Featured FOOD

HOTSPOT: ZOETE AARDAPPELFRIETEN BIJ SCHATJE PATATJE

maart 30, 2016

Moet álles tegenwoordig gezond zijn? Zelfs onze (nachtelijke) bezoekjes aan de snackbar? Absoluut niet. Maar het kán tegenwoordig wel. En weet je wat? De zoete aardappelfrieten van Schatje Patatje zijn megalekker dus dat ze gezonder zijn is vooral lekker meegenomen.

Ligt het aan mij, of bestond de zoete aardappel niet in Nederland toen wij opgroeiden? Het had in ieder geval heel veel discussies aan de eettafel gescheeld (‘eet je bord leeg!) als ouders wat vaker deze oranje vriendjes op tafel hadden gezet, toch? Ik weet dat de term passé is, maar zoete aardappel is dus een echte superfood omdat het vol met good stuff zit en ook ontzettend lekker en vullend is.

patat

Friet zonder patatten

Ja, ook ik ben de afgelopen jaren helemaal om. Ik kook regelmatig met deze groente en als het ergens op de menukaart staat móet ik het bestellen. Mijn favoriete gerecht: zoete aardappelfriet. Maar heb je die ooit wel eens gemaakt? Je mag er gerust een uur voor vrijmaken, want het is nogal een tijdrovend klusje. Dat vond Schatje Patatje-eigenaar Sophie ook irritant en uit deze frustratie is de zaak ontstaan. “Ik ben dol op zoete aardappelfrietjes eten, maar het is wel echt een comfortfood. Dus: als ik die cravings krijg, wil ik gewoon meteen friet en niet nog een uur in de keuken zwoegen. Ik begon me af te vragen waarom je ze niet gewoon ergens kunt afhalen. Dus ben ik het zelf maar gaan uitwerken.”

Huisgemaakte sausIMG_5493 (2)

Een aantal maanden later was de gezonde snackbar in de Amsterdamse Pijp een feit. Sophie (23) en haar vriend Toon (26) zijn nog piepjong, maar hebben een duidelijk doel voor ogen. Met dit concept slagen en iedereen aan de groentefriet te krijgen. Het menu van Schatje Patatje is vrij simpel: je bestelt een puntzak biologische zoete aardappelfriet (€4) en kiest lekkere huisgemaakt sausjes zoals feta-jalapeño, bietenhummus, tzatziki en ketchup.

‘Als je iets doet, doe het dan goed’, lijken de eigenaars te denken want de frieten zijn flawless. Wil je een keer wat anders dan zoete aardappel? Dan is er altijd nog het frietje van maand, waarin iedere keer een andere groente op het menu staat. Dit zijn altijd seizoensgroentjes die op dat moment op hun lekkerst zijn, daarom werken Sophie en Toon nauw samen met Nederlandse boeren.

Fijne gezonde snackbar

De zaak is lekker ruim, mooi ingericht met veel groen en fijne tafeltjes. Maar eerlijk is eerlijk, Schatje Patatje is niet de plek waar je lekker uitgebreid gaat zitten eten of afspreekt om met een vriendin eens goed bij te kletsen. Maar ja, dat hoeft ook helemaal niet in een snackbar. Ik raad je echter wel aan na je bestelling nog even te blijven hangen, al is het alleen maar omdat het zo gezellig is om een praatje te maken met de eigenaren. Deze twee go-getters staan hartstikke open voor allerlei suggesties van klanten, dus als jij nog een topidee hebt voor een heerlijk sausje: laat het ze weten. Trouwens: de volgende groente van de maand is pastinaak , dus ik moet heel snel weer eens langsgaan!12473788_993881143992999_8603653509494975899_oSchatje Patatje

Ferdinand Bolstraat 48, Amsterdam

Zon-woen: 12:00-22.00
Don: 12.00-1:00
Vrij-zat: 12:000-1:30

You Might Also Like