Featured FOOD

HOTSPOT: BODON, LA GRANDE BRASSERIE IN AMSTERDAM

december 13, 2017

There’s a new kid in town en iedereen heeft het erover. Restaurant Bodon, La Grande Brasserie is nog maar een paar maanden open, maar draait nu al op volle toeren. Hajar wist een tafeltje te bemachtigen en dit is haar oordeel.

Starten met een bang, daar houden wij van (zie hier ons eigen lanceringsfeest bijvoorbeeld). Toen Bodon eerder dit najaar haar deuren opende, is dat niet bepaald onopgemerkt gebleven. Je hoeft Instagram alleen te openen, dan kom je foto’s van deze hotspot geheid tegen in je feed. Vooral het decor maakt direct indruk. Uiteraard helpt de prachtige locatie ook een handje. Het restaurant bevindt zich in het vernieuwde Apollo Hotel, aan het randje van de Apollolaan in Amsterdam-Zuid. Uitzicht op de kade zorgt voor een romantische sfeer en veel natuurlijk licht. Geen wonder dat het gelijk een insta-hotspot werd.

Het eten

Maar goed, een restaurant kan er dan nog zo mooi uitzien, je komt er om te eten. Het menu is geïnspireerd op Franse klassiekers en de keuken staat onder leiding van chef-kok Inan Sahin, die wij al kenden toen hij de scepter zwaaide bij Floor 17. Veelbelovend dus, maar maakt Bodon de verwachtingen waar? Wat mij betreft wel! Bodon is niet een zaak waar je casual komt binnen wandelen (want daarvoor echt te prijzig), maar écht een avondje uit om iets te vieren bijvoorbeeld. Ik ging daarom voor de hele experience.

Het vriendelijke personeel stelde na ontvangst voor om ‘eerst even plaats te nemen bij de bar’. Waar dat normaal betekent dat je even moet wachten totdat je tafel gereed is, begint bij Bodon je eet-ervaring hier al. Het is het welbekende drankje bij de bar maar dan next-level, want de bar heeft zicht op de open keuken waar de amuses voor mijn neus worden bereid en toegelicht door de sous-chef. Een goed begin: verse fruit de mer, kleine smaak explosies op toast en een glaasje bubbels. Verwelkomend en uniek, een goed begin.

Verse amuses, bereid aan de bar. Denk aan oesters, kokkels, mosselen, garnaal en langoustines.

Verse amuses, bereid aan de bar. Denk aan oesters, kokkels, mosselen, garnaal en langoustines.

Nog meer amuses: toast met baba ganoush en ganzenlever.

Nog meer amuses: toast met baba ganoush en ganzenlever.

Daarna is het tijd om aan tafel te gaan, in de stylish uitziende eetruimte. De Franse keuken is oververtegenwoordigd op de menukaart. Denk aan alle Franse gerechten die je kent… Dan heb je een grote kans dat ze allemaal op de kaart staan. Van foie gras tot escargots en van bouillabaisse tot crème brûlée. Als je deze iconen belooft, kun je niet veel experimenteren, want het zijn niet voor niets klassiekers. Origineel is anders, maar chef-kok Inan Sahin slaat de plank niet mis, want uit de keuken komt het ene na de andere kwaliteitsgerecht op tafel. Sommige gerechten worden aan tafel bereid of afgemaakt, wat mij doet denken aan (old school) luxe diners in Parijs. Ouderwets goede bediening in een nieuwe hippe zaak, wat wil je nog meer?

img_7567-2

Voorgerecht: Saumon mariné, gemarineerde zalm.

img_7576-2

Hoofdgerecht: Tarbot met courgette, olijven, grenobloise en mousseline

img_7605-2

Dessert: moelleux au chocolat. Warme, lopende chocoladecake met chocolade-ijs

Foto’s: Hajar Scholten/Hoofdfoto: Apollo Hotel

You Might Also Like