Featured FOOD

HOTSPOT: HOOFDSTAD BRASSERIE IN AMSTERDAM

februari 2, 2016

Als ras-Amsterdammer was ik nou niet bepaald regelmatig te vinden in Amsterdamse hotels. Niet om te slapen, niet om te dineren, niet om een drankje te doen. Daar kwam in 2015 even flink wat verandering in. En ik 2016 zet ik die lijn lekker voort.

Met de komst van überhippe restaurants in splinternieuwe hotels als Lotti’s (The Hoxton Hotel), The Duchess (W Hotel) en 5&33 (Art’otel) is het opeens wél oké om gezien te worden in hotels. Nu vroeg ik mij af hoe het dan zat bij restaurants in al langer bestaande hotels in mijn stad. En waar beter te beginnen dan in het iconische Hotel De L’Europe?

Minder dure zusje

Het hotel is bekend omdat het twee sterren Bord d’Eau daar gevestigd is. Maar wist je dat er nóg een restaurant in het mooie gebouw te vinden is? Hoofdstad Brasserie is het meer informele en een stuk minder dure zusje van Bord d’Eau. En je kan er hartstikke lekker Frans eten.

Het zogenaamde Bib Gourmand menu van drie gangen kost €36. Wat je kunt verwachten van de Frans geïnspireerde gerechten: frisse smaken en mooi opgemaakte borden. Wij begonnen met de huisgemaakte hamachi, een makreelsoort, gesneden in ultradunne plakjes in de stijl van Peruviaanse ceviche. Ik ben echt een heel groot fan van ceviche dus dit was meteen een goed begin. Het hoofdgerecht was gepocheerde zalm met bietencreme en mossels. Een bijzonder gerecht dat je niet vaak tegenkomt. IMG_4660 (2)

Kaas

Als tussengerecht besloot ik ook de kazen uit te proberen. Dit omdat de kaastrolley mij al de hele avond in de hoek zat aan te kijken. En ik beb er geen spijt van gehad. Wat een keuze, wat een kazen. Dag goede voornemens… Het diner werd afgerond met pêche melba, dus ik verwachtte vanille roomijs met een halve gepocheerde perzik en wat amandelschaafsel. Maar Hoofdstad heeft een hele eigen take on the classic dish. Een levensechte perzik van ijs met een vulling van amandelspijs. Een goede frisse afsluiter, vooral na de heftige kazen. Met meer dan 20 wijnen per glas te bestellen, er is echt voor iedereen wat wils. Tel daar een hele fijne en relaxte service (thanks, Otto) bij op en je hebt een topavond. IMG_4673 (2)

Uitzicht op de grachten

Wat kan er nog wel verbeterd worden? Een amuse vooraf had de eetervaring misschien wel een tikkeltje meer bijzonder en chiquer gemaakt. Oh ja, en het regende heel hard toen ik er was dus ik kon minder van het prachtige uitzicht op de grachten genieten. Maar, daar kunnen ze bij Hoofdstad natuurlijk niets aan doen. Het is misschien niet de meest hippe van de hotelrestaurants in Amsterdam, maar als je zin hebt in een avondje klassiek dineren met that special someone, is Hoofdstad een hele fijne en romantsiche optie. hoofdFoto’s: Hajar Scholten

You Might Also Like