Featured TRAVEL

MET DEZE TIPS OVERLEEF JIJ DIE LANGE SAAIE VLUCHT

november 11, 2016

Reizen maakt me blij. En ik ben niet de enige, Nederlanders zien graag meer van de wereld. Hoe verder, hoe beter. Alleen houdt dat ook in dat de reis eeuwig lijkt te duren. Kijk jij – net als ik – enorm tegen die lange vlucht op? Dan heb ik de beste tips om hem te overleven.

1. Neem weinig mee

Daar sloeg ik vorige week tijdens mijn vlucht naar Melbourne de plank wel even mis. Helemaal blij dat ik naast een handbagage koffertje ook een extra accessoire mee mocht nemen. Heel chill is dat alleen niet. Mijn handtas moest onder de stoel voor mij, je weet wel, die plek waar normaal je voeten geparkeerd worden. Urenlang in een vliegtuigstoel is al niet comfortabel, maar met nog minimalere voetruimte maak je het allemaal nog ietsje oncomfortabeler.

2. Bereid je voor op je dutje

Slapen blijft de beste manier om tijd te doden. Terwijl ik de hele reis (12 uur + 8 uur) moeite heb om ook maar eventjes te slapen, zat Wouter direct na opstijgen al naast me te snurken. Tja, slapen in het vliegtuig is een gave waar helaas niet iedereen over beschikt. Maar met de juiste voorbereiding kom je al een heel end. Nekkussens, slaappillen, dekentjes… er zijn heel wat producten op de markt. Mijn tip: oogmasker en oordopjes. Works every time.

3. Wees uitgerust

Nog even over dat slapen. Ga niet de dag voor je vlucht doorhalen zodat je ‘in het vliegtuig lekker kunt bij slapen’. Grote kans dat je niet in slaap kunt vallen om wat voor reden dan ook en dan miserable en uitgeput in het vliegtuig zit. Dan lijkt je eindbestemming wel héél ver. Niet cool.

vliegtuig
4. Zorg voor jezelf

Een van de grootste redenen van mijn aversie voor lang vliegen is dat ik mezelf zo ‘bleh’ voel de hele tijd. Mijn huid voelt niet lekker aan, hoofdpijn dreunt op de achtergrond, m’n lippen zijn uitgedroogd. Drink daarom voldoende water. Als in: veel. Vraag als de stewardessen langs komen met drinken altijd om een extra glaasje water. En pak een potje vaseline in voor je lippen en handen en een lekker smeersel voor je gezicht. Ik herhaal dit proces iedere drie uur en voel me daarna direct weer een beetje meer mens.

5. Stort je ergens volledig in

Bedenk in de dagen voor je reis wat je zou doen als je plotseling meer dan 12 uur helemaal vrij bent, zonder telefoon of internet. Wil je dat ene boek eindelijk uitlezen? Beginnen aan een nieuwe serie? Een groot project uitwerken? Of mijn favoriet: foto’s verwijderen van je telefoon? Trouwens, heel wat stukken op Tête-à-Tête zijn geschreven in een vliegtuig of trein, omdat ik het heerlijk vind dat ik dan even helemaal niet afgeleid word. Werk die to do lijst af!

6. Maak contact

Begint na film nummer drie de verveling toe te slaan en mis je een beetje menselijk contact? Knoop een gesprek aan met iemand die naast je zit of iemand van het vliegtuigpersoneel. Of loop even een rondje en speel een spelletje met dat schattige kind van een paar stoelen verderop. Het helpt echt om even de sleur te doorbreken, zodat de vierde film voelt als een keuze in plaats van een verplichting. Nog maar een paar uur te gaan…

Hoofdfoto: Flickr/CC

You Might Also Like