Featured TRAVEL

IS ALLEEN GAAN BACKPACKEN WEL ECHT ZO RELAXT?

september 29, 2016

Het is een ding. Wij generatie Y-ers willen de wereld ‘exploren’, alleen op pad gaan, backpacken door Azië, slapen in krakkemikkige hostels, de hele rambam. Maar hoe sprookjesachtig is zo’n hele backpacktrip nou écht? Gastredacteur Julia Simon zocht het uit.

Lekker openingszinnetje

Schermafbeelding 2016-09-28 om 23.53.56Did I ever tell you about the time I went backpacking through…?’ We hebben ‘m allemaal wel eens gehoord; de beroemde openingszin die Joey (Friends) kroonde tot ‘the best pick up line of all time‘. De reden daarvoor? Het romantische beeld dat we hebben van backpacken. Iedereen heeft tegenwoordig namelijk wanderlust: a strong desire for or impulse to wander or travel and explore te world. Klinkt toch supermooi? En hip ook. Je kan Instagram niet meer openen of foto’s van witte zandstranden, full moon parties en olifantenritjes vliegen je om de oren. Uitspraken als ‘finding yourself’ en ‘life begins outside your comfortzone’ horen ook bij het backpackpakket. Hartstikke inspirerend tegeltjesmateriaal natuurlijk, maar is het allemaal wel zo idyllisch als het lijkt? Ik besloot de grootste clichés rond backpacken zelf uit te testen. Mijn bevindingen na een maand rondreizen door Canada:

Hostels zijn the bomb!

Laten we de boel wat nuanceren. Ten eerste: echte hippies (dus niet die je al hula-hoopend op festivals tegenkomt, bloemenkrans en al) douchen niet. Verder is de angst voor bedbugs (bedwants) gegrond en zijn katers niet zo fraai op de bovenste verdieping van een stapelbed op een slaapzaal met acht wildvreemden. Daar staat wél tegenover dat het merendeel van de hostelpopulatie graag een praatje maakt en op zoek is naar mensen om avonturen mee te beleven: je zal je dus niet snel vervelen.

unnamed-3Je leert mensen uit alle culturen kennen

100% waar. Als backpacker leer je veel meer mensen kennen dan wanneer je in een hotel of Airbnb zou zitten. Iedereen zit namelijk in hetzelfde schuitje: je bent ver van huis en alleen. Dat schept een band en je maakt dus veel vrienden. Het enige nadeel; het zijn allemaal backpackers. Locals vindt je niet in hostels. De enige cultuur die je dus ironisch genoeg misloopt, is die van de plek waar je bent.

Het leven begint buiten je comfortzone

Met die uitspraak in gedachten nam ik me voor om overal ‘ja’ op te zeggen (oké oké, bijna overal op). Karaoke? Tuurlijk. Een roadtrip naar de Niagara Falls? Sure. Ritje in een heteluchtballon? YES please. In het ‘normale leven’ zijn de agenda’s bomvol gepland waardoor ruimte voor spontaniteit… tja, niet bestaat. Natuurlijk zaten er ook wat missers tussen. Maar het gevoel als iets je verrast waarvan je dacht dat het niets voor jou was? Onbetaalbaar.

De grote knaller: jezelf vinden

Dit argument leek me als praktisch ingestelde psychologiestudent wel wat. Een beetje reizen, mooie dingen zien én tegelijkertijd beter inzicht krijgen in jezelf. Twee vliegen in een klap toch? Jezelf vinden is natuurlijk een breed begrip. Tot nu toe in ieder geval geen grote spirituele gewaarwordingen voor mij. Maar wat ik wel heb geleerd is dat stereotypen en eerste indrukken een grotere rol spelen dan ik had verwacht. Ik heb grappige, verdrietige en inspirerende gesprekken gehad met mensen die ik normaal gesproken niet zou aanspreken. Spannende en vreemde dingen gedaan die ik in eerste instantie zou vermijden. De grote les is dus: don’t be too judgy! En dan is het nu tijd om die beroemde oneliner in de praktijk te brengen…
Hey, you. Did I ever tell you about the time I went backpacking through North-America?

unnamed-2
Het begon allemaal met een studie journalistiek, maar daarna besloot Julia het roer om te gooien. Psychologie bleek helemaal haar ding, net als reizen. Een tijdje backpacken hier, een minor in Ottowa, she did it all. Momenteel eerst nog even die vier weken reizen door British Columbia zien te overleven. Fan van Julia? Volg haar dan hier op Instagram. 

You Might Also Like