Featured FOOD

HET VERSCHIL TUSSEN ‘GEZOND’ EN ‘SLANK’ ETEN

april 13, 2016

Mensen denken vaak dat gezond en mager hetzelfde is. Dat is een misverstand, waar ik me al een tijdje aan erger. Natuurlijk zorgen gezonde maaltijden voor een voldaan en energiek gevoel. Maar als jij ook iedere dag mierzoete dadelrepen naar binnen werkt en je vervolgens afvraagt waarom je niet afvalt ‘ook al eet je altijd vegan snacks’, is dit artikel voor jou.  

Even een disclaimer: zoals jullie weten ben ik geen diëtiste en zweef ik nog steeds een beetje tussen fitgirl en fatgirl in, dus ik heb niet alle antwoorden. En dit is absoluut geen aanval op gezond voedsel. Maar na een gesprekje met een vriendin die maar niet die laatste kilo’s kwijtraakt terwijl ze gezond eet (lees: healthy toetjes met megaveel kokosolie, cashewnoten en pure chocolade verorbert) wilde ik toch even dit artikel schrijven. Al is het alleen maar voor haar. Dus hierbij: je wake-up call, vriendin!

Tip 1: weet het verschil tussen ‘gezond’ en ‘slank’

Zoals ik al zei: gezond betekent niet altijd slank (en slank zeker niet altijd gezond). Máár als je echt wilt afvallen gaan sommige so-called gezonde snacks je niet helpen: weet je hoeveel calorieën er in al die noten, kokosolie en dadels zitten? Als je iedere keer als je trek hebt in iets zoets een gezonde ‘powerball’ (vaak 100+ calorieën) eet, kun je net zo goed telkens een Daim reep eten. Dat zou je als je aan het lijnen bent niet doen, dus waarom die powerballs wel?

kaboompics.com_A healthy breakfast. Natural yoghurt with jam and fibre cereals
Tip 2: laat je niet misleiden door verpakkingen

Als wij ‘100% Natuurlijk’ en ‘Geen toegevoegde suikers’ op verpakkingen zien, gaat er vaak een belletje rinkelen: dan is het mager! Maar let goed op wat de voedingswaarden zijn, die juist achterop de verpakking vermeldt staan. Ja, boodschappen doen duurt zo langer. Maar je weet wel wat je in huis haalt.

Tip 3: pas op voor de 0% vet-valkuil

Een tijd lang associeerde ik de 0% vet sticker op producten met ‘0% aankomen’. Dat is natuurlijk onzin. Weet je wat ook 0% vet heeft? Lolly’s, gummy’s, dropjes, zuurstokken… Catch my drift?

Tip 4: draaf niet door!

Oké, je moet dus niet een hele zak ‘gezonde’ ongebrande noten eten, alles met ‘superfood’ pindakaas besmeren en eindeloos veel avocado’s schransen, ‘omdat het goed voor je is’. Maar schrap het niet helemaal uit je dieet, ook niet als je even flink wilt afvallen. Ze hebben natuurlijk niet voor niets het label gezond gekregen. Calorierijk gezond voedsel heeft als voordeel dat je er langer vol van blijft zitten. Zie af een toe gezond eten dat niet per se slank is, als een investering. Helemaal als je veel sport, moet je je lichaam genoeg energie geven om de workout vol te houden.

You Might Also Like