Featured FOOD

HOTSPOT: GRAND CAFÉ KRASNAPOLSKY

juni 12, 2016

Als Amsterdammer is het best wel not done om in een van de tentjes op de Dam gezien te worden. Je zou bijna vergeten dat het gewoon het mooiste plein van de stad is. Gelukkig is er het Grand Café Krasnapolsky, waar je midden op de Dam ongegeneerd héérlijk kunt eten, ondervond gastredacteur Wouter Scholten.

Toeristen ontwijkend met het statige pand in het vizier, fiets ik hobbelend over de kasseien van de Dam richting de ingang van het nieuwe ‘Kras’. Ik zet de fiets vast en loop de prachtige hal binnen. Rechts de receptie, recht vooruit cocktailbar The Tailor, maar we slaan linksaf richting het Grand Café waar we gaan genieten van een drie gangen diner.IMG_5851 (2)

Het eerste dat opvalt is de cake room die links van de ingang is gesitueerd, maar daar kom ik later in dit verhaal op terug. De zaak heeft een strak design met frisse witte en olijfgroene tinten als basis, marmeren tafels (perfect voor mooie Insta-kiekjes) en designer lampen. Met luxe banken en stoelen waarin je heerlijk wegzakt. Verder heerst er een fijne ongedwongen sfeer van semi-chique casual. Je hoeft er zeker niet in driedelig pak naartoe al zou dat ook gewoon kunnen als je wilt.

NH Hotel Group

NH Hotel Group heropende begin april, onder een nieuw merk voor Nederland, drie gerestylede Amsterdamse hotels: NH Collection Grand Hotel Krasnapolsky, NH Collection Doelen en NH Collection Barbizon Palace. De combinatie gastronomie en gastvrijheid is een belangrijk aspect voor het label.  Zo kun je als gast in het vernieuwde Krasnapolsky naast in het Grand Café bijvoorbeeld ook terecht in cocktailbar The Tailor en restaurant The White Room van Jacob Jan Boerma***.

VIMG_5846 (2)oor het apperatief nemen we een duik in de cocktailkaart van The Tailor, die door ‘s werelds beste vrouwelijke cocktailshaker Tess Posthumus ontworpen is. We kiezen voor de ‘Cuban Mist’ en de ‘Traveling Rose’ (toevallig ook de eerste twee cocktails op de kaart). Een absolute aanrader zo blijkt, want deze cocktails zijn niet zomaar cocktails, maar een ware belevenis. De ‘Traveling Rose’ wordt vergezeld met een parfum van wodka en rozenwater en de ‘Cuban Mist’ met een huisgerookte gedroogde ham en abrikoos. En gelukkig: ze smaken net zo goed als ze eruit zien.

Het menu

Na een blik op de kaart valt op dat deze voornamelijk bestaat uit bewezen klassiekers met een kleine twist. De menukaart is nét nieuw, dus wij mogen als een van de allereerste smulpapen de nieuwe gerechten proberen. We kiezen bij de voorgerechten voor de coquilles geserveerd met structuren van bloemkool en beure noisette en de tonijn en appel, kort aangezette oosterse tonijn met aceto balsamico, gedroogde appel en gemengde salade. IMG_5904 (2)Voor de hoofdgerechten kiezen we voor de tournedos met haricots verts, frietjes, rodewijnsaus en bearnaisesaus én de zalmfilet met asperges en friet. Zoals te zien zijn het stuk voor stuk prachtig opgemaakte borden en de smaken sluiten hier ook zeker bij aan. Het zijn niet te grootste porties ter wereld – moet ik bekennen – maar alles is hoog op smaak en elke hap is genieten. Het vlees is heerlijk mals de vis is precies goed gegaard, sauzen kloppen – kortom – smullen geblazen. Ook de wijnen die erbij worden aangeraden op kaart passen goed bij de gerechten en zorgen voor een extra beleving.

IMG_5937 (2)
Goddelijke nagerechten

Voor het dessert besluiten we een kijkje te nemen in de cake room. Ik ben niet perse een fan van dessert of taart, maar ik heb nog nooit zo lang gedaan over het maken van een keuze. Álles zag er lekker uit van de chocolade pralines en de cheesecake met frambozen tot de macarons, eigenlijk wilde ik ze allemaal proberen. Ik moest me echt inhouden! We kozen voor de Collectiontaart (een hele bijzondere roomtaart) en de cheesecake met frambozen. Beiden waren ze heerlijk. Elegant, niet te zoet en veel fruit terug te vinden.

Oké het inhouden ging niet zo goed, want bij de koffie en thee namen we nog twee pralines. Een goede afsluiter van een geslaagd diner. Het is een aanrader voor iedereen die houdt van een luxe, maar toch ongedwongen sfeer en goed bereide, niet te ingewikkelde gerechten met goede wijnen en overheerlijke taartjes. Ik kom zeker nog een keer terug.IMG_5963 (2)IMG_5951 (2)Foto’s: Hajar Scholten

You Might Also Like