Featured FOOD

HOTSPOT: VISRESTAURANT JOHN DORY IN AMSTERDAM

maart 4, 2016

Verse vis! Dankzij chef Arjan Wennekes is Amsterdam een juweeltje rijker. Hij opende in februari visrestaurant John Dory (Engels voor zonnevis), of zoals hij het noemt: een vistronomie. En ik mocht als een van de eersten het menu proeven.

Nou worden er in Nederland flink wat mooie visgerechten geserveerd in de horeca. Wat John Dory anders maakt is dat het zich écht volledig op vis richt. Diehard visliefhebbers zullen misschien denken: dat heb je bij Visaandeschelde toch al? Dat klopt. Het zal in dat geval dan geen verrassing moeten zijn als ik zeg dat Arjan Wennekes zes jaar chef-kok van ‘visinstituut’ Visaandeschelde was. En nu werd het tijd voor een eigen, meer betaalbare, etablissement.JohnDory_26s

Het pand aan de Prinsengracht

Voordat ik in ga op de verschillende gerechten, móet ik het gewoon even over het pand hebben. Wauw, wat een toplocatie. Het voormalige pakhuis uit 1680 aan de Prinsengracht is dé perfecte plek voor een visrestaurant. Hoewel de zaak er chique uitziet en fine dining uitstraalt, hangt er toch een relaxte sfeer. Het personeel is jong en vertelt met passie over de gerechten en de zaak. Dat werkt enorm aanstekelijk, want die extra aandacht aan m’n tafel maakt de ervaring nog iets beter. Het restaurant bevindt zich op de eerste verdieping van het pand. Op de begane grond vind je de bar, waar je zonder reservering naar binnen kunt lopen voor een goed glas wijn met lekkere hapjes zoals oesters. Tip: naast een bar heeft de begane grond ook een Chef’s Table, waar je kunt dineren terwijl je direct de keuken in kijkt.

JohnDory_34sHet menu

Je zou denken dat een menu waarin vis in ieder gerecht terug komt, misschien een beetje saai kan worden. Maar Arjan laat zien hoe divers vis kan zijn. Met regionale producten uit bijvoorbeeld de Noordzee en de Zeeuwse wateren, verschijnt het een na de andere verrassende gerecht op tafel. Wat heeft Nederland eigenlijk toch best veel moois te bieden! Met verbazing kijk ik naar het huidige vijfgangenmenu, waar de woorden  ‘zalm’ en ‘tonijn’ niet genoemd worden. Deze twee crowdpleasers heeft Arjan niet nodig om je een verrassende viservaring te geven. Wil je toch liever ook iets anders proeven? Op verzoek kan de keuken ook vlees- of vegetarische gerechten maken.

Mijn favorieten

Omdat ik een pescetarian ben, heb ik ontelbaar veel visgerechten voorgeschoteld gekregen in goede restaurants. Soms uitstekend, en soms een wat zwak alternatief op het ‘écht goede’ vleesgerecht. Geen wonder dat ik helemaal in mijn nopjes ben bij John Dory, waar over alle visgerechten goed is nagedacht. En het ziet er allemaal ook nog eens prachtig uit! De kleurrijke eerste gang met koolvis (het simpele visstick-visje), avocado, wilde rijst en ponzu smaakt niet alleen hemels. Hij doet het ook nog eens goed op Instagram. Ook de snoekbaars met deep fried spiering, groene parelgort en pastinaak behoort tot mijn favorieten. Absoluut het proberen waard. Maar let wel op: omdat John Dory uitsluitend met seizoensproducten werkt, kan het menu zo weer veranderen. Zo, dan heb ik gelijk weer een mooi excuus om heel gauw terug te komen!JohnDory_44sJohnDory_13sJohn Dory Vistronomie / Prinsengracht 999 / Amsterdam

You Might Also Like