blij mee, maar het overkomt je toch. Gelukkig gaat de zwangerschap vanzelf, het echte werk komt wanneer de baby er straks is. Ik heb van mijn zwangerschap wel geleerd dat ik niet alles meer de komende 30 jaar kan doen zoals ik het de afgelopen 30 jaar heb gedaan. Ik hoop dat moeder worden mij een betere ondernemer zal maken. Ik moet nu al het overbodige uit mijn leven schrappen en nee zeggen tegen de dingen die te weinig opleveren. Keuzes maken ben ik altijd extreem slecht in geweest en nu is er iemand waar ik alles voor op wil geven.”

Hoe zorg jij dat je op schema blijft zonder in de stress te raken?

Processed with VSCO with hb1 preset“Door de juiste mensen om mij heen te verzamelen. Naast mijn vriend, ouders en vrienden heb ik een super team op kantoor. Ik ben zelf nogal chaotisch en in mijn team zitten alleen maar meiden die structuur kunnen aanbrengen in de plannen die ik naar ze toegooi. Thuis is dat ook zo. Mijn vriend is van de structuur, hij accepteert mijn chaos tot een bepaald niveau en hij brengt rust in huis. Ik wil eigenlijk altijd te veel, hij is meer van de less is more.

Ik heb me het laatste jaar zelf ook wel veel verdiept in hoe ik minder kan stressen, ik zal eerlijk zijn dat 2016 niet mijn beste jaar was. Ik liep mezelf vaak voorbij en eind 2016 besloot ik dat dit moest veranderen. Door systemen te creëren op mijn werk ben ik veel minder nodig. Alles staat op google drive in een mapje “systemen”, alles was ik altijd kwijt. Wachtwoorden, bonnetjes, documenten, you name it. Ik werd er niet alleen gek van, mijn collega’s ook. Het liefst wil ik dat er voor elke handeling een systeem op drive komt zoals hoe je een blogpost schrijft of affiliate link maakt.”

Heb je altijd een ondernemershart gehad of is dat erin geslopen?

“​Volgens mijn vader ben ik een geboren ondernemer. Die zei elke keer als ik klaagde over werk of mijn baas “dan moet je voor jezelf beginnen”. Terugkijkend was ik wel ondernemend. Ik was nog maar 16 toen ik al een VAR-verklaring had zodat ik zelf facturen kon sturen. Ik verkocht ook zelfgemaakte kettingen op school en had heel even een nagel studio. Dus misschien heeft mijn vader wel gelijk.”

Wat is je motto?

“Always be yourself, unless you can be a unicorn, then always be a unicorn.”​ Je inner unicorn, superpower, hoe je het ook wilt noemen dat is iets wat van jou alleen is en je uniek maakt. Ik herken de unicorn in mensen snel en kan dan meteen een business idee voor ze krijgen, dat is mijn superpower. Overigens is die “superpower” vaak iets wat ze als heel erg normaal ervaren. Zoals goed zijn in onderhandelen of heel erg gestructureerd zijn.”

Je netwerk is enorm. Heb je tips voor jonge/nieuwe ondernemers om je netwerk te behouden en uit te breiden?

​”Mijn eerste baan was Twitter-meisje bij een grote schoenenboer uit Rotterdam. Daar gingen ze de aller eerste UGG outlet in Nederland openen, die was groot we hadden meer dan 40.000 paar UGGS te koop. En ik moest met social media en een PR-bureau zorgen dat er genoeg mensen kwamen. Uiteindelijk kwamen er meer mensen in 2 maanden op de outlet af dan in een jaar tijd op de Euromast afkwamen. Ik had geen groot netwerk, was net student geweest maar ik vond mensen die dit wel hadden. Dit leerde me dat er altijd iemand is die wel heeft wat jij nodig hebt. Dat is tip 1.

Wij werken op kantoor ​veel met stagiaires. In het begin omdat we op een heel krap budget de wereld gingen veroveren. Maar nu omdat ze iets komen brengen en halen. Ik zeg altijd tegen de studenten die bij ons komen dat ze iedereen uit hun klas en elke afspraak die ze hebben moeten uitnodigen voor LinkedIn. Want je weet nooit wat zij later gaan doen. Wie weet zijn ze wel decision maker bij een bedrijf waar jij mee wilt samenwerken. Zorg dat je mensen, ook die nu misschien niet belangrijk zijn, in de gaten blijft houden. Dat is mijn tweede tip.”

Wat voor advies zou je in deze tijd geven aan iemand die net voor zichzelf is begonnen?  Processed with VSCO with hb1 preset

​”Get out of the building! Veel starters zitten achter hun laptop te hopen dat de opdrachten hun kant op komen. Of je nu een businessplan aan het schrijven bent of aan het uitvoeren, het uitspreken van je plannen in de echte wereld (dus niet alleen in een Instagram post) geeft je zo veel. Door uit te spreken wat je gaat doen krijg je steeds meer gevoel bij je bedrijf en het aller beste is dat er zo veel mensen zijn die enthousiast worden van je plannen dat ze aanbieden je te helpen door je bijvoorbeeld in contact te brengen met mensen uit het vak. Er is zo veel hulp beschikbaar. Er is altijd een soort respect voor startende ondernemers. Ik word er zelf ook heel erg enthousiast van. Ik zou het liefst iedereen helpen met dat begin, dat is wel echt de allerleukste fase.”

Wat is het tofste dat je tot nu toe op je werk mocht meemaken?

“​Als we het over echt dingen doen hebben dan zijn het de reizen die ik heb mogen maken naar bijvoorbeeld New York en Zuid-Afrika. Dat zijn de perks en die maken de moeilijke periodes het meer dan waard. We hebben wel echt heel veel toffe dingen gedaan. Maar ik ben het meest trots op mijn team en dan heb ik het niet alleen over de meiden die nu bij ons werken maar ook die niet meer​ bij ons werken. Ze zijn allemaal geweldige dingen aan het doen en ik ben trots dat mijn bedrijf een onderdeel heeft uitgemaakt van het begin van hun carrière.”

Kun je een tipje van de sluier geven wat er in 2018  te wachten staat?

​”We gaan eind dit jaar verhuizen naar een nieuw kantoorpand waardoor we in 2018 een soort “nieuw begin” hebben. Wat er met Jogha gaat gebeuren zal dan ook duidelijker worden. We zijn nu alle plannen aan het vormgeven en wat ik kan zeggen is dat ik me vooral ga focussen op Pretty Ambitious. Ik heb alweer zo veel ideeën met events, online cursussen en en merchandise lijn. Ik hoop dat ik veel ondernemers kan helpen met hun avontuur.


Ben of ken jij een echte gogetter die het verdient om in deze rubriek te staan? Mail naar info@teteatete.nl!

You Might Also Like