Featured FOOD

HOTSPOT: FLOOR 17 IN AMSTERDAM WEST

april 17, 2016

Na een hele middag in de keuken van restaurant Floor 17 te hebben gestaan tijdens een  kookworkshop, vond ik het tijd om een keer te ervaren hoe de chefs presteren zonder mijn hulp (lees: zonder dat ik in de weg sta). Nou, ze komen er nog best goed van af kan ik je vertellen.  

Floor 17 is het restaurant op de 17e verdieping van het Ramada Hotel in Amsterdam West. Het ligt nét buiten het centrum, wat misschien betekent dat deze rooftop eetgelegenheid minder ‘hotspotterig’  is dan bijvoorbeeld Mr. Porter van W Hotel. Maar, het uitzicht (11 verdiepingen hoger dan de W!) van Floor 17 is echt spectaculair en op zich al een reden om ietsje verder te fietsen. En dan is het eten ook nog eens heel smakelijk…

Chef Inan Sahin (foto: Floor 17)

Chef Inan Sahin (foto: Floor 17)

Het menu

Chef Inan Sahin zit pas sinds oktober vorig jaar bij Floor 17 maar heeft nu al duidelijk zijn stempel op de zaak gedrukt. Zijn filosofie? Hou het voor zowel de gast als de keuken interessant door continu nieuwe gerechten aan te bieden. “Wij hebben geen signature dishes maar signature bereidingswijzen en smaakcombinaties. Daar zoeken wij lokale ingrediënten die op dat moment lekker zijn bij. Is de makreel die vandaag binnenkwam heerlijk? Dan staat dat vanavond op het menu”. Wat een heerlijk flexibele manier van werken. Maar wat wil je met de pas 28-jarige Inan aan het roer die een nog jonger team met talenten aanstuurt?

Laidback chique
Amuse

Amuse

Bij Floor 17 staan groenten in ieder gerecht centraal, zoals bij Le Jardin in Utrecht. Groenten zijn de échte sterren van het bord terwijl vis en vlees het bijgerecht zijn.  Je kunt kiezen tussen een 3, 4, 5 of 6 gangen diner vanaf 37 euro. Net als veel hippe restaurants werkt Floor 17 met eerlijke lokale producten, maar doen daar gelukkig wel heerlijk relaxt over. Het is geen verkooppraatje van ‘kijk eens hoe goed wij bezig zijn’, wat ik soms wel voel in restaurants, maar meer een logische culinaire overweging. Die laidback houding zie je overigens niet terug op je bord. Alles klopt tot in het laatste detail, waardoor ieder gerecht weer voor een wow-factor zorgt. Tel daar nog een uitstekende wijn/spijscombinatie bij op en je hebt een geslaagde avond.

Mijn favorieten

Wie zegt dat Nederlands eten niet lekker is moet écht de Nieuw-Nederlandse keuken van Floor 17 proberen. Ik had zelf pas op de fiets terug naar huis door dat ik zojuist bijna uitsluitend oer-Hollandse ingrediënten had gegeten. Aardappelen, makreel, asperges, garnaaltjes, aardbeien… Maar dan in ander jasje.

Zeven bereidingen van oer-Hollandse aardappelen

Zeven bereidingen van oer-Hollandse aardappelen

Asperges à la Floor 17

Asperges à la Floor 17

Komkommer bonbon met Hollandse garnalen.

Komkommer bonbon met Hollandse garnalen.

Hollandse aardbeien met basilicumijs

Hollandse aardbeien met basilicumijs

Internationaal karakter

Oké, het restaurant zit in een hotel dus zeggen dat het een internationale vibe heeft is misschien overbodig. Maar als je daar ook nog de rooftopview en het feit dat om je heen Russisch, Engels en Japans gesproken wordt bij optelt, waan je jezelf écht even weg uit Amsterdam. Ook het interieur doet denken aan een coole bar in Los Angeles of New York. Niet zo gek dus dat veel gasten voor het diner even genieten van cocktails en het uitzicht op de loungebanken. Oh ja, en als het zonnig is, kun je twee verdiepingen hoger ‘winen & dinen’ in de buitenlucht. Kom maar op met die zomer!

Eten en genieten van de zonsondergang

Eten en genieten van de zonsondergang

Floor 17 (in Hotel Ramada)/ Staalmeesterslaan 410, Amsterdam / Telefoon: 020 207 0100

Foto’s: Hajar Scholten

You Might Also Like