Featured NEWS

HI PATRIES, LEES JE MEE?

februari 16, 2017

Velen hadden zich verkast naar Drenthe om zichzelf te begraven onder het dichtstbijzijnde hunebed. Mevrouw Patricia Paay niet. Waarvoor, applaus. En een diepe, diepe buiging. Onze redacteur Alexandra heeft er het hare over te zeggen.

De hele ophef rondom de sextapes van Patricia was onmisbaar. Ze besloot aan te schuiven bij Jinek, een van mijn favoriete journalisten. “Was het verstandig?”, vroeg Jinek in haar uitzending aan Patricia. Een vraag die niet gesteld had hoeven worden, in mijn optiek. Verstandig is een onjuiste en irrelevante woordkeuze. Verstandig is een stuk taart laten staan als je 130 kilo weegt, bijvoorbeeld. Of als je besluit na een avond stappen de taxi te pakken, omdat je anders op de tast je huis moet terugvinden. Of twee glazen wijn drinken, in plaats van twee liter als je de dag daarna fris en fruitig op werk dient te verschijnen.

We leven in een maatschappij waarin een dubieuze sextape opnemen over het algemeen niet wordt gezien als ‘openminded’ en iets wat men wegwuift als ‘ordinair’ en mensonterend. Niet omdat ik vind dat het onacceptabel is dat je er voor open staat afwijkende seksuele voorkeuren te hebben, maar omdat het gewoon zo ís dat merendeel van de bevolking daar een ongefilterde mening over heeft. En tegenwoordig biedt het internet alle mogelijkheid om deze ondoordachte denkwijze kenbaar te maken. Kortzichtig? Absoluut. Kun je er wat aan veranderen? Nee. Is dat misselijkmakend? O ja zeker. Dus is het verstandig? Hell, no.

Het optreden bij Jinek:

Het bieden van een platform aan iemand die daarvan het slachtoffer is, is vanzelfsprekend. Waarom? Wie wil niet weten hoe Patricia zich hieronder staande houdt: kijkcijfers gegarandeerd. Maar, je hoeft er geen BN-er status op na te houden om te realiseren hoe imago-schadend en fataal een sextape kan zijn. Tenzij het je professie is, of als je Kim Kardashian heet, want daar heeft het wel de vruchten afgeworpen. Eerlijk is eerlijk.
Het kan ons allemaal overkomen. Daarom is ‘verstandig’ in deze discussie geen ‘verstandig’ begrip.

Ieder mens is wel eens onverstandig, dat staat buiten kijf. De mate waarin laat ik voor het gemak in het midden, daar mag iedereen zijn eigen wending aan geven. Ik zag ergens het woord ‘slutshaming’ voorbij komen (??). Dat is een woord wat ten alle tijden geen bestaansrecht mag krijgen. Ik raad je aan het gewoon te negeren.

Maar mocht je de verleiding van onverstandige momenten niet kunnen vermijden, besef dat de gevaren van uitlekken lonken, altijd. Daarom is naïviteit in deze kwestie zeker aan de orde. Patricia liet blijken dat ze vreest dat haar vijftigjarige carrière als tv-bekendheid wordt overschaduwd door deze luttele onverstandige seconden. Geen zorgen Patries, in mijn gedachte, en die van vele anderen, blijft je altijd de prachtige zangeres van de Star Sisters.

alex

Over Alexandra

Alexandra rolde na haar studie journalistiek door naar een stage bij Vogue. Joggingbroeken kent ze niet, neehee deze vriendin gaat het liefst in een galajurk door het leven, want het leven is kort. Houden we van. Wil je onze columniste beter leren kennen? Volg haar dan hier op Instagram.

You Might Also Like