FASHION Featured NEWS

HELP! DE JAREN ’80 EN ’90 ZIJN TERUG…

november 2, 2016
Mode

Mogen we je even voorstellen aan onze kakelverse gastredacteur Kristel? Als fashion & beauty editor van Fashionchick houdt deze lady zich dagelijks bezig met de laatste trends, mooiste musthaves en lekkerste smeersels. En ha, ze komt nu ook voor ons pennen. Hoe gezellig! Dit keer: er moet toch écht even gepraat worden over oude modetrends die weer terugkomen… The stage is all yours Kris!

Wat mode betreft waren de eerste 20 jaar van mijn leven op z’n zachtst gezegd best verschrikkelijk. In de jaren ’80 konden de schoudervullingen niet groot genoeg zijn (serieus, als je op de fiets zat en over je schouder moest kijken, had je een probleem) en was het gezegde ‘leggings are not pants’ de meeste mensen vreemd. Lakleer was hartstikke hip en werd het liefst van top tot teen gedragen en ik denk dat als de fluorescerende gympakken van toen nu nog steeds een ding waren, er een stuk minder fitgirls zouden zijn. Want zeg nou zelf, van zo’n felgekleurde Spandex is nog nooit iemand knapper geworden, non?

Denim all the way á la Justin & Britney

In de jaren ’90 leken we ons verstand weer een beetje te hebben gevonden, al denk ik dat de ellende van het decennium ervoor onze visie behoorlijk heeft gekleurd. Het kon in ieder geval niet erger, dus alles leek een vooruitgang. Maar als we even heel kritisch kijken naar de nineties, kunnen we ook hier behoorlijk wat fashion missers opnoemen. Oversized tuinbroeken, cropped tops, plastic armbanden, zwarte lipliner en denim-all-the-way (herinneren we ons Justin en Britney nog?); wat deden we onszelf aan?

Nu zou je denken dat we die tijd ver achter ons hebben gelaten. Dat we en masse een kleín beetje uit de bocht zijn gevlogen maar onszelf zo halverwege de jaren ’00 weer aardig hebben herpakt. Niet meer aan denken, gewoon negeren. En vooral heel hard lachen om je basisschoolfoto’s en familiekiekjes uit die tijd. Noem het naïef, noem het wishful thinking, maar ik was er heilig van overtuigd dat we de jaren ’80 en ’90 fashion wise nooit meer zouden zien. Tot een paar weken geleden. Want ja, jongens en meisjes, the eighties are back. Ik herhaal: the eighties are back. En the nineties? Ook die zijn in volle glorie uit hun as herrezen.

Schermafbeelding 2016-11-01 om 22.02.09
En hoe! Opeens waren daar de cocktaildresses van Saint Laurent. Super kort, super strak en super glimmend. Met overdreven mouwen en schouders. En oh ja, de grote tailleriem is ook terug. Maar Saint Laurent is niet de enige die dit vreselijke decennium in het zonnetje zet, ook bij Moschino zijn de invloeden van de jaren ’80 duidelijk voelbaar (Felle kleuren! Schouderdetails! Ruches!). En wat dacht je van de slipdresses-over-tops, chokers en hoodies? We zijn slechts één Spice Girls reünie verwijderd van het perfecte jaren ’90 plaatje.

Nu zul je vast denken dat ik op dit moment alles behalve vrolijk word van de heersende modetrends. En ook al zijn er een paar waar ik never nooit niet aan mee ga doen (sorry Saint Laurent), de vertaling naar 2016 maakt dat de meeste trends opeens eigenlijk best draagbaar zijn. En knap. Want die slipdress? Die wil ik. En ook de tailleriem en zelfs het lakleer ontvang ik met open armen. Ik zou me alleen wel beperken tot één goed lak item om die vervolgens met een contrasterend materiaal te dragen. Een kittig lakrokje staat bijvoorbeeld hoog op mijn wishlist, zeker in combinatie met een oversized trui. En die tailleriem draag ik over mijn oversized coat of blazer, niet over mijn iets te korte en strakke jurkje. Maar zo’n fluorescerend sportpak? Die laat ik voor wat het is. Zelfs als ik wél zou sporten.

IMG_7557


Kristel Kwast schrijft over fashion, mooie musthaves en lekkere smeersmels. En ja, dan verdwijnt er ook wel eens wat in het online winkelmandje. Gelukkig is ze verloofd met een man die niets dan begrip heeft voor haar shopverslaving en mag ze een aanzienlijk deel van hun Amsterdamse optrekje volhangen met al dit moois. Da’s toch prettig.

Voor TaT pent ze over alle fashion toppers en missers die zij tijdens haar werk tegenkomt. Kristel blijven volgen? Kan hoor, daar heb je tegenwoordig een heel handig foto-appje voor: Instagram. Koekeloer hier maar even.

 

Ps: ja, wij denken dat content creëren op ons lijf is geschreven. De rook komt nog net niet uit ons toetsenbord, maar man, het scheelt niet veel. Taalstylisten in wording? Klinkt als een groot compliment. Onze leuke Kristel heeft haar innerlijke Anna Wintour in zich omhoog getoverd voor deze modecolumn die we bij deze inzenden als stuk voor de Zalando Style Icons / Creative Content Icon-wedstrijd. Fingers crossed!

You Might Also Like