Featured NEWS

EEN ODE AAN EMMA WATSON

april 26, 2017

Feminisme. Vies woord eigenlijk. Staat dat niet gelijk aan rondlopen in een tuinbroek met kort pittig kapsel? En iets met okselhaar, toch? Hoe triest het ook is: er zijn genoeg mensen die er nog steeds zo over denken. En dus schrijft onze redacteur Eugenia een ode aan Emma.

Ik heb een intense girlcrush op Emma Watson. Die heerlijk bijdehante Hermione uit Harry Potter (jep, zo blijf je haar stiekem toch een beetje zien) die feminisme precíes omschrijft zoals het ook bedoeld is: het gaat over gelijke rechten voor beiden seksen. En nee, dus niet alleen over de euro’s die mannen en vrouwen binnenharken in de maand. Gelijke rechten in alles. Het draait niet alleen om de manier waarop vrouwen zich in de maatschappij bewegen, maar juist óók hoe mannen dat doen. Het staat kort gezegd gelijk aan mensenliefde en gelijkheid.

16348874625_a2aa1b3347_kHét Youtube filmpje

Emma geeft als actrice/activiste al langer het goede voorbeeld aan andere moderne feministen. In 2009 stopte ze tijdelijk met haar acteercarrière om Engels te volgen aan Brown University in Rhode Island en in 2014 gaf ze als UN Women goodwill ambassador in New York een toespraak over de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Je kent waarschijnlijk het YouTube-filmpje wel, die ging hartstikke viral. Nowadays runt ze haar eigen online feministische boekenclub: Our Shared Shelf. In haar vrije tijd laat ze feministische boeken op verschillende plekken in de London Tube achter. Kort pittig kapsel? Nee. Geen make-up en alleen vormloze kleren? Didn’t think so.

Niet alleen laat Emma zien dat talent, schoonheid, intelligentie en interesse in mode (ze was het gezicht voor Burberry en Lancôme) prima samengaan, ze maakt haar feministische gedachten ook voor een breed publiekemma-watson-tim-walker-march-2017-ss09 toegankelijk en dat maakt haar cool. Veel jonge vrouwen die samen met haar zijn opgegroeid zien haar als een rolmodel. Dat ze eigenlijk net zo’n studiebol is als Hermelien, maakt haar extra sympathiek.

Een tijdje geleden ontstond er ophef over een foto van de actrice in het februarinummer van Vanity Fair. Het grootste verwijt? Ze zou anti-feministisch zijn omdat ze met half-ontblote borsten poseerde. Emma’s antwoord hierop vat volgens mij samen wat feminisme nu betekent. Ze vertelde dat feminisme vrouwen juist keuzes moet geven. Dat het om vrijheid, gelijkheid en een gevoel van bevrijding gaat: ”I really don’t know what my tits have to do with it.”

Jep, ik denk dat mijn girlcrush voorlopig nog niet over is…


Tekst: Eugenia Melissen Ferrer
Foto’s Flickr (cc) & Tim Walker voor Vanity Fair

You Might Also Like