Featured NEWS

HOE BEREIK JE EEN JUISTE WERK/PRIVÉ BALANS ALS FREELANCER?

maart 24, 2016

Zo’n anderhalf jaar geleden ging ik flink de mist in. Ik hield zo van mijn baan dat ik niet helemaal door had dat 24/7 bezig zijn met werk niet echt ehm, helemaal gezond was. Om het mom van: ja hallo, ik doe toch alleen maar ‘leeeeuke’ dingen. Klopt, deed ik ook. Doe ik nog steeds. Maar toch is het retebelangrijk om je rust te pakken wanneer dat nodig is.

Als freelancer bestaat een 9 tot 5 mentaliteit gewoonweg niet. Soms moet je het klokje rond werken, tot diep in de nacht zwoegen om die deadline te halen. It’s all part of the job. Dan leven we ook nog eens in een wereld van oversharing. Insta-stress op het moment dat je al vier dagen niets ‘leuks’ gepost hebt is te achterlijk voor woorden, maar hé , ik had er ook last van. Nog steeds wel. En dan is het soms even goed om jezelf terug te fluiten. Even terug naar de basis. Wat is nou écht belangrijk, en wat kan nog even wachten?

6 tips voor een juiste balans:

1. Skip de ‘onbelangrijke’ events

Voor mensen met FOMO (the Fear Of Missing Out) best lastig. Maar je hoeft echt niet overal je neus te laten zien. Dat feestje red zich echt wel zonder jou. En anders kun je altijd nog alles opzoeken met de juiste hashtag via Instagram. Is het net alsof je erbij was.

2. Telefoon weg – ja echt

Is je privénummer tegelijkertijd je zakelijke nummer? En kun jij het ook niet laten een mailtje meteen te openen als je ‘m ziet oppoppen in je mailbox? Dan ga je waarschijnlijk regelmatig over de grens. Hoppa, weg met dat ding. In ieder geval ’s avonds, al is het maar voor een paar uurtjes.

3. Werk met een ‘Out of Office’

Kan ook lekker werken voor de mailautisten onder ons. Als je er niet bent, dan ben je er niet. Basta. Ik zet mijn nummer vaak onderaan automessages, dan kunnen ‘ze’ me altijd bellen mocht het haast hebben.

Schermafbeelding 2016-03-24 om 11.59.45 AM        Schermafbeelding 2016-03-24 om 11.59.22 AM

4. Afspreken met vriendinnen/collega’s en niet over werk praten

Deden Hajar en ik laatst in een sushitent. “Zullen we het de hele avond niet over werk hebben?” En CHILL dat die avond was. Echt serieus, gewoon doen.

5. Plan een weekend weg

Ook soms belangrijk om aan die dagelijkse kantoorsleur te ontsnappen. Het liefst ergens waar de WiFi slecht is, zodat je echt gedwongen wordt om te ontspannen. Ook lekker: net nog even die maandag mee pakken op reis, en dinsdag weer fris aan de slag.

6. Sporten

Ik ben er serieus pas een aantal weken achter dat sporten je hoofd écht leegmaakt. Als ik sport denk ik dus niet na over werk, ervaar ik geen stress, is het leven even helemaal blanco en dat is hééérlijk kan ik je zeggen.

Kortom freelancers, denk een beetje aan jezelf. Het leven is meer dan alleen werk!

You Might Also Like